Çalışma Saatleri
  • Pazartesi-Cuma 09:00 – 18:00
    Cumartesi 09:00 – 17:30
    Pazar Kapalı
İletişim Bilgileri
Bize Bir Soru Sorun

    [textarea* Mesajınız class:form-control class:form-control-textarea placeholder "Question*"]

    Ortodontik Tedavi

    Ortodontik Tedavi

    Ortodonti Nedir? Ortodonti dişler ile ilgili çapraşıklık, çene kemiklerinin birbirleri ve kafa kemikleri ile bağlantısını inceleyen ve bunlara bağlı olan mevcut problemlerin tanılaması için konulan bir bilim dalıdır.

    Ortodontik Tedavi Nedir?

    Ortodontik tedavi de bu sistemde oluşan bozulmaların tedavi edilme şeklidir. Ortodontik tedavi ile dişlerdeki çapraşıklık ve dişler arasındaki mesafe açıklığı kolayca düzeltilip, doğru ve sağlıklı bir gülümseme elde edilmesi amaçlanır.

    Ortodontik Bozuklukların Sebepleri Nelerdir?

    Olduğu kadar daha fazla çevresel faktörlerdendir. Çapraşıklık kalıtımsal olgulara ve yer darlıklarına bağlı olabilecekleri gibi tamamen çevresel faktörler sebepler den dolayı oluşur. Özellikle gıda tüketimine dikkat dilmelidir. Ağız temizliğinin ihmal edilmesi nedeniyle süt dişlerinde oluşan çürükler ve erken süt dişi kayıplarına bağlı meydana gelen yer kayıpları nedeniyle dişler sürmesi ihtiyaç duyulan yerlerden başka yerlerde sürer. Bu sebeple de çapraşıklık ve kapanış bozuklukları oluşur. Ayrıca;

    • Sürekli parmak emilmesi
    • Ağız solunumu yapması
    • Dudak veya dil emilmesi,
    • Tırnak Isırılması
    • Uzun aralıklarda biberon ve emzik kullanılması

    Tüm bu alışkanlıklar uzun süre devam etmesi sonucunda dönüşü olmayan iskeletsel problemleri oluşur. Ayrıca çocuklarda sıklıkla görülmekte olan bademcik, geniz eti sorunları da zamanında müdahale edilmediğinde çene yüz sisteminde kalıcı bozuklukları oluşur.

    Ortodontik Problemler Neden Olur?

    Alt çenenin önde veya geride olması gibi bozukluklar göz önünde tutularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta ergin dönemlerinde ve alt-üst çene yapısının geride olmaması durumu var ise bunları engellenmek ortodontik tedavi ile mümkündür. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsel bozukların tedavisi ortodonti ve cerrahi branşı işbirliği ile gerçekleştirilir.

    Ortodontik Tedavisi Aşamaları

    Ortodonti tedavisi estetik kaygılarının yanı sıra ileride karşılaşması olası diş eti hastalıklarının önlenmesi yalnızca taşımayıp, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme fonksiyonelliğinin attırılması ve konuşma bozukluğu olan kişilerin bu problemin giderilmesini amaçlar. Ağızdaki mevcut ortodontik problemler göre, hareketli konumdaki apareyler, fonksiyonel apareyler ve yerinde duran yani hareketsiz olan apareyler ile tedavi şekilleri belirlenmektedir. Başlangıç aşamasındaki ortodontik sorunlar, takıp-çıkarılarak kullanılan lastik hareketli apareyler ile çözülebilmektedir. Tercih edilen ortodontik tedavi süresinin sona ermesi ile gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinde dişler de oluşacak bozuklukluğunun önlenmesi için takviye edilen tedavilerinin dikkatsiz olmaması büyük bir önem arz etmektedir. Bu dönem için pasif olarak çalışan farklı apareyler kullanılabilmektedir. Ortodonti branşı, diş hekimliğinin diğer yan dalları ile sürekli olarak ortaklaşa iş içinde çalışması gereken bir tedavi türüdür.

    Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Ortodontik tedavi aktif olarak takribî olarak 1,5 ile 2 yıl arasında sürer. Ancak bu zaman ölçütü uygulanan tedavi şekline, hastanın yaşına, kooperasyonuna göre değişir. Tedavi süreci daha kısalacağı gibi daha uzayabilir.

    Tedavi Nasıl Yapılır?

