Diş implantı, diş eksikliği bulunan hemen herkese uygulanabilir ancak tabii ki her hasta ayrı bir vakadır. İmplant tedavisi için bilgi ve beceri olarak yeterli bir ekibin tercih edilmesi, tedavinin etkin, hızlı ve güvenilir şekilde sonlanması için idealdir.
#implant #implanedir #implantfiyatları #dentbalat #bursadişhekimi...
Diş ağrısına iyi gelen en doğal faktörlerden biri olan karanfil ve karanfil yağıdır. Diş ağrısına ne iyi gelir denildiğine akıla gelen bir diğer ağrı kesicide karabiber ve çörek otu olarak akıllara kazınmıştır.
#dişağrısınaneiyigelir #dentbalat #dişağrısısebepleri #dişağrısıtedavi #bursadişdoktoru #dişveağızsağlığı...
Sürekli ağzı açık şekilde uyumanın ağız kuruması sorunları yaratması ve diş çürüğünü tetiklediğini biliyor musunuz? Eğer siz de ağzınız açık uyuyorsanız, vakit kaybetmeksizin bu durumun sebebinin tespit ve tedavisi için bir hekime muayene olmanızı önerir, sağlıklı günler
#ağızaçıklığı #diş #dişröntgeni #dişçilik #dişhekimi #bursadişkliniği #dentbalat...
Ağız kokusunun temelinde yatan neden ağız hijyeninin tam sağlanamaması olabilir. Bu durumda dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabilmektedir.
#gülüştasarımı #ağızkokusu #dişsağlığı...
Diş etleri bazen sadece fırçalama esnasında bazen de diş fırçalama anında kendiliğinden kanayabilir. Bu durum çoğu zaman bizi endişeye soksa da çeşitli sebepleri mevcuttur.
#dişetlerinedenkanar #dişeti #dişetikanamasıtedavi #dişetiçekilmesi #dişetibakımı #dentbalat...
Ortodonti tedavilerde son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde hastalarımız, yeme içme kısıtlaması olmadan tedavilerini konforlu bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Dışarıdan bakıldığında neredeyse hiç belli olmamaktadır.
#ortodontik #ortodontitedavi #ortodontinedir #ortodontifiyatları...
İmplant uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.
#implant #heryaştaimplant #dentbalat #implantnedir...
Kanal tedavisi çok bilindik bir diş tedavisidir ve genelde yerinde durabilecek fakat çok sık ağrıya sebep olacak dişlerde tercih edilir.
#kanaltedavisinasılyapılır #kanaltedavisi #kanaltedavisinedir #bursadentbalat #bursadiş #dentbalat...
Diş çıkarmak bebeklik döneminin en kritik aşamaları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı bebeklerde ilk diş çıkarma döneminde dikkatli davranmak gerekmektedir. Peki, bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar? İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!
Bebeklerde ilk diş genellikle 6. ayda çıkmaktadır. Bazı bebeklerin gelişimlerine bağlı olarak 4. Aydan itibarinde diş çıkarabilirler. Bebeklerde ilk diş süt dişler olarak adlandırılır. Çenenin içerisinde zaten mevcutta olan doğumda çene yapısında gizli olan dişlerdir. Bebek gelişimini tamamladıktan sonra 4 ila 8 aya kadar ilk dişler çıkmış olur.
Tamamen bebeğin gelişimine bağlı olarak çıkmaktadır. Çocuklarda 3 yaşa kadar toplamda 20 adet diş çıkması gerekmektedir. İlk ön dişler çıkmaya başlar ve en son azı dişler çıkar. Ön altlı üstlü 4 diş bahsettiğimiz 6 aylık dönemden itibaren çıkmaya başlayacaktır. İlk dişler genellikle ebeveynleri korkutur. Bebek aniden ateşlenir, özellikle boyun ve baş çevresinde ciddi ateş artışı söz konusudur.
Bebek bu dönemlerde huzursuz ve oldukça ağlamaklı olabilir. Anne babalar bu dönemlerin diş dönemi olduğunu kavramakta elbette zorluk çekecektir. Bebek normalde çok mutlu ve keyfi yerinde iken, aniden huzursuzluklar, ağlamalar ve ani ateşler bireyleri şaşkına çevirebilir. Bu dönemlere hazırlıklı olmak gerekmektedir.
Bebeklerde İlk Diş Ne Kadar Sürede Çıkar?
Altı aylık bebeklerin genel anlamlı bazı belirtileri göstermesi üzerine tecrübeli anneler ve bilir kişiler dişlerin yaklaşmakta olduğunu hemen anlayabilir. Ancak tecrübe sahibi olmayan ebeveynler genellikle bu dönemler neler olduğunu anlayamadığı İçin endişe duyabilirler. Bu bebeklerde ilk diş biraz sancılı gerçekleştiği için sizi biraz fiziksel yıpratan yorgunluk evresi denebilir. Bebeklerde ilk 6 ile 8 ay içerisinde üst ön dişler çıkmaktadır.
Diş çıkarma süreci gelişim ve bebeğin çene kemik yapısına bağlı olarak değişmektedir. İlk belirtilerden sonra en az 1 hafta en uzun ise 1 aya kadar diş çıkmış olur. Bebekler 6 ayda 4 süt diş çıkardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yani her bebek 6 ayda 4 tane süt dişini çıkarmış ve bu evreden kurtulmuş olur. Dişler belli düzene göre çıkabilir. Özellikle ilk, üst ön iki diş ve alt ön iki diş çıkar. Daha sonra gelişime bağlı olarak diğer dişler çıkmaktadır.
Anne karnında doğum evresindeki bebeğin çene yapısında süt dişleri zaten bulunmaktadır. Aslında dişler çeneye gizlenmiş denebilir. Doğumdan en az 4 en uzun 8 aya kadar bebek bu dişleri dönem dönem çıkarmaya başlar. 3 yaşına geldiğinde toplamda 20 adet diş mevcutta olur.
