Çalışma Saatleri
  • Pazartesi-Cuma 09:00 – 18:00
    Cumartesi 09:00 – 17:30
    Pazar Kapalı
İletişim Bilgileri
Bize Bir Soru Sorun

    [textarea* Mesajınız class:form-control class:form-control-textarea placeholder "Question*"]

    Diş Protezleri

    Diş Protezleri

    Diş protezleri doğal diş yapısı bozulan kişilerin dişlerinin düzeltilmesi ya da farklı sebeplere bağlı olarak eksilen dişlerin tamamlanması için kullanılan yapay dişlerdir. Uygulanan diş protezleri diş dokularının sağlıklı olmasına yarar sağlamanın yanı sıra, estetik görünümün kazanılması ve dişlerin fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde kadın-erkek her yaştan bireye uygulanabilen diş protezleri, kaybolan çiğneme fonksiyonunun yeniden kazanılması ve kaybolan yüz estetiğinin geri kazanılmasını hedefler.

    Diş kayıplarının sebepleri arasında diş etinde meydana gelen hastalıkların zamanında tedavi edilmemesi ve kazalar sonucu oluşan kayıplar ilk sıralarda yer almaktadır. Tüm bu sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan kayıplar, farklı çeşitlerde kullanıma sunulan diş protezleriyle giderilmekte, kaybedilen dişlerin yerine daha estetik ve fonksiyonel dişler kazanılmaktadır. Diş kayıpları gerek estetik yönden bozulmalara, gerekse diş kayıpları sebebiyle ortaya çıkan konuşma ve ifade bozukluklarına da sebep olmaktadır. Diş protezleri bu tür sorunların giderilmesi sebebiyle hastaya psikolojik destek de sağlar.

    Diş Protezi Çeşitleri

    • Tam ve bölümlü hareketli protezler
    • Metal destekli veya metalsiz yapıda porselen sabit protezler
    • Diş çekimi sonrası takılan Immediat protezler
    • Doğal diş kökleri üzerine yapılan protezler (Overdenture)
    • Çene ve yüzde oluşan yumuşak ve sert doku kayıpların giderilmesi amacına yönelik olarak yapılan protezler ( maksillofasiyal)
    • Diş sıkma veya gıcırdatma alışkanlığı olan kişilere uygulanan protezler şeklindedir.

    Hareketli Protezler

    Bu tür protezler hastanın kendi protezlerini takıp çıkarmasına olanak sağlayan özelliğe sahip bulunmaktadır. Hareketli protezler ağızdaki sağlam kalmış dişlerin yanı sıra, ağız içerisindeki yumuşak dokulardan da destek almak suretiyle işlevlerini sürdürür. Hareketli protezler hastanın ihtiyacı doğrultusunda ve eksik dişlerin sayısı kadar yapılabildiği gibi, tüm dişlerin eksik olduğu hallerde de yapılabilen bir protez çeşididir.

    Bazı hastalarda kendi doğal dişlerden ve yumuşak dokulardan destek almak suretiyle yapılan protezler mevcuttur. Bu tür protezlere ‘’hareketli bölümlü protez’’ adı verilmektedir. Bazı hastalarda ise, tüm doğal dişlerin kaybedilmiş olması söz konusu olmakta, bu tür hastalara sadece diş etlerinden ve damaktan destek alarak işlevini sürdüren ‘’ tam protez’’ uygulanmaktadır.

    • Damak protez
    • İmplant destekli tam protez
    • Diş destekli tam protez
    • Parsel ( kısmi-bölümlü) protez
    • Asetalli uygulama
    • Hassas protez gibi çeşitler hareketli protez çeşitleridir.

    Hareketli Protezlerde Bakım

    Hareketli protezler mutlaka her yemek sonrası yumuşak bir fırça ile temizlenmeli, yıkama sırasında bir hasar oluşmaması adına protez lavaboya yakın bir şekilde tutulmalıdır. Herhangi bir diş macunuyla temizlik gerektirmeyen bu tür protezlerin temiz tutulması uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Kullanılmadığı zaman özel bir kapta su içerisinde muhafaza edilmesi gereken bu tür protezler, bakımı aksatıldığı takdirde zamanla kötü kokular yayarak rahatsızlık oluşturur. Protez ağızla tam uyumlu olsa da, günün 24 saati kullanılmamalı, müsait zamanlarda çıkarılarak su içerisinde veya nemli bir havlu arasında korunmalıdır.

    Sabit Protezler

    Diş eksikliklerinde en fazla tercih esilen protez tipi olan sabit protezler yapılırken ağızda bulunan bazı dişlerin proteze destek olmak amacıyla küçültülmesi gerekir. Bazı hastalar tarafından bu işlem endişeyle karşılanmakla birlikte, sabit protezlerin sağladığı birçok avantaj düşünüldüğünde bu endişenin yersiz olduğu anlaşılacaktır. Sabit protezler sayesinde,

    • Çiğneme fonksiyonu daha kolay bir hal alır.
    • Konuşma kusurları giderilir.
    • Protezin dudak ve yanakları destekliyor olması sebebiyle yüz estetiğinde önemli kazanımlar sağlanır.

