Zirkonyum Kaplama , bireylerin ağızlarındaki diş eksikliği sebebiyle yaptırdıkları klasik porselen köprüler ve protezlerin alt yapısı olan gri renkteki metal yerine uygulanan beyaz renkteki bir alaşımdır. Estetik amaçlar dışında Zirkonyum kullanımındaki temel sebepler arasında,
Beyazlatma yöntemleriyle sonuç elde edilemeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisi, Madde kaybının aşırı olduğu dişlerin restore edilmesi, Arka tarafta bulunan dişler üzerine köprü veya kaplama yapılması, Ön gurupta yer alan dişlerde bulunan implant üstü protezlerin kaplanması Gülüş estetiğinin sağlanması yer almaktadır.
Bunların dışında, ayrık, çapraşık, dönük dişlerde ve uzun süre kullanım sebebiyle yapısı bozulmuş olan eski dolgularda Zirkonyum kullanılmaktadır. Zirkonyumun ışık geçirgenliğine sahip bir yapıda olması sebebiyle, dişlerin doğal yapısına uygun bir görünüm elde edilir. Bilindiği üzere sağlıklı dişlerin minesi, ışığı tamamen geçirecek yapıdadır. Zirkonyum kaplamalar, klasik porselen kaplamanın alt yapısı olan metalin yarattığı cansız ve yapay görüntünün aksine, daha canlı ve ışıltılı bir görünüm elde edilmesine olanak sağlar.
Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum diş kaplama genel olarak porselen kaplama şeklinde işleme alınır. Bu kaplama işlemi sırasında kullanılan zirkonyumun saf mineral hali birtakım işlemlerden geçirilerek zirkonya seramiği haline getirilir ve ardından özel fırınlarda işlenerek dişler için kullanılır. Estetik amaçlı bir uygulama olmasının yanında dişlerde oluşan renkleşme ya da kalıtsal renk değişimleri için uygulanır. Beyazlatma yöntemleri ile çözüm getirilemeyen dişler için zirkonyum diş kaplamaları oldukça etkili sonuçlar ortaya koyar.
Zirkonyum Nedir ?
Zirkonyum, son derece güçlü, titanyum veya paslanmaz çelikten daha sert ve ağırlığı daha hafif olan bir metaldir. Bu, Zirkonyum’un diş implantları için ideal seçim olmasını mümkün kılar. Zirkonyum dişler, gülümsemenizi iyileştirmenin yeni bir yoludur. Bu tür işlemlerde kronlar ve kaplamalarla aynı malzemeden yapılmaktadır. Ancak zirkonyum dişler; geleneksel diş restorasyonlarından çok daha güçlü ve daha dayanıklıdırlar. Yeni nesil uygulamalar doğal dişlerinize zarar verebilecek birçok şeye direnen çok güçlü bir seramik malzeme olan zirkonyum oksitten yapılmıştır.
Zirkonyum diş kronları genellikle kanal tedavili dişlerin yerine ve ayrıca çatlak veya kırık dişlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Bu kapsamda zirkonyum kuronlar, teşhisinizin karmaşıklığına bağlı olarak tek parça veya birden fazla parçanın birleştirilmesinden yapılabilmektedir. Ayrıca zirkonyum kronlar, geleneksel metal kronlarla ilişkili rahatsızlık veya hassasiyet sorunları olmadan normal şekilde yiyip içmenizi sağlayan özel yapıştırıcılar kullanılarak doğrudan dişe yapıştırılmaktadır. Zirkonyum dişler, geleneksel diş malzemelerine metalik olmayan bir alternatiftir. Porselen ve seramik restorasyonlara göre daha dayanıklıdırlar, yani daha uzun ömürlüdürler.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ?
Zirkonyum diş kaplama uygulaması, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenler için uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir. Diş yapımında kullanılan ve beyaz renge sahip olan zirkonyum, oldukça başarılı sonuçların ortaya çıkarıldığı bir uygulamadır. Diş beyazlatma yöntemlerinin çaresiz kaldığı durumlarda zirkonyum devreye girer ve dişlerde istenen görüntülerin ortaya çıkmasını sağlar. Bunun yanında zirkonyum diş kaplama aynı zamanda pek çok avantajı da beraberinde getirir.