Bebeklerde İlk Diş Ne Kadar Sürede Çıkar?
İlk Diş Belirtileri Nelerdir?
Bebekler 3. aydan sonra bazı nesneleri direk ağzına götürüp kavramaya başlar. 4. aydan itibaren ise, hafif hafif kaşımalar biraz salya problemleri başlayabilir. Bu bebeklerde ilk diş belirtileridir. Diğer belirtiler ise;
Aşırı huysuzluk
Uyku problemleri (uykuda huzursuzluk ve uyuyamama)
İştahsızlık (biberon ve meme reddi)
Kabızlık ya da ishal
Tükürük akıntısı (salya) yoğun bir artış
Kulak bölgesinde kaşıntı ve ağırlar
Ağız kenarlarında döküntüler
Boyun ve baş bölgesine ateş
Ateş ciddi bir belirtidir. Muhakkak kontrol altına alınmalıdır. Bebeğinizin ateşi 37,5 geçti ise doktor müdahalesi gerekmektedir. Hiç bekletmeden muhakkak en yakın bebek kliniğine götürüp muayene ettirmelisiniz.
Bebeklerde Hangi Dişler Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde ilk dişler, dişin bulunduğu yere göre farklı zamanlarda çıkmaktadır. Bu kapsamda bebeklerde ilk dişlerin çıkış zamanını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Ön üst dişler genelede 6 ve 8 aylıkken
Yan üst dişler 9 ve 11 aylıkken
Köpek üst dişler 16 ile 20 aylıkken
Küçük üst azılar 12 ile 16 aylıkken
Büyük üst azılar 20 ile 30 aylıkken
Ön alt dişler 5 ile 7 aylıkken
Yan alt dişler 10 ile 12 aylıkken
Köpek alt dişler 16 ile 20 aylıkken
Küçük alt azılar 12 ile 16 aylıkken
Büyük alt azılar 20 ile 30 aylıkken
Bebeğimizin Diş Çıkarmak Üzere Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bebekler normal dönemlerde gayet iştahı yerinde ve keyfi yerinde, mutlu bir şekilde devam ederken birden bu döngü tersine dönmektedir. Bebeklerde ilk diş süreçleri zorlu ve sancılı dönemler olmaktadır. Muhakkak diş belirtilerinin olup olmadığını kıyasladığınız zaman bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığını anlayacaksınız. Damak yapısını sürekli kontrol edin. Gelmekte olan mucize kendisini orada da belli edecektir.
Dudaklar çok hassas bir yapıya ve ince bir deriye sahiptir. Dolayısıyla dış etkenlerden ve darbelerden vücudun diğer kısımlarına göre daha çok etkilenebilirler. Dudak şişmesi sıkça görülen bir durumdur. Birçok farklı sebepten kaynaklanan dudak şişmesi, dudakların anormal boyutlara ulaşacak şekilde şişmesi ve dudaklarda sıvı ya da iltihap birikmesidir.
Dudak ödemi olarak da bilinen bu durumun dikkate alınması gerekmektedir. Dudak şişmesi çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Dudak şişmesi genelde dudaklarda kaşıntı, renk değişikliği, kanama ve kabarcıklarla birlikte görülür. Dudak şişmesi, dudaklarda aşırı hassasiyet ve ağrı şeklinde belirti verebilir.
Dudak bölgesine piercing yaptıranlarda, yakın bir zamanda burun estetiği ameliyatı olanlarda, diş tedavileri sonucu, ürtiker hastalarında, yeni doğanlarda ve gebelerde sıklıkla dudak şişmesi görülmektedir. Ancak ani dudak şişmeleri kişileri oldukça korkutmaktadır. Dudak şişmesi hiçbir zaman hafife alınmamalı daima bir hekime başvurulmalıdır.
Dudak şişmesi sonucu kişi ağrı hissedebilmekte, yemek yemede ve ağzını açıp kapatmakta zorlanabilmektedir. Dudak şişmesinden korunmak için: dudağımızı darbelerden korumaya, alerjenlerden kaçınmaya ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Bütün bilgiler ışığında dudak şişmesi nedir? İşte detaylar!
Dudak Şişmesi Nedir?
Dudak şişmesi alt veya üst dudağın bazen her ikisinin de anormal boyutlara ulaşması içinde sıvı ya da iltihap birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dudak ödemi olarak da bilinen bu durum yaralanmalar, enfeksiyonlar ve büyük çoğunlukla alerji sonucu ortaya çıkmaktadır. Dudak şişmesi bir yaralanma sonucu olabildiği gibi başka bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir.
Dudakta yaşanan şişlik oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle enfeksiyona bağlı durumlarda enfeksiyonun vücudun diğer kısımlarına sıçrama tehlikesi oldukça yüksektir. Dudaktaki şişlik, kuruluk ve renk değişimi ile birlikte de görülebilir. Şişlikle birlikte dudaklarda hassasiyet ve ağrı da görülebilir. Ayrıca dudak derisinde bozulmalar ve kabarcıklar da yaygın görülen semptomlar arasındadır.
Dudaklarda kanama görülmesi de mümkündür. Dudak şişmesi yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Dudak şişmesinin hafife alınması, beklenmedik sorunlarla karşılaşmanızı mümkün hale getirecektir. Bundan dolayı dudak şişmesine benzer bir sorun yaşadığınızda mutlaka doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Dudak Şişmesi Nedenleri
Dudak Şişmesi Nedenleri
Pek çok farklı neden dudak şişmesinin sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dudak şişmesinin nedeni birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bunları birkaç alt başlık halinde toplarsak:
Alerjiler: çevresel alerjiler, gıda alerjisi,
Travmalar: yaralanmalar, dudağı ısırma,
Enfeksiyonlar: virüsler (uçuk), bakteriler,
Kimyasal reaksiyon: ucuz kozmetik ve bakım ürünleri,
Böcek ısırıkları,
Diş sorunları: diş telleri uygulaması sonrası,
Vitamin eksikliği,
Aşırı sıcak- aşırı soğuk hava,
Olduğunu söyleyebiliriz. Dudak şişmesinin nedeninin belirlenmesi tedavisi için oldukça önem taşımaktadır. Örneğin: bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanım, travmalardan kaynaklanan durumlarda soğuk kompres gibi uygulamalara başvurmak gerekebilir.