    Dişleri hareket ettirmek, kasları veya çenedeki büyümenin etkileşmesi amacıyla yapılabilecek tedavi durağan, pasif veya hareketli olabilir. Bu tedavi türlerinde dişlerin üzerine veya çenelere hafif türde kuvvet uygulanarak yapılır. Probleminizin ciddiyetine göre uygun bir tedavi şekli belirlenir.

    Sabit Uygulamalar

    Braket takılması: En çok kullanılan yöntemlerden olan braket takılması teller, braketler veya lastikler kullanılarak yapılır. Braketler dişler üzerine yapıştırılır. Teller bu braketlerden geçirmek suretiyle dişler üzerinde kuvvet uygulanmasını sağlar. Böyle Çene dişler aşamalı olarak hareket ettirilerek düzgün şekilde konumlanmalarını sağlar. Tedavi birkaç ortalama olarak 1 ila 2 yıl sürebilir. Ayrıca her ay ayarlamalar yapılarak dişlerin üzerindeki düzeltmenin istenilen formada olmasını sağlar. Şimdilerde kullanılmakta olan braketler, daha hafif olup, çok daha azca metal içermektedir. Fakat çocukların motive edilmesi için çok yönlü renklerde ve büyükler için şeffaf braketler üretilmektedir.

    Özel Sabit Uygulamalar: Parmak emme alışkanlığının bıraktırmak için meydana getirilen bu apareyler bantlarla dişe tutturulurlar. Beslenme sırasında hiç rahat olmadıkları için son alternatif olarak kullanılması önerilir.

    Sabit Yer Tutucular: Süt dişlerinin daha erken kaybedildiği durumlarda, yer kullanılarak, kalıcı diş çıkıncaya kadar dişlerin diğer boşluğa doğru kayması tam olarak engellenmiş olur.

    Ortognatik Cerrahi Nedir ?

    İleri iskeletsel bozukluklarda sadece diş telleri faydalı olmaz. Eğer alt ve üst çene çok önde, geride ya da yanda konumlanmışsa, diş tellerinin yanı sıra, cerrahi müdahale ile iskeleti de düzeltmek gerekmektedir. Bu tedaviyi ortodonti uzmanı düzenler, cerrahiyi ise konusunda deneyimli plastik cerrah ya da çene cerrahı yapar.

    Ortodonti Hangi Yaşta Yapılır ?

    Ortodonti için ideal tedavi yaşı, büyüme-gelişmenin devam ettiği yaşlar olan 8-14 arasıdır. Bununla birlikte her yaşta uygulanabilecek tedavi seçenekleri mevcuttur. Ortognatik cerrahi tedavi ise 18 yaşından sonra yapılır. Çocuklarda iskeletsel ve fonksiyonel bozukluk varsa, tedavi için beklenmemelidir. Bunun kararı tamamen bozukluğun şiddetine bağlıdır ve tedavi kararını sadece ortodonti uzmanı vermelidir.

    Ortodontik Sorunlar Neden Kaynaklanır ?

    Diş bozuklukları; Kalıtımsal sebeplerden veya diş çürükleri, erken diş çekimleri, kötü alışkanlıklar (parmak emme vb.) vb… gibi sorunlardan kaynaklanır.

    Süt Dişlerinin Çürümesi ve Erken Kaybı Çapraşıklığa Yol Açar mı ?

    Süt dişleri, yerlerine gelecek daimi dişler için matrix görevi görürler. Hem kemiğin genişlemesi, hem de daimi dişlerin sığması açısından süt dişlerinin korunması çok önemlidir. Süt dişlerine geçici diş gözüyle bakılmaması ve çürüklerinin bir pedodonti uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereklidir.

    Kapanış Bozukluğu Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

    Dişler kapatıldığında üst-alt yönde açıklık varsa, üst çene alttan daha darsa, dişler arasında boşluklar varsa, alt ya da üst çene diğerinden çok fazla önde ya da arkadaysa ortodonti uzmanı tarafından muayene olmanız gerekmektedir.

    Dişlerimde Çapraşıklık ve Kapanış Bozukluğu Var. Estetik Görüntümün Sadece Protezle Düzeltilmesi Uygun mudur ?

    Diş yamukluğunun kaplamalarla düzeltilmesi, göz şaşılığının, gözü çıkartarak takma göz takılmasıyla düzeltilmesine benzetilebilir. Diş bütünlüğünün bozulduğu protetik işlemlerin geri dönüşünün olmaması, bu tedavinin ortodontik tedaviye göre dezavantajıdır.