    Sabit protezler de diğer protez çeşitleri gibi hastanın gereksinimine, estetik beklentilerine ve ekonomik durumlarına göre farklı çeşitlerde kullanıma sunulmaktadır. Sabit protez çeşitleri arasında,

    • Kuron kaplama
    • Köprü
    • Metal alt yapılı porselen protez
    • Full metal
    • Zirkonyum alt yapılı porselen protezler
    • Güçlendirilmiş porselen(Empress)

    Sabit Protezlerde Bakım

    Hareketli protezlerde olduğu gibi protezin kullanım ömrünü uzatmak için sürekli ve düzenli bakım yapılması gerekir. Bir veya birden fazla dişin eksik olduğu hastaya kron ve köprü protezi uygulanmışsa, özenli kullanım, bakım ve temizlik protez ve altında yer alan dişlerin ömrünü uzatmak adına zorunludur. Ağız içerisinde kullanılan protezler hangi malzemeden yapılırsa yapılsın sonuçta yabancı bir maddedir. Bu sebeple ağız ve diş sağlığının korunması, kron ve köprüye yakın dişlerin korunabilmesi için ağız bakımı önemsenmelidir. Sabit protez bakımı günde 3 kez fırçalama, diş ipi yardımıyla araların temizliği yavaşça ve diş etlerinden dişe doğru şekilde yapılmalıdır.

    Diş Protezi Fiyatları

    Diş protezi insanların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen diş yapısının düzeltilmesi ve estetik kaygıların giderilmesi amacına yönelik olarak yapılmaktadır. Bu sebeple bu tür tedavi giderleri bir nebze de olsa göz ardı edilebilmelidir. Diş protezleri, kişilerin sosyoekonomik yapıları, protezden beklentileri ve ihtiyaçlarına göre farklı fiyatlara sahip bulunmaktadır. Protez fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur da, protez yapılacak diş sayısı ve protezin hangi malzeme kullanılarak yapılacağıdır. En uygun fiyatlarla protez yapımını sağlamak adına, uzman bir diş hekiminden randevu alınmalı, karşılıklı görüşme sonrasına kullanılacak malzeme ve fiyat belirlenmelidir. İlk muayene sonrasında hekim tarafından verilecek tavsiyeler yönünde hareket edilmesi, protezlerin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılması konusunda yarar sağlamaktadır.

    Yeni Nesil Diş Protezi

    Dişler gerek yüzün estetik görünümüne sağladıkları katkı, gerek gülüş estetiği, gerekse beslenme açısından son derece önemlidir. Kayıp edilen dişlerin meydana getirdiği estetik ve psikolojik kaygıların giderilmesi amacıyla yapılan diş protezleri, hastaların ihtiyaçlarına göre farklı malzeme ve şekillerde yapılmaktadır. Her geçen gün ilerleyen tıbbi teknoloji sayesinde birçok protez seçeneği sunulmakla birlikte, dental implantlar yeni nesil protezler olarak ilgi görmektedir. All on Four tekniği olarak adlandırılan implant uygulamaları, hastanın dişlerine doğal bir görünüm kazandırmanın yanı sıra kolay uygulanabilir olması sebebiyle de tercih ediliyor. Bu teknik sayesinde tam dişsiz hastalara dört adet dental implant üzerine diş sabitlemek mümkün olabiliyor.

    Yeni Nesil Diş Protezinin Avantajları

    Uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulana All On Four tekniği, diş problemi yaşayan hastalara oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Oldukça güvenilir olan bu diş protez tekniğinin sağladığı avantajlar arasında,

    • İyileşme süresi oldukça kısadır
    • Uygulama süresi diğer protezlere nazaran daha az zaman alır
    • Tedavi daha az sayıda seansa ihtiyaç duyar
    • Cerrahi işlem söz konusu olmadığından hastanın bu yöndeki kaygılarını giderir

    Diş Protezleri Nasıl Temizlenir?

    Diş protezleri düzenli temizlik yapıldıkları takdirde uzun süreli olarak kullanılabilmektedir. Temizliğin düzenli olarak yapılmadığı durumlarda ağız ve diş çevresinde yiyecek artıkları, tartar ve bakteri oluşumu meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra, ağır kokular, görünüm ve gülüşte estetik kayıplar, ağız içinde enfeksiyon oluşumu, protez altındaki dokunun tahribatı gibi sorunlar baş göstermektedir

    Protezi sürekli temiz tutmanın en etkili yöntemi, günde en az 3 kez fırçalamak ve haftada birkaç kez sterilize özelliğine sahip kimyasal sıvılar içerisinde bekletmektedir. Günlük olarak düzenli bir şekilde yapılması gereken protez temizliği, her yemekten sonra suyla titiz bir şekilde yıkamakla başlar. Bunun dışında, geceleri yatmadan önce protezlerin yumuşak bir fırça ile fırçalanması, protezde bakteri ve plak oluşumun önlemek açısından oldukça önemlidir.

    Protezin tüm yüzeyleri aynı özenle temizlenmeli, mümkünse açılı fırçalar kullanılarak tüm yüzeylere temas edilmelidir. Protezleri sürekli temiz tutmanın bir diğer yöntemi de, kullanıma ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda kapalı bir kap içerisinde suda bekletmektir. Total protezlerde dişlerin çıkarılması ve ağzın iyice çalkalanması yeterli olabilirken, hareketli protezlerin temizliğinde bir takım temizleme araçlarının kullanımı gerekli olmaktadır. Kullanılan araçlar da su içerisine konulabilen efeversan tabletler vasıtasıyla temizlenmelidir. Protezler mümkün olabildiğince protez fırçası kullanılarak temizlenmeli, yoksa yumuşak bir diş fırçası yardımıyla tüm yüzeyler gözden geçirilmelidir.