Dudak şişmesi yaşadığınızda mutlaka hekiminize danışmalı ve hekiminizi şişliğe neden olabilecek durumla ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Ürtiker hastalarının ve alerjik rahatsızlıkları bulunan bireylerin bu konuda hekimlerini bilgilendirmesi çok önemlidir.
Yeni kullanmaya başladığınız bir ilaç ya da kozmetik ürünü varsa veya daha önce yemediğiniz bir şeyi yediyseniz mutlaka hekiminize bu konuda bilgi vermelisiniz! Çok nadir durumlarda dudak şişmesi dudak kanserinin belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Günümüz koşullarında gelişen sağlık uygulanmaları sayesinde dudak şişmesinin pratik bir şekilde tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Dudak Şişmesi Tedavisi
Dudak şişmesi tedavisi için öncelikle dudak şişliğinin sebebi belirlenmelidir. Sebebin belirlenmesi tedavi için en önemli ve öncelikli adımdır. Fiziksel muayenenin ve sebebin belirlenmesinin ardından bazı ek tetkikler yapmak gerekebilir. Deri prick testi, kan tahlili, yama testleri ve gıdalara bağlı alerjilerin tespitinde eliminasyon diyeti uygulanabilir.
Özellikle şişliğin tümör olabileceğinden şüphelenilen durumlarda mutlaka ek tetkik yapılmalıdır. Enfeksiyona, alerjiye ve enfeksiyonlara bağlı durumlarda genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca doktorunuz sıcak ve soğuk kompres yapmanızı önerebilir. Dudak şişmesinin vitamin eksikliğinden kaynaklandığı durumlarda bu eksikliklerin giderilmesi için vitamin ilaçları verilebilir ve düzenli beslenme ile tedavi sağlanabilir.
Doğru teşhis ve tedavi ile dudak şişliği çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle uçuk gibi durumlarda kremler ile ortalama bir haftada iyileşme sağlamak mümkündür. Elbette ki dudak şişmesine yönelik tedaviler gündeme geldiği zaman klinik ortamının ve doktor tercihinin de önemli bir etken olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Ortodonti diş hekimliğinin diş düzensizlikleri ile ilgilenen dalıdır, ortodontist ise bu alanda uzmanlaşmış diş hekimlerine verilen isimdir. Ortodontist olarak hizmet verebilmek için öncelikle diş hekimliği fakültesi mezunu olmak ve sonrasında bu alanda uzmanlık yapmak gerekir. , Uzmanlık süreci içerisinde diş hareketlerini kontrol edebilmek için gerekli olan bütün bilgiler öğrenilir.
Uzmanlığı olmayan diş hekimleri için ortodontist tanımlaması yapılamaz. Ortodonti bozuklukları çok farklı nedenlere dayanarak ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında süt dişlerinin değişmesi sırasında gerekli bakımların yapılmaması bunlar arasında ilk sıralarda gelir. Diş dizilimi ile ilgili genetik faktörler ise bir başka nedendir.
Çapraşık diş yapısı kalıtımsal olarak aileden geçebilir. Kulak, burun ve boğaz bölgesinde yaşanan problemler de dişlerin yapısının bozulmasına, çene kemiklerinin istenmeyen formalara girmesine neden olabilir. Parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanma, dil emme, kalem ısırma gibi sorunlar da dişlerin yapısını bozabilir.
Ortodonti Uzmanı Ne Yapar?
Diş sağlığı ile ilgili tedavi sürecinde adından sıkça söz edilen ortodonti uzmanı ne yapar denildiğinde ortodonti uzmanının diş ve çene ile ilgili sorunların tedavisini yapan diş hekimi olduğu bilinmelidir. Dişler insanların görünüşünü etkilediği gibi sindirim sisteminin başlangıç noktası olması sebebiyle çok önemlidir. Dişleri bakımının güzel ve doğru şekilde yapılması diş tedavilerine çok daha az başvurmayı sağlayacaktır.
Ortodonti Uzmanı Ne Yapar?
Diş hekimleri arasında ortodonti uzmanı olarak görev alanlar dişlerin ve çene yapısının sorunlu olması durumunda devreye girerler. Bu alanda uzmanlaşmış olan kişiler dişlerdeki yapısal bozukluklara müdahale ederek dişleri en güzel hale getirmeye çalışırlar. Böylece dişlerin çirkin görüntüsünün önüne geçildiği gibi sağlıklı bir sindirime de geçilmiş olacaktır. İşte bu sebeple dişlerinizle ilgili sorunları büyümeden tedavi ettirmeye gayret etmelisiniz.
Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşlarda Uygulanır?
Ortodonti tedavisi hemen hemen her yaş için uygulanabilir bir yöntemdir. Burada önemli olan bozukluğun hangi aşamada ve ne şekilde olduğudur. Bozukluk sadece diş çapraşıklıklarından kaynaklanıyor ise her yaşta tedaviye başlanır. Ancak iskelet ile ilgili bir sorun var ise genel olarak ergenlik döneminin bitmesi ve hastanın gelişimini tamamlaması beklenir.
Yetişkinlik dönemlerinde iskelete bağlı sorunlar cerrahi operasyonlar ve ortodontik tedavinin birlikte yürütülmesi ile planlanır. Diş çapraşıklıkları için artık şeffaf braketler, diş arkası telleri ve şeffaf kalıplar kullanılır. Dişlerinin diziliminde problem olan hastaların tedavi aşamasında en çok kaçındığı konulardan bir tanesi de diş tellerinin görünmesi idi. Şeffaf teller ile artık bu sorun da tamamen ortadan kalktı.
Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?
