Diş kayıplarından ya da farklı diş eti hastalıklarından kaynaklı olarak çene kemiği erimesi rahatsızlığı karşımıza çıkmaktadır. Özellikle diş kayıpları sonrasında çene kemiğinin boş kalması, çene kemiğinde erimeye neden olmaktadır. Günümüz koşullarında çene kemiğinin desteklenmesiyle bu tür rahatsızlıkların tedavi edilmesi mümkün olur. Burada erken müdahale beraberinde önemli kazanımları da getirecektir.
Günümüzde ağız sağlığıyla ilgili rahatsızlıklarda önemli ölçüde artış gözlemlenmektedir. Ağız sağlığıyla ilgili olan diş ve çene hastalıkları da bu artışın içinde yer almaktadır. Özellikle diş çekimleri veya diş kaybına bağlı olarak çene kemiği erimeleri de görülebilmektedir. Mevcut dişimizi kaybettiğimizde ya da çektirdiğimizde çene kemiklerimize sürecine başlar. Bu şekilde kaybettiğimiz kemik kayıplarına çene kemiği erimesi denir.
Çene kemiğimizdeki 3 boyutlu farklılaşma sonucunda çok çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu erimeler sonucu protez kullanma, yüz şeklinde anormal görünüm gibi istemediğimiz belirtilerin belirmesi kaçınılmazdır. Çene kemiği erimesi tedavisine yönelik son zamanlarda farklı teknik ve yöntemlerin devreye girdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır.
Çene kemiğindeki erime, vücudumuzda da olumsuz ve daha yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır. Psikolojik olarak baktığımızda hiç kimse olduğundan daha yaşlı görünmek istemez. Yaşam kalitesini önemli bir oranda olumsuza çeken bu durumun tedaviyle düzeltilmesi oldukça önem arz etmektedir. Burada çene kemiği erimesine dair geniş kapsamlı bilgi birikimine sahip olmak şarttır.
Çene Kemiği Erimesi Nedir?
Dişimizi çektirdikten sonra yeri boşalan çene kemiğimiz doğal olarak erimeye başlar. Bunu engellemek için kemik üzerine bir ağırlık yüklenmesi gerekir. Aynı işlem kırılan kol ve bacak kemiklerinin alçı kalıba alınmasından sonra incelmesi olayına da benzer. Çenemizdeki kemiklerin erimesini istemiyorsak bu bölgeye implant (kemik içine yerleştirilen titanyumdan üretilmiş vida) uygulatmamız gerekir. Çenemizdeki kemiklerin erimesindeki baş aktörlerden biri de tümör ve kist benzeri oluşumlar olup, çene kemiği erimesine neden olurlar. Sinirsel nedenlerle de çene kemiği erimesi oluşabilir, örnek: dişleri gıcırdatma, dişleri sıkma gibi alışkanlıklar bu olumsuz duruma sebebiyet verebilirler. Çene kemiği erimesi belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak, beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir.
Çene Kemiği Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Çene kemiği erimesi farklı sebepler sonucunda yaşandığı gibi, farklı belirtilere de neden olabilmektedir. Bu belirtiler, kişilerin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. İleri derecede çene kemiği erimesi yaşayan hastalarda belirtilerin çok daha baskın olması gözlenmektedir.
Diş çürükleri veya diş çekimi süreci de diğer çene kemiği erimeleri sürecini de hızlandırmaktadır.
Yeme-içme problemleri oluşabilmektedir.
İleri derecede çene kemiği beslenme problemlerinin sonucunda hastanın kilo kaybetmesi görülebilmektedir.