Zirkonyum Diş Kaplama Aşamaları
Zirkonyum diş kaplama aşamaları söz konusu olduğu zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıkar. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için zirkonyum kaplama aşamalarının üst düzeyde bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bu noktada zirkonyum diş kaplama aşamaları gündeme geldiği zaman aşağıdaki aşamalar karşımıza çıkar:
Aşama 1: Diş hekiminiz önce dişinizden az miktarda mine tabakasını çıkaracaktır. Bu, dişinizde bir delik açan ve mineyi çıkaran özel bir cihazla yapılmaktadır.
Aşama 2: Diş hekiminiz, dişinizi korumak için dişinizin açıkta kalan bölgesine geçici bir kaplama yerleştirecektir. Geçici kaplama bir sonraki randevunuzda kaldırılacaktır.
Aşama 3: Diş hekiminiz dişinizin yüzeyini parlatacak ve ardından oraya bir özel ajan uygulayacaktır. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için tekrar cilalanmadan önce bağlayıcı ajanın birkaç dakika kurumasına izin verilecektir. Nihai ürünümüzün gülüşünüze mükemmel bir şekilde uyduğundan emin olabilmemiz için dişlerinizin bir kalıbı alınacaktır.
Aşama 4: Laboratuvar teknisyenleri, ince zirkonyum oksit veya titanyum dioksit tanecikleri ile karıştırılmış porselen tozu kullanarak yeni kaplamanızın tam bir kopyasını oluşturmak için bu kalıbı ve gelişmiş bilgisayar teknolojisini kullanmaktadır. Bunlar daha sonra yeterince sertleşene kadar yüksek sıcaklıklarda fırınlanmaktadır.
Aşama 5: Yeni kaplamanız, dişinizin üzerine yerleştirilmeden önce son bir kez cilalanır. Bu aşamadan sonra artık, zirkonyum dişleriniz uygulanarak harika bir görselliğe kavuşmanız mümkün hale gelecektir. Bütün bu bilgiler ışığında günümüz koşullarında zirkonyum diş kaplamanın farklı teknik ve yöntemlerle uygulandığını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Metal destekli kaplama uygulamalarında olduğu gibi, ilk aşamada diş küçültülür. Diş hekimitarafından yapılan muayenede diş etinin sağlıklı duruma geldiği gözlendiğinde, özel ölçüler vasıtasıyla ve bireyin ağzına uygun kaşıklarla hassas ölçümleme yapılır. Sonraki aşamada laboratuvar çalışması yapılarak hastanın dişine en uygun tonlardaki Zirkonyum alt yapısı ve üzerine porselen üst yapısı işlenir. Tüm bu işlemler sonrasında dişe uyum sağlanarak özel yapıştırıcılar yardımıyla kaplamanın dişe tam olarak oturması sağlanır. Kaplama işlemi sonlandırıldıktan sonraki süreçte, bireyler kendi doğal dişlerinden ayırt edilemeyecek bir görünüme ve sağlıklı bir diş yapısına sahip olur.
Zirkonyum kaplama uygulaması, hastanın acı çekmemesi adına lokal anestezi ile yapılır. Uygulama sonrasında, hastanın doğal diş rengine uygun bir geçici kaplama kullanılarak sıcak-soğuk hassasiyetinin dengelenmesi sağlanır. İşlem sırasında hafif bir sızlama görülmekle birlikte, en küçük bir ağrı veya sağlık problemi yaşanmadan uygulama sonlandırılır. Zirkonyum kaplamalar, daimi dişlerin sürmesini takip eden dönemlerde yapılabilmektedir. Ancak 18 ile 20 yaş arasında bireylerin gelişim döneminde olması ve bu dönemlerde çenenin büyümesi olasılığı kuvvetli olup, dişlerde aralanmalar oluşabileceği için bu dönemlerde uygulanması önerilmez.
Zirkonyum Diş Kaplaması Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum diş kaplama uygulamasında öncelikle metal destekli kaplamalarda olduğu gibi dişler biraz küçültülür ve bunun ardından diş etlerinin daha sağlıklı bir hale gelmesi için ağız yapısına uygun kaşıklar ile özel ölçüler alınır.