Ortodonti tedavisinin iki yönlü bir amacı vardır. Diş yapısının bozuk olması hem estetik hem de sağlık açısından sorunları da beraberinde getirir. Bozuk dişler kişinin konuşmasından gülmesine kadar birçok sosyal davranışı doğrudan olumsuz etkiler. Bunun daha da ötesinde dişlerin düzgün temizlenememesi, çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmemesi, diş etine ve çene kemiğine yapılan aşırı baskı zaman içerisinde daha ileri seviyede ağız sorunları oluşturur.
Bunlar arasında diş eti çekilmesi, diş kayıpları ve çürüme başta gelir. Ortodonti tedavisisırasında gerekli duyulduğu hallerde birkaç dal birlikte çalışabilir. Kulak, burun ve boğaz ile ilgili sorunlarda iki hekimin ortak çalışması ile tedavi planlanır. Tedavinin sürdürülmesi sırasında diş hekimliğinin cerrahi gibi diğer dallarından da yardım alınabilir.
Ortodontist ve Diş Hekimi Arasındaki Fark Nedir?
Dişleri ile sorun yaşayanların ortodontist ve diş hekimi arasındaki fark nedir konusunda bu iki mesleği yapan kişilerin her ikisinin de dik hekimi olduğunu fakat ortodontistlerin diş hekimliğini bitirdikten sonra ortodonti ihtisası yaptıklarını bilmeleri gerekmektedir. Diş sorunu yaşayanların nasıl bir tedavi ile bu sorundan kurtulacağının belirlenmesi için öncelikle diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Detaylı muayeneden sonra şayet hastanın sorunu diş eti, sinirler ve çene ile ilgili yapısal bir bozukluk ise bu konuda ortodontistlerden yardım alınması gerekebilir. Bu konuda öncelikle hastanın çenesini doğru kapanıp kapanmadığı kontrol edilmektedir. Diş etleri ve sinirlerle ilgili müdahaleyi de yine ortodontistler yapmaktadır. Böylece çok daha hızlı ve kaliteli bir iş çıkarılmış olacaktır. Siz de diş hekimi ile ilgili detaylı bir araştırma yaparak en uygun kişiyi ulaşarak dizlerinizi ona teslim edebilirsiniz.
Ortodontik Tedavi hangi Durumlarda Gerekli ?
Diş hekimine başvurup burada muayene olanlara ortodontik tedavi hangi durumlarda gerekli olduğu açıklanmaktadır. Diş ve çene yapısı ve sinirlerle ilgili durumlarda diş hekimleri ortodontistlere yönlendirme yapmaktadır. Böylece bu hastaların sorunları bu alanda uzman biri tarafından detaylı olarak incelenerek tedavisine başlanmaktadır.
Ortodontik tedavide öncelikle tek bir tedavi yöntemi kullanılmamaktadır. Dişler ve çene yapısı ile ilgili ihtiyaç duyulan tedaviler için diş hekimleri kedi bölümlerini bitirdikten sonra bu alanda yan dal ve üst ana dal eğitimi almaktadır. Böylece ortodontik tedavi konusunda uzmanlaşmış olunur. Diş tellerinin kullanılması ile ilgili sizlere ortodonti uzmanı yardımcı olacaktır. Tedavi sürecinin başından sonuna kadar bu tedavilerle ortodontistler ilgilenmektedir.
2022 Bursa Ortodonti Fiyatları
Diş tedavileri ile ilgili birçok farklı hizmet söz konusu olurken merak edilen 2022 Bursa ortodonti fiyatları incelendiğinde bu fiyatların çok geniş yelpazede sunulduğun görülecektir. Yapılan tedavilerde kullanılan yöntemlere ve kullanılan malzemenin kalitesine göre hastalara verilen fiyatlar değişmektedir. Malzemelerin kalitesine ve tedavi sürecinin uzunluğuna göre belirlenen fiyatlar incelenerek diş tedavinize başlayabilirsiniz.
Dişlerinizin sindirim ile ilgili çok önemli bir noktada yer aldığını unutmadan sıkıntı yaşadığınız an ve düzenli olarak muayeneye gitmeniz tavsiye edilen durumlarda tedaviye başlamanız uygun olacaktır. Tedavi sürecinde malzemelerin kaliteli olması tedavide başarı şansınız da artacaktır. Bu sebeple size sunulan fiyatları detaylı olarak inceleyip en kaliteli malzeme ile tedaviye başlamanız doğru olacaktır.
Dijital Ortodonti
Diş tedavisi olarak sizlere dijital ortodonti uygulanacaksa bu tedavinin teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin diş hekimleri tarafından kullanılması olarak görebilirsiniz. Her alanda olduğu gibi diş hekimlerinin de teknolojiyi tüm yönleriyle tedavilerde kullandıkları görülmektedir. Dişlerinizin tedavisine başlamadan önce 3D filmlerinin çekilmesinde uygulanacak diş tellerine kadar her şeyin teknik olarak çok daha içeri düzeye ulaştığı görülmektedir.
Bursa Ortodonti Tedavisi
Diş hekimi arayanlar Bursa ortodonti tedavisi alanında uzman olan birçok hekimle karşılaşmaktadır. Bursa ve çevresinde ortodonti uzmanı olarak karşınıza çıkacak hekimlerin birçoğu alanda uzman ve gerekli yeterliliğine sahip kişilerdir. Bu kişilerden biri ile iletilime geçmeniz halinde çok uygun fiyata diş tedavinizi yaptırabilirsiniz. Bunun için hemen bir diş hekimine başvurmanız uygun olacaktır.
Dişlerin ağız içerisinde düzgün şekilde durmaması yani çarpık şekilde bulunması ile ilgili hemen bir doktora başvurmak gerekmektedir. Gidilen diş hekiminin ilk muayenesinin ardından bu kişiyi ortodondistte yönlendirmesi gerekmektedir. Bu kişinin ortodontiste yönlendirilmesi gerekmektedir. İşte bu aşamalarda doktor seçimi çok önemli hale gelmektedir. Hem yapılan tedavi sonunda sağlıklı dişleri sahip olmak mümkün olacaktır. Bu tedavilerde kaliteli malzeme yapılan işin sonucunu etkilemektedir. Başarılı ortodontik tedavileri için Merve Kurt’u tercih etmeniz uygun olacaktır.