    Süt Dişlerinin Arasında Aralıkların Olması Normal midir ?

    Süt dişlerindeki aralıklar, yerlerine gelecek olan daimi dişler için yer sağlarlar. Daimi dişler, süt dişlerine göre daha büyük oldukları için bu boşlukları doldururlar. Süt dişlenme safhasında çapraşıklık varsa bu, ileride oluşabilecek yamuklukların habercisi olarak görülmelidir.

    Erişkinler Ortodontik Tedavi Görebilir mi ?

    Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir. Her yaşa göre uygulanabilen tedavi yöntemleri ve tedavi hedefleri vardır. Erişkin hastalarda genellikle porselen braketler ve lingual teknik kullanılır. Uygun durumlarda diş telleri yerine takıp çıkartılabilir şeffaf plaklarla ile tedavi yapılabilir.

    Diş Telleri Takılırken Ağrı Olur mu ?

    Diş telleri takılırken ağrılı ya da anestezi gerektiren bir işlem yapılmamaktadır. Diş telleri dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Diş telleri, tedavinin ilk bir kaç günü damaklara ve diş etlerine rahatsızlık verebilir ve hafif ağrıya sebep olabilir. İlk bir kaç günlük alışma devresinden sonra diş telleri hemen hemen hissedilmez duruma gelir.

    Ortodontik Tedavide Diş Çekimi Gerekli mi ?

    Diş çapraşıklığının çok fazla olduğu durumlarda ortodontik amaçla diş çekimi gerekebilir. Diş çekimi ile kazanılan boşluklar, yamuk dişlerin düzeltilmesi için kullanılır, artan boşluklar da, arka dişlerin ön tarafa getirilmesi ile tamamen kapatılır. Tedavi sonunda ağızda her hangi bir boşluk kalmaz.

    Ortodontik Tedavide Hangi Sıklıkla Randevulara Geleceğim ?

    Tedavi sırasında rutin kontrol aralığı 4-6 hafta arasındadır. Braket kırılması, batma vb. durumlarda daha sık aralıklarla randevu gerekebilir.

    Ortodontik Tedavi Yapılmazsa Neler Olabilir ?

    Diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, estetik sorunların yanında, çiğneme sorunları, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma problemleri, diş çürükleri ve dişeti iltihaplarına sebep olabilir. Ortodontik tedavi sonunda tüm bu problemlere yönelik önlemler alınır.

    Tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve tam dişsizlik durumlarının tümünde implant uygulanabilir. Yerleştirilecek alanda yeterli düzeyde kemik olmaması durumda kemik ilave işlemleri ile birçok vakada başarı ile implant uygulanabilmektedir. Tek diş eksikliği: Dişleriniz arasında eksik dişiniz varsa bu boşluğun önündeki ve arkasındaki dişinize dokunulmadan implant tedavisi ile eksiklik giderilebilir. Böylece sağlam dişlerinizde herhangi bir aşındırma yapılmamış olur. Ancak implantın yapılabilmesi için dişler arası boşlukta yeterli alanın olması gerekir. Boş bölüm kalan dişlerinizin hareketiyle zamanla biraz kapanabilecektir. Dolayısıyla bu kapanma yaşanmadan implant yaptırılması gereklidir. Bölgesel dişsizlik: Her diş boşluğuna implant yapılması gibi bir zorunluluk yoktur. Dişlerinizin ve kemik yapınızın durumuna göre yapılacak implant sayısına ve yerlerine karar verilir. Hangi bölgeye kaç implant yapılacağına karar verilebilmesi için röntgeninizin incelenmesi ve muayenenizin yapılması gereklidir. Dişler arasına köprü yapılabildiği gibi implantlar arasına da köprü yapılabilmektedir. Böylece daha az sayıda implantla diş boşlukları doldurulabilir. Total dişsizlik: Üst çene ve/veya alt çenede hiç diş olmaması durumlarında çene kemiğinin durumu uygunsa üst ve alt çene için 6 veya 8 implant yerleştirilerek toplamda 12 veya 16 implantla sabit protez yapılabilir. Çene kemiğinin uygun olmadığı durumlarda da daha az sayıda implant yerleştirilecek implant üstü takıp çıkarılabilir protezler yapılabilir.