Diş Çarpıklığı estetik anlamda pek çok kişiyi rahatsız eden diş sorunlarının başında gelir. Düz ve orantılı dişlere sahip olmak herkesin hayalidir. İyi hizalanmış ve sağlıklı bir görünüme sahip dişler, kişilerin gülümsemelerinin daha güzel olmasını sağlar. Gülümsemek, pek çok kapıyı açan gizli bir anahtardır ve kişilerin kendilerine olan güvenini artırır. Bu da ancak muhteşem görünümlü dişlerle mümkün olabiliyor.
Ancak günümüzde çarpık dişler pek çok kimsenin ortak sorunudur. Doğuştan olan ya da bebeklik döneminden başlayarak yanlış beslenme ve alışkanlıklar nedeniyle dişlerde çarpıklıklar ve diş aralarında ayrık görünüm oluşabilir.
Bebeklikte parmak emme, emzik ya da biberon kullanımının fazla olması gibi nedenlerin yanında, ağız ve çene yapısının diş köklerinin rahat şekilde yerleşmesine izin vermemesi, üst üste gelmiş ya da yana yatık dişlerin oluşumunu sağlıyor. Bu durumda diş çarpıklığının giderilebilmesi için farklı tedavi yöntemlerinin denenmesi gerekiyor. Diş Çarpıklığı sorunu beraberinde birtakım sorunları da getirmektedir. Bundan dolayı da diş çarpıklığı rahatsızlığının etkili bir düzeyde tedavi edilmesi de gerekmektedir.
Diş Çarpıklığının Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Dişlerde kimi zaman gözle görülür anormalliklerin tedavi gerektirip, gerektirmediğini öğrenebilmek için semptomların çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Diş diziliminde anormal görünümler, yemek yeme esnasında dişlerin besinleri tam çiğnememesi, alt ve üst çenenin tam olarak kapanmaması, konuşurken çenenin çarpması ve peltek konuşma gibi bozukların oluşması gibi belirtiler görüldüğü anda bir diş hekimine muayene olmak ve hekimin gerekli görmesi halinde hemen tedaviye başlamak gerekir.
Aksi halde, çarpık dişler, besinlerin çiğnenmesini engeller. Bu da mide rahatsızlıklarının en önemli nedenidir. Bunun yanında diş fırçalamayı da engelleyen çarpık görünüm, yiyecek artıklarının diş aralığına dolmasına ve dişlerin çürümesine neden olur. Alt ve üst çenenin tam kapanmaması yüz yapısının doğal görünümünü bozar. Uygun olmayan çene yapısı, dişlerde kırılmaların sebebidir. Diş problemleri dikkate alınmadığı taktirde tüm beden sağlığını bozabilmektedir. Bu noktada karşımıza çok sayıda farklı diş çarpıklığı tedavi yöntemlerinin çıktığını rahatlıkla ifade etmek de mümkün olmaktadır.
İlgili Link: Köprü Diş Nedir? Hangi Durumlarda Tercih Edilmelidir
Diş Çarpıklığında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kişilerin yüz güzelliğini ortaya çıkaran en önemli etken, sağlıklı ve düzgün görünüme sahip dişlerdir. Kişilerin öz güvenini artıran diş yapısı ise farklı nedenlerle bozulabiliyor. Gerek sosyal hayatta, gerekse iş yaşamında kişilerin mutlu ve başarılı bireyler olabilmesi, ancak kişiye özel tedavi ile mümkün oluyor. Bunun için diş hekimi diş çarpıklığı yaşayan kişilere gerekli testleri yapmalıdır. Çok ileri seviyede olmayan çarpıklıklar için diş telleri yeterli olabiliyor.
Yine hafif çarpıklıkların giderilmesi için şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor. Çarpıklık seviyesine göre dişlere yaprak seramik uygulanırken, çarpıklığın yanında şekil ve renk farklılıkları da var ise yaprak seramik ile sorun çözülebiliyor. Ancak en iyi sonuca ulaşabilmek ve beklenilen estetik görünüme kavuşabilmek için seramik kaplama ve zirkonyum tedavisi ile mükemmel sonuçlar alınabilmektedir.
Estetik güzelliğin yanında sağlıklı dişlere sahip olmak için uzman bir hekimden yardım almak ve kişilerin diş sorununa göre belirlenen tedavinin uygulanması gerekir. En küçük bir ihmal kişilerin ömür boyu yaşayabileceği diş kayıplarının nedenidir. Yapılacak tek şey altı ayda bir diş hekimine muayene olmak ve herhangi bir diş anormalliği tespit edildiği anda uygun tedaviye başlamaktır.