Bursa Ortodontist
Bursa ve çevresinde çene ve diş yapısı ile ilgili Bursa ortodontist olarak hizmet sunan birçok tanınmış ve başarılı diş hekimine ulaşmak mümkündür. Alanında uzman ortodontistler tarafında diş tedavinizin yapılması durumunda dişleriniz sağlıklı yapısına kavuşacaktır. Diş teli ihtiyacı gibi durumlarda bu kişiler sizleri en iyi şekilde yönlendirerek tedavinizin bir an önce başlamasını sağlamayacaktır.
Bursa Ortodontist
Ortodontistler arasında herkesin beğenisini toplamış kaliteli hizmet sunan kişiler arasında Merve Kurt bulunmaktadır. Merve Kurt ortodonti alanında uzmanlığını tamamlamış ve hastalarına hizmet sunmaya devam etmektedir. Başarılı tedavi yöntemleri ile birçok hastasının yeniden sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlayan ortodonti uzmanı Merve Kurt bu tedavilerinde kaliteli malzemeleri kullanmaktadır.
Bursa Ortodonti Uzmanı Merve Kurt Kimdir?
Diş sorunu yaşayanların Bursa Ortodonti Uzmanı Merve Kurt kimdir şeklinde bir araştırma yaparak kendileri için doğru diş hekimine ulaşmaları mümkün olmaktadır. Merve Kurt 2014 yılında Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’na girmiştir. Bu sınavda Türkiye genelinde 3. Olmuştur. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olmuştur. Burada 4 yıllık uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2018 yılında Ankara Üniversitesi’ndeki uzmanlığını tamamlamıştır.
Bursa Ortodonti Uzmanı Merve Kurt Kimdir?
Ortodonti Uzmanı Merve Kurt meslek hayatına Bursa’da devam etmektedir. Kurt aynı zamanda Türk Ortodonti Derneği (TOD)’nin üyesidir. Kurt’un aldığı eğitimler sonunda gülümseme odaklı yapılan ortodontik tedavilerden başlayarak şeffaf plaklar ile yapılan tedaviler, erişkinlerde ortopedik ve fonksiyonel tedavileri uygulamaktadır. Merve Kurt’un özel ilgileri alanında erken dönem koruyucu ortodonti prosedürleri gelmektedir.
Ortodonti tedavisinde ki fiyatlar doğrudan diş teli fiyatları ile orantılı olmaktadır. Yani kullanılan malzeme miktarı ne kadar fazla olursa tedavinin fiyatları o oranda yükselmektedir. Ortodonti fiyatları farklı nedenlere bağlı olarak güncellendiğinden bu tarz hizmetler almadan önce kapsamlı bir şekilde fiyat araştırması yapmanız her zaman önerilmektedir.
Ortodonti tedavilerinde uygulanacak olan tedavinin ayrıntıları bu tarz tedavilerin fiyatlarını üzerine de doğrudan etki etmektedir. Öte yandan tedavi süresi ve hekim deneyimleri de fiyatları etkilemektedir. Dolayısıyla klinikler arası fiyatlarda değişiklik olabilmektedir. Bu etkenler dışında ortodonti tedavisinin fiyatları hekimler birliği tarafından her yıl güncellenmektedir.
2022 yılı için tedavi ücreti geçen yıla oranla bir miktar artmış durumdadır. Bunun sebebi ise diş teli fiyatlarının döviz kuru üzerinde ki etkisinden kaynaklanmaktadır. Son olarak ise fiyatlar tedavi bölgesine göre değişmektedir. Tedaviler, üst çene, alt çene veya her iki çene olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmaktadır.
Her iki çeneye birden yapılan tedavilerin fiyatları ise oldukça yüksek olmaktadır. Ayrıca ana çene iskeletinin bozuk olmasından kaynaklanan tedavilerin fiyatları da oldukça yüksek olmaktadır. Özellikle son zamanlarda ortodonti kavramının sıklıkla merak edildiği de bilinmektedir. İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!
Ortodonti Ne Demek?
Çene yapısı, diş yapısı ve yüz bozuklarının belirlenmesi ve tedavi edilmesi ile ilgilenen bilim dalına ortodonti adı verilmektedir. Bu tedavi yöntemi hem yetişkinler hem de çocuklar için uygun bir tedavidir. Çocuklarda çene gelişimine yardımcı olması için bu tedavi yapılmaktadır.
Genel olarak 9 ile 13 yaş arası çocuklara tedavi yapılmaktadır. Yetişkinlerde ise çene ve diş yapısının düzeltilmesi için yapılmaktadır. Çene veya diş yapısında bozukluk olan bireylerde zamanla şiddetli baş ve eklem ağrıları oluşabilmektedir. Ayrıca çene yapısı bozuk olan bireyler düzgün bir şekilde yemek yiyemezler ve bazı durumlarda özgüven eksikliği hissedebilirler. Bu nedenle ortodonti bilim dalı oldukça önemlidir.
Çoğu kimse konu diş olunca hekimlere tam olarak güvenmemektedir. Ancak ortodonti dalı, en deneyimli diş hekimlerinin yer aldığı bir bölümdür. Şöyle ki bir ortodonti uzmanı yani ortodontist olabilmek için ilk olarak 5 yıl diş hekimliği eğitimin alınmış olması gerekmektedir. Ardından 4 yılda bu bilim dalının eğitiminin alınması gerekmektedir.
