Süt dişleri ilk olarak doğumu takip eden 6 aylık sürenin sonunda görünür olmaya başlar. Ortalama 2 ile 3 yaş arasında süt dişlerinin tamamlandığını ifade edebiliriz. Bebeğin ilk dişleri olan süt dişleri, anne karnından itibaren oluşmaya başlar. Bebeğin gelişim gösterip büyümesiyle birlikte süt dişleri de çıkar. Süt dişlerinin alt çene de 10, üst çenede de 10 tanesi vardır.
Süt dişleri ilk olarak alt çenede çıkmaya başlarken daha sonrasında ise üst çenede çıkacaktır. Birkaç ay gibi bir sürenin geçmesinden sonra ise ait azı dişleri ve hemen ardından da üst azı dişleri çıkacaktır. 6 yaşa gelinmesiyle süt dişlerinin yerini normal dişler bırakmaya başlamış olacaktır. Hem bebek hem de çocuklarda görülen süt dişleri hakkında bilmeniz gerekecek bazı önemli ayrıntıların olduğunu söyleyebiliriz.
Süt Dişleri Tedavi Edilmeli Mi?
Kalıcı olan dişler nasıl tedavi ediliyorsa, süt dişleri içinde aynı durumdan söz edebilmemiz mümkün olacaktır. Çünkü süt dişlerinin de tedavisinin yapılmaması durumunda ağızda koku, ağrı, sızlama gibi bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olabilir. Tüm bunların yanı sıra ağız bakımına yeteri kadar önem verilmemesi halinde ise süt dişlerinin zamanla çürüme gibi birtakım problemler yaşamanıza neden olacağını da söyleyebiliriz.
Ağız içinde var olan süt dişleri bazı kişilerde çiğneme sorunlarının oluşmasına neden olabiliyor. Süt dişlerinin ayrıca tedavi edilme durumunun yapılmamasıyla ileride çapraşık dişler meydana gelir. Diş diziliş ve yapısının zamanla bozulmaya uğramasını istemiyorsanız o zaman süt dişlerinin tedavi edilmesini sağlamalısınız. Dişler ve aynı zamanda çeneyle ilgili bir sıkıntının meydana gelmemesi içinde mutlaka süt dişleri tedavisi yapılması gerekecektir.
İlk Diş Düşünce Ne Yapılır?
Birçok kişi çocuğun ilk dişi düştükten sonra saklama ihtiyacı duyabiliyor. Fakat ilk diş düşmesinin herhangi bir özelliğinin olmadığını söyleyebiliriz. İlk dişi güvenli bir şekilde saklamayı düşünüyorsanız o zaman yapılması gereken en doğru adımlardan biri süt dişi bankası olarak ifade edeceğimiz kök hücre merkezlerinde saklanmasını sağlamaya başlamak olacaktır.
İlgili Link: Asitli İçeceklerin Dişlerinize Verdiği Zararlar
İlk süt dişinin düşmesine dair Amerika’da hatta pek çok çalışmalar bile yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonrasında ise ilk süt dişinin kök hücre tedavisi için kullanılabilecek olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden dolayıdır ki ilk diş düşünce kök hücre olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla süt diş bankasına vermeniz daha mantıklı diyebileceğimiz çözüm yollarından biri olacaktır.
Düşen Dişin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir?
Süt dişleri 7 yaşından sonra artık dökülmeye başlarken, yerine kalıcı dişler gelmeye başlar. İlk kalıcı dişler ise 8 yaşından itibaren görülür. 8 yaşına gelmiş olan bir çocuğun alt dişlerinde 8 tane kalıcı dişler çıkar. Süt dişler düşerken yerine kalıcıları gelecektir. Yerine gelecek olan kalıcı dişlerinde dökülme gibi durumları yoktur. Fakat zamanla ağız bakımının yetersiz olmasından dolayı diş sorunları oluşabilir. Bu diş sorunları içerisinde şüphesiz en yaygın olarak ifade edebileceğimiz çürükler diyebiliriz. Çürük oluşumlarıyla diş kayıpları meydana gelebilir. Diş kaybı kalıcı dişlerde olduğu zaman yerine yenisinin gelmesi ise mümkün olmayacaktır.
Süt Dişi Dökülmezse Ne Olur?
Süt dişlerinin 7 yaşına geldikten sonra dökülmeme durumu söz konusu olabilir. Özellikle yetişkinlere bakıldığı zaman ağız içlerinde hala daha süt dişlerinin olduğu görülebiliyor. Yetişkinlerde görülecek süt dişleri, estetik sorunlarına neden olacaktır. Aynı zamanda zamanla ağız içinde bazı problemlerin yaşanmaya başlamasına neden olacaktır. Bireylerde meydana gelebilecek en önemli sorunlardan biri olarak ise diş çürümelerinin olacağını belirtmemiz mümkün.
Süt dişi dökülmezse beraberinde ne gibi sıkıntıların yaşanma durumu söz konusu olabilir diye düşünebilirsiniz. Eğer ki yetişkin bir birey oldunuz ve süt dişleriniz hala daha dökülmediyse şu problemlere yol açmaya başlayacaktır;
- Diş çürümelerine zemin hazırlar
- Çürüyen dişlerden kaynaklı olarak ağrıların görülmeye başlanması
- Estetik kayıpların yaşanması
- Diş çapraşıklığı gibi problemlerin oluşmasına neden olması
- Diş eti rahatsızlıkları