Zirkonyum diş kaplama uygulamasında kişinin diş rengi ile yapılacak kaplama aynı renkte olmalıdır. Bu yüzden laboratuvar ortamında kişinin diş rengi ile uyumlu bir zirkonyum kaplama hazırlanır. Bu işlemlerin sonrasında kaplamanın üst kısmı için porselen yapı hazır hale getirilir.
Özel yapıştırıcılar ile yapılan uygulamalarda hazırlanan kaplamanın dişlere tam olarak adapte olması sağlanır. Zirkonyum uygulaması sonrasında kişi kaplamayı kendi dişi gibi sorun yaşamadan kullanmaya başlar.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş beyazlatma yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda oldukça başarılı sonuçlara imza atan zirkonyum diş kaplama, aynı zamanda ortodontik uygulamaların tercih edilmemesi halinde uygulama altına alınır. Şimdi, zirkonyum diş kaplama uygulaması hangi durumlarda yapılır? daha yakından göz atalım.
Diastema olarak adlandırılan ayrık ya da belirli oranda çapraşık dişler
Dönük yapılı dişler
Renk ya da yapıda bozulma meydana gelen eski dolgulu dişler
Yüksek oranda madde kaybına maruz kalmış ve restorasyon gerektiren dişler
Arka grup dişlerde köprü veya kaplama oluşturmak için
Ön grup dişlerde yer alan implant üstü protezler için
Gülüş estetiğinin düzenlenmesi için
Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?
Dişlerde doğal ve estetik bir görünüm elde etmek için işleme alınan zirkonyum diş kaplaması, aynı zamanda birçok avantaja sahiptir. Estetik ve şık bir diş yapısı oluşturma konusunda uzman hekimler tarafından çok fazla tercih edilen bir uygulamadır. Zirkonyum diş kaplamasının avantajları ise genel olarak aşağıdaki gibidir;
Işık geçirgenliği oldukça yüksek olan zirkonyum kaplama, dişlerde doğal bir görünümün oluşmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir dişte mine yapısının ışığı tam olarak geçirdiği düşünülürse zirkonyum kaplama istenen dişlere sahip olma konusunda önemli bir yere sahiptir.
Klasik porselen kaplamalarda yer alan metaller, genelde dişlerde opak bir görüntü meydana getirir ve bu nedenle hem cansız hem de yapay görüntüye sahip dişler oluşur. Zirkonyum diş kaplama ise cansız ve yapay görüntülerin önüne geçer ve daha doğal bir dişler meydana getirir.
Dişlerde mat görünümün tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Orijinal bir diş yapısının yanında doğal diş görünümü elde edilmesine olanak sağlar.
Estetik bir gülüş meydana getirdiği gibi diş etlerinin daha sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Çünkü zirkonyum diş kaplama, metal destekli bir uygulama değildir ve diş etleri ile uyumludur.
Ayrıca zirkonyum kaplama metale karşı alerjisi bulunan kişiler için oldukça etkili bir alternatif çözümdür.
Uygulama sonrasında kişide sıcak veya soğuk besinlere karşı hassasiyet oluşmaz.
Ayrıca bu kaplama ile sigara, çay, kahve ve bunun gibi farklı nedenlerden kaynaklı dişlerde oluşan lekelenmeler en aza indirgenir.
Bunların yanı sıra zirkonyum ağızda koku oluşumuna izin vermez ve aynı zamanda diş eti problemlerine yol açmaz.
Diğer yandan ağızda hiçbir şekilde tat değişikliği ve buna benzer sorunlar ortaya çıkarmaz.
Zirkonyum Kaplamaların Faydaları
Zirkonyum, kronlar için en yaygın elementlerden biridir. Zirkonyum kaplama sayesinde doğal diş minesine benzer. Doğal dişlere uyar ve uyum sağlar. Bu özellikle kuronunuzun mutfağında önemlidir, doğal dişlerin ve özel preparatların uygulanmasında öncelikli olacaktır. Zirkonyum kaplamada metalik kaplama yoktur. Bu diş etlerinin kararmasını önler.
Zirkonyum son derece dayanıklıdır, aşınmaya ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Zirkonyum kuronlar ve köprüler o kadar güçlüdür ki ağzın her yerinde kullanılabilir. Ön ve arka dişlerde çiğneme ve ısırma kuvvetlerine iyi dayanır. İyi bir özenle, uzun süre dayanabilirler.