Ortodonti Tedavisinde Diş Teli Kullanımının Önemi
Ortodonti tedavisi hastaların hem daha estetik bir görünüme kavuşması hem de çene ve dişlerin gerçek görevlerini yerine getirebilmesi için uygulanır. Bu nedenle bu tedaviye en uygun olan malzeme diş telleridir. Ayrıca diş telleri ile uygulanan tedavilerin kullanım ömürleri daha uzun olmaktadır. Öte yandan ortodonti tedavisinde diş tellerinin kullanımın sebebi diş tellerinin aşağıda ki özelliklere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Tedavi sürecinde dişlerin çiğneme ve ısırma fonksiyonları diş telleri ile daha kolay olmaktadır.
Diş telleri, çene yapısının ve diş yapısını daha kısa süreler içerinde düzelmesini sağlamaktadır.
Aynı zamanda sadece diş yapısının değil diş etlerinin uygun şekilde şekillenmesine yardımcı olmaktadır.
Tedavinin diş teli ile yapılması dişler üzerinde ki baskıyı azalmaktadır.
Bu sebepler dışında ayrıca diş telleri hastalarda pozitif bir psikoloji sağlamaktadır. Yani hastaların gülümsemesi sırasında üzerinde ki baskı azalır ve özgüven eksikliği hissetmez.
Diş Teli Türleri
Genel olarak 4 farklı diş teli bulunmaktadır. Bu diş telleri; metal, şeffaf, lingual ve porselen tellerdir. En çok tercih edilen diş telleri ise genel olarak metal ve şeffaf diş tellerdir. Öte yandan son yıllarda porselen diş tellerinin de kullanımı oldukça artmış durumdadır.
Ortodonti tedavisinde ise en çok kullanılan ürün, metal diş telleridir. Bu diş teli çeşitleri diğer çeşitlerden farklı olarak daha dayanıklıdır. Ayrıca bu tel sayesinde dişler 2 yıldan erken sürede tedavi edilmektedir. Lingual diş telleri, genellikle diş teli görünümü istemeyen yetişkinler tarafından tercih edilmektedir. Ancak bu tel yapısı ile yapılan tedavilerin süreleri daha uzun olmaktadır.
Öte yandan bir de uygulaması en zor olan diş teli çeşididir. Şeffaf çeşit ise sadece düşük seviyede diş bozukluklarında tercih edilmektedir. Uygulaması en kolay olan tel çeşitleridir. Ayrıca bu tellerin kullanımı biraz zor olabilmektedir. Özellikle diş temizliği yapılırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Son olarak ise porselen teller, estetik açıdan oldukça güzel bir görünüm vermektedir. Ancak çok dayanıklı ürünler değildir.
Ortodonti Tedavisi Gerektiren Durumlar
Bu tedavi yöntemi genel olarak dişler arasında boşlukların olması ve aynı zamanda dişlerin çarpık olması durumunda yapılmaktadır. Öte yandan çiğneme bozuklukları ve çene kemiği rahatsızlıklarında bu tedavi uygulanmaktadır. Genel olarak ortodonti tedavisinin gerekli olduğu durumlar şu şekildedir.
Diş Teli Türleri
Çene yapısının tek uygulama ile tedavi edilemediği durumlarda.
Farklı bir tedavinin daha kısa sonuçlarda tamamlanabilmesi için.
Diş tedavisi ile birlikte gülüş tasarımının gerekli olduğu durumlarda.
Uyku apsesi nedeniyle nefes problemi yaşayan hastalarda.
Diş yapısından dolayı konuşma bozukluğu olan hastalarda.
Ağız bakımının yeterli ölçüde yapılmadığı kişilerde.
Bu durumlar dışında tedavinin gerekli olması için bazı şartlarda bulunmaktadır. Medikal özgeçmiş, diş ve çene röntgenleri ve muayene gibi aşamalar sonucunda tedavinin gerekli olup olunmadığına karar verilmektedir. Aynı zamanda bu aşamalar sonucunda hangi ortodonti tedavi yönteminin uygulanacağı da belirlenir.
Bursa Ortodonti Uygulamaları
Günümüz koşullarında Bursa ortodonti uygulamaları açısından ayrıcalıklı fırsatların bulunduğu bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada ortodonti uygulamalarının kapsamlı bir süreci içine aldığını ifade etmek mümkün olmaktadır. Genel olarak 7 farklı ortodonti uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulamalar ise şu şekildedir.
Braket uygulaması
Özel sabit uygulamalar
Sabit yer tutucu
Braket olmayan uygulama
Hareketli yer tutucu
Çene genişletici uygulama
Hareketli pekiştirici
Bu ortodonti tedavi uygulamaları içerisinde en çok tercih edilen uygulama ise braket uygulamasıdır. Bu tedavi yönteminde diş telleri lastikler yardımıyla brakete yerleştirilir. Düzenli periyodlarda lastik ayarları yapılarak dişlerin düzelmesi sağlanır. Bu tedavi yönteminin süresi yaklaşık olarak 1 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir.
Yaygın olarak yapılan bir başka uygulama ise sabit yer tutuculardır. Bu tedavi yöntemi çocuklar için uygun olup süt dişlerinin düzgün çıkması ve kayma olmaması için uygulanmaktadır. Sabit uygulama dışında bir de hareketli yer tutucular bulunmaktadır. Bu uygulama ise çene yapısı ile diş boşluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Bursa Ortodonti Fiyatları
Bursa ilinde ki ortodonti tedavisinin fiyatları genel olarak tedavi şekline göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sabit tedavi yöntemlerinin fiyatları hareketli uygulamalara göre daha pahalı olmaktadır. Bursa ortodonti fiyatları açısından etkili fırsatların bulunduğu bir kent olarak karşımıza çıkmaktadır.
Öte yandan fiyatlar, hastanın tedavi düzeyi ile orantılı olmaktadır. Genel olarak sadece diş problemleri için yapılan tedavilerin fiyatları çene tedavilerinden daha uygun fiyatlardadır. Çene tedavilerinde kullanılması gereken malzeme daha fazla olduğundan ve tedavisi süresinin daha uzun olmasından dolayı fiyatlar yüksek olmaktadır.
Ortodonti tedavisinde diş teli seçimleri genel olarak hasta tarafından yapılmaktadır. Seçilen diş tellerinin markaları da fiyatları etkilemektedir. Her markanın diş teli fiyatları farklı olmaktadır. Fiyatlara muayene yansımamaktadır. Ayrıca tedavi sonrasında da haftalık, aylık ve yıllık kontrollerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak muayene sonrasında ki röntgen çekimleri ücretli olarak yapılmaktadır.
Dilde hastalıkları konuşma, ağız hareketlerinde sınırlama, yemek yemede problem ve zorlanmalara yol açabilir. Hatta dil hastalıkları nefes alıp vermeyi bile etkileyen ciddi sorunlar arasında bulunur. Dil, vücutta önemli görevleri ve sorumlulukları olan organdır. Bunların yanı sıra dil hastalıkları ağız ve diş rahatsızlıklarını ve ağız kokusu gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Peki, dil hastalıkları neden olur? İşte ayrıntılar!
Dil Hastalığı Neden Olur?
Dil hastalığı pek çok farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Bireyden bireye dil hastalığının oluşma şekli ve nedeni farklılık gösterebilir. Diş ve ağız bakımının düzenli şekilde yapılıyor olması dil hastalıklarının önüne geçebilecek durumlardandır.
Diş ve diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlar
Geçirilmiş bazı ağır hastalıklar
Beslenme eksiklikleri
Alkol ve sigara tüketimi
Ağız bakımının ihmal edilmesi
Antibiyotik kullanımı
Diş çürükleri ve iltihaplanmaları
Dile bulaşan hastalıklar farklı semptomlar ile kendilerini belli ederler. Dil hastalığı, dilin hangi bölgesinde meydana gelmiş ise dilin o bölgesinde ağrı oluşur. Dil hastalıkları tat alma gibi rahatsızlık veren sonuçları beraberinde getirebilir. Hastalık nedeniyle oluşan bakteriler dilde şişliğe, renk değişikliğine neden olabilir. Dilin dokusunda değişiklik meydana gelmesi sorunuyla da karşılaşabiliriz.
Dil hastalığı dikkate alınması gereken ciddi sağlık sorunlarındandır. Çünkü konuşma zorluğundan yemek yememe durumuna hatta diş çürüğüne kadar ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için diş hekimleri ile görüşerek muayenenizi yaptırmanız gerekir. Belirlenen uygun tedavi şekli ile ciddi hastalıkların önünü keserek yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.
Dil Hastalığı Türleri Nelerdir?
El elbette ki dil hastalığı belirtilerini hafife almamak gerekmektedir. Dilde farklı nedenlerden kaynaklı olarak hastalıklar meydana gelebilmesi çok sık karşılaşılan durumlardandır. Farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli belirtiler gösteren dil hastalıkları şu şekilde sıralanabilir;
Pamukçuk
Ağız yanması sendromu
Siyah kıllı dil
Ağız kanseri
Dil yangısı
Pamukçuk, maya enfeksiyonu olarak da adlandırılır. Dilin üst düzeylerinde veya yanakların iç yüzeyinde beyaz renkli tabakalar oluşması ile pamukçuk hastalığı kendisini belli eder. Pamukçuk ağız içinde yer alan mantarın gereğinden çok fazla çoğalması sonucuna bağlı olarak ortaya çıkar.
Ağız yanması sendromu neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmeyen hastalıklardandır. Dilde veya ağız içindeki herhangi bir bölgede yanma sendromu oluşur. Alerjik durumlara bağlı olarak, beslenme bozukluğuna bağlı olarak veya hormonal olarak ortaya çıkabildiği gibi ağız veya dilde bulunan sinirlerin zedelenmesi sonucuna bağlı olarak da ortaya çıkan dil hastalıklarındandır.
Dil hastalığı türlerinden siyah kıllı dil, dilde siyah kıllar çıkma ile kendisini gösterir. Tıbbi açıdan herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak estetik açıdan sorunlar meydana getirebilir. Bu dil hastalığının nedeni olarak dil üzerinde ölü hücrelerin dışarıya atılamamasının etkili olduğu düşünülmektedir. Hastalık ilerlediği zaman dil yüzeyinde kıl tabakası varmış gibi görüntü oluşur. Kullanılan herhangi bir antibiyotik tedavilerin yan etkisi ile meydana gelebilir. Dil yüzeyini ovalamayan gıdaların tüketilmesi ile de meydana gelebilir.
Ağız kanserinin bazı çeşitleri dillerde ortaya çıkabilmektedir. Dilde meydana gelen şiddetli ağrılar, dilde oluşan lekeler veya ağzın yeteri kadar işlevini yerine getirememesi, konuşmada zorlanma ağız kanserinin belirtileri arasında bulunur. Dilde meydana gelen şişmeler dil yangısını beraberinde getirir. Dil yangısı bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Ağızda harita şekline benzeyen şişlikler çukurlar var ise yangı hastalığı oluşmuş olabilir.
Dil Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?
Dilde meydana gelen hastalıklara sağlık kurumlarında bulunan kulak burun boğaz bölümü bakar. Aynı zamanda dil hastalıklarının tedavisi için dâhiliye yani iç hastalıkları bölümü yardımları da alabilmeniz mümkündür. Dil hastalıkları söz konusu olduğunda bir an önce doktora giderek tedavi sürecinizi başlatmalısınız.
Genellikle dil üzerinde bulunan yaradan biyopsi yapılarak hastalık tespit edilir. Dil hastalıklarının tedavisine ve ön muayenesine başlamak için deri ve zührevi hastalıklar bölümlerine yani cildiye polikliniğine de gidebilirsiniz. Bütün bu bilgiler ışığında sağlıklı bir insan dili nasıl olur? İşte merak edilen ayrıntılar!
Sağlıklı Bir İnsan Dili Nasıl Olur?