Zirkonyum, biyouyumluluğu nedeniyle diş hekiminin tercihidir. Hijyene uyulursa diş eti oluşturmaz. Zirkonyum kronlar düşük ısı iletkenliğine sahiptir. Diğer kronlarda şiddetli soğuk algınlığı riski düşüktür. Soğuk bir içecek veya sıcak bir içecek hissetmek için ağzınızda hiçbir şey hissetmiyorsunuz.
Bazı hastalarda belirli metaller ve nesneler bulunur. Metale uygun olan zirkonyum kuronlar rahatlıkla uygulanabilir. Zirkonyum koku yapmayan sağlıklı bir malzemedir. Metal içeren kaplamalarda koku problemi yoktur.
Yüksek Leke Direnci
Tütün ve kahve gibi dişleri lekeleyen maddeler metal kronların sararmasına ve kararmasına neden olur. Zirkonyum, lekelenmeye diğer boyanmamış kuronlardan daha iyi dayanabilir ve daha fazla ikame özelliğine sahiptir. Bu, doğal görünen ve güzel bir insanı tercih eden insanlar için önemlidir.
Zirkonyum kaplamalar için özel bir kürleme prosedürü oluşturmanıza gerek yoktur. Bu günlük hayatınıza devam etmeniz için yeterli olacaktır. İnsanlar yaşadığı sürece, onların hayatlarında kalpsizce yaşarız. Bunlar zirkonyum dişler için tasarlanmıştır ve kaygandırlar, oluşturmazlar ve metal dişlere göre daha uzun süre dayanırlar.
Zirkonyum Kaplamaların Özellikleri
Doğal görünüyor, yapay görünmüyor ve çok dayanıklı.
Korozyon direnci yüksektir.
Oksidasyona karşı güçlü ve dayanıklıdır.
Dayanıklıdır ve metal içermez.
Yarı saydam oldukları için ışığı iletirler ve süt dişleriyle en uyumlu dayanıklıdır
Pürüzsüz, pürüzsüz porselen yüzeyi sayesinde zirkonyum dişler renk değiştirmez ve plak birikimi görülmez.
kahve, çay ve tütün gibi gıdaların lekelenmesinden etkilenmez.
Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
Düzenli kontrol edildiğinde ağızda uzun süre kalır.
Zirkonyum Diş Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?
Diş ve diş etlerine yüksek oranda uyum sağlayan zirkonyum, dişlerde estetik bir duruş sergilemesi ve bunun yanında uzun ömrü ile ön plana çıkar. Zirkonyum diş kaplamanın ömrü genel olarak 5 ila 20 yıl arasında değişiklik gösterir. Tabi bu kaplamaları uzun süre kullanmak direkt olarak hastanın kendisi ile doğrudan alakalıdır.
Hastanın ağız ve diş sağlığına özen göstermesi ve gerekli ağız ve diş bakımını yapması kaplamanın da ömrünün uzamasına neden olur. Eğer yeterli bir ağız ve diş bakımı yapılırsa zirkonyum diş kaplamaların 30 yıl gibi uzun bir süre dahi kullanılması mümkündür.
Zirkonyum diş kaplamasını uzun süre kullanmak için hastanın ilk olarak yapması gereken dişlerini her gün en az 2 kez fırçalamasıdır. Bunun yanında yine her gün diş ipi kullanması gerekir. Diş ipi fırçanın ulaşamadığı yerlere kolayca erişir ve bu sayede dişler arasında kalan yemek artıklarını kolayca çıkarır.
Böylece plak oluşumu da engellenmiş olur. Bunun yanında alkol ve sigara kullanımının azaltılması ve periyodik olarak diş muayenelerinin yaptırılması da aynı şekilde zirkonyum diş kaplamanın ömrünü önemli ölçüde uzatır.
2022 Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları
Zirkonyum, titanyumdan bile daha yüksek korozyon ve oksidasyon direncine sahip bir metal alaşımıdır. Bu nedenle diş kronları için ideal bir malzemedir. Zirkonyum ayrıca çok hafiftir, bu da zirkonyum uygulamasını kolaylaştırmaktadır. Zirkonyum kaplamaların en yaygın kullanımı diş çürüğü veya kırıklardan kaynaklanan hasarların tedavisindedir. Bu noktada zirkonyum diş kaplama işleminin son zamanlarda yoğun bir düzeyde talep gördüğünü ifade etmek mümkün olmaktadır. 2022 zirkonyum diş kaplama fiyatları gündeme geldiği zaman TDB tarafında belirlenen ideal fiyat listesi baz alınmaktadır.
Görüldüğü üzere zirkonyum diş kaplama fiyatları söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı alternatif seçenekler çıkmaktadır. Burada fiyatların sürekli bir şekilde güncellendiğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Dolayısıyla zirkonyum kaplama yaptırmayı istiyorsanız, güncel fiyat araştırması yapıyor olmanız her zaman önerilmektedir.
Zirkonyum Kaplama Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ön Diş Zirkonyum Kaplama Nedir?
Ön diş zirkonyum kaplama, dişlerin ön kısmına yapıştırılan ince, özel yapım kabuklardır. Bunlar porselen, kompozit reçine veya zirkonyum olabilirler. Genellikle gülümsemenizdeki küçük talaşlar ve çatlaklar gibi kusurları gizlemek için kullanılırlar. Bu noktada etkili bir gülüş tasarımını ortaya koymak noktasında mükemmel bir performans ortaya koymaktadır.
Zirkonyum Kaplamanın Faydaları Nelerdir?
Zirkonyum, mükemmel korozyon direnci özelliklerine sahiptir. Gülümsemenizi iyileştirme hedeflerinizi gerçekleştirmek noktasında oldukça başarılıdır. Son zamanlarda uygulamaya geçen teknik ve yöntemler sayesinde zirkonyum kaplamalar çok daha üst düzeyde hayata geçirilmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum diş kaplama uygulaması için laboratuvar ortamında 4 – 5 gün arasında zaman alan bir süreç gerçekleştirilir. Ayrıca diş hekimi tarafından yapılacak olan diş kesimi, ölçü alma, gerekli planlamalar, ağızlarda ve dişlerde yapılacak provalar ve yapıştırma işlemi de işin içine katıldığında bir hafta kadar zaman alır.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Yaşlar İçin Uygundur?
Zirkonyum diş kaplaması için herhangi bir yaş aralığı belirtmek yanlış olur. Ancak uzman hekimler hastanın en az 18 yaşında olmasını tavsiye eder. Çünkü gelişim dönemi bu yaşa yakın zamanlarda tamamlanır ve kaplama işlemi için çene büyümesinin durması gerekir. Yani zirkonyum diş kaplama gelişim dönemindeki kişiler için önerilmez.
Zirkonyum Kaplamaların Kullanım Süresi
Zirkonyum kaplamaların kullanım süresi , bireysel kullanıma bağlı olarak değişir. Ortalama yaşam süresi 5 ila 15 yıldır. Ancak gerekli önlemler ve bakım yapılırsa bu süre uzatılarak zirkonyum kaplama 20 yıl gibi bir süre kullanılabilir. Güzel bir gülüşe sahip olmak için insanlar dişlerini zirkonyum ile kaplarlar. Son zamanlarda sıkça uygulanan bu zirkonyum kaplama hakkında giderek daha fazla soru geliyor.
Zirkonyum kaplamanın ömrü en sık sorulan sorulardan biridir. Bir zirkonyum kaplamanın ömrü, bireysel kullanıma bağlı olarak değişir. Herhangi bir güçlü darbe veya diğer olumsuz travmalar dışında zirkonya kırılma olasılığı çok düşüktür. Zirkonyum kaplamanın ömrünü uzatmak için gerekli bakımların yanı sıra 6 ayda bir doktor kontrolünde kaplama yaptırmalısınız. Ayrıca zirkonyum diş kaplama yapılacak ortamlarda önemlidir.
Merdiven altına yapılan zirkonyum kaplamalar güvenli olmadığı gibi dişlerinize ve sağlığınıza da zarar verebilir. Genel olarak, bir zirkonyum kronun ömrü 5 ila 15 yıl arasındadır. Ancak gerekli önlemler ve bakım yapılırsa bu süre uzatılarak zirkonyum kaplama 20 yıl gibi bir süre kullanılabilir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.