Sağlıklı şekilde olan insan dili genellikle pembe renklidir. Orta kalınlıklarda olan dilde herhangi bir çatlak veya hastalık bulunmaz. Sağlıklı bir insan dilinin üst kısmı hafif beyaz ve nemli bir yapıdadır. Dil kırmızı renkli ise besin eksikliği vitamin eksikliği anlamı çıkarılabilir. Özellikle kırmızı dil b vitamini ve demir eksikliğini işaret eder.
Dil parlak kırmızı renkte ise kalp rahatsızlıklarının ve kan rahatsızlıklarının belirtisidir. Dil mor renkte ise yüksek kolesterolün habercisidir. Beyaz bir dil cilde rengini veren hücrelerin ölmeye başladığının belirtisidir. Vitiligo hastalıkları dilde beyazlık ile kendini belli eder.
Süt dişleri ilk olarak doğumu takip eden 6 aylık sürenin sonunda görünür olmaya başlar. Ortalama 2 ile 3 yaş arasında süt dişlerinin tamamlandığını ifade edebiliriz. Bebeğin ilk dişleri olan süt dişleri, anne karnından itibaren oluşmaya başlar. Bebeğin gelişim gösterip büyümesiyle birlikte süt dişleri de çıkar. Süt dişlerinin alt çene de 10, üst çenede de 10 tanesi vardır.
Süt dişleri ilk olarak alt çenede çıkmaya başlarken daha sonrasında ise üst çenede çıkacaktır. Birkaç ay gibi bir sürenin geçmesinden sonra ise ait azı dişleri ve hemen ardından da üst azı dişleri çıkacaktır. 6 yaşa gelinmesiyle süt dişlerinin yerini normal dişler bırakmaya başlamış olacaktır. Hem bebek hem de çocuklarda görülen süt dişleri hakkında bilmeniz gerekecek bazı önemli ayrıntıların olduğunu söyleyebiliriz.
Süt Dişleri Tedavi Edilmeli Mi?
Kalıcı olan dişler nasıl tedavi ediliyorsa, süt dişleri içinde aynı durumdan söz edebilmemiz mümkün olacaktır. Çünkü süt dişlerinin de tedavisinin yapılmaması durumunda ağızda koku, ağrı, sızlama gibi bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir. Tüm bunların yanı sıra ağız bakımına yeteri kadar önem verilmemesi halinde ise süt dişlerinin zamanla çürüme gibi birtakım problemler yaşamanıza neden olacağını da söyleyebiliriz.
Ağız içinde var olan süt dişleri bazı kişilerde çiğneme sorunlarının oluşmasına neden olabiliyor. Süt dişlerinin ayrıca tedavi edilme durumunun yapılmamasıyla ileride çapraşık dişler meydana gelir. Diş diziliş ve yapısının zamanla bozulmaya uğramasını istemiyorsanız o zaman süt dişlerinin tedavi edilmesini sağlamalısınız. Dişler ve aynı zamanda çeneyle ilgili bir sıkıntının meydana gelmemesi içinde mutlaka süt dişleri tedavisi yapılması gerekecektir.
İlk Diş Düşünce Ne Yapılır?
Birçok kişi çocuğun ilk dişi düştükten sonra saklama ihtiyacı duyabiliyor. Fakat ilk diş düşmesinin herhangi bir özelliğinin olmadığını söyleyebiliriz. İlk dişi güvenli bir şekilde saklamayı düşünüyorsanız o zaman yapılması gereken en doğru adımlardan biri süt dişi bankası olarak ifade edeceğimiz kök hücre merkezlerinde saklanmasını sağlamaya başlamak olacaktır.
İlk süt dişinin düşmesine dair Amerika’da hatta pek çok çalışmalar bile yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonrasında ise ilk süt dişinin kök hücre tedavisi için kullanılabilecek olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden dolayıdır ki ilk diş düşünce kök hücre olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla süt diş bankasına vermeniz daha mantıklı diyebileceğimiz çözüm yollarından biri olacaktır.
Düşen Dişin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir?
Süt dişleri 7 yaşından sonra artık dökülmeye başlarken, yerine kalıcı dişler gelmeye başlar. İlk kalıcı dişler ise 8 yaşından itibaren görülür. 8 yaşına gelmiş olan bir çocuğun alt dişlerinde 8 tane kalıcı dişler çıkar. Süt dişler düşerken yerine kalıcıları gelecektir. Yerine gelecek olan kalıcı dişlerinde dökülme gibi durumları yoktur. Fakat zamanla ağız bakımının yetersiz olmasından dolayı diş sorunları oluşabilir. Bu diş sorunları içerisinde şüphesiz en yaygın olarak ifade edebileceğimiz çürükler diyebiliriz. Çürük oluşumlarıyla diş kayıpları meydana gelebilir. Diş kaybı kalıcı dişlerde olduğu zaman yerine yenisinin gelmesi ise mümkün olmayacaktır.
Süt Dişi Dökülmezse Ne Olur?
Süt dişlerinin 7 yaşına geldikten sonra dökülmeme durumu söz konusu olabilir. Özellikle yetişkinlere bakıldığı zaman ağız içlerinde hala daha süt dişlerinin olduğu görülebiliyor. Yetişkinlerde görülecek süt dişleri, estetik sorunlarına neden olacaktır. Aynı zamanda zamanla ağız içinde bazı problemlerin yaşanmaya başlamasına neden olacaktır. Bireylerde meydana gelebilecek en önemli sorunlardan biri olarak ise diş çürümelerinin olacağını belirtmemiz mümkün.
Süt dişi dökülmezse beraberinde ne gibi sıkıntıların yaşanma durumu söz konusu olabilir diye düşünebilirsiniz. Eğer ki yetişkin bir birey oldunuz ve süt dişleriniz hala daha dökülmediyse şu problemlere yol açmaya başlayacaktır;
Diş çürümelerine zemin hazırlar
Çürüyen dişlerden kaynaklı olarak ağrıların görülmeye başlanması
Estetik kayıpların yaşanması
Diş çapraşıklığı gibi problemlerin oluşmasına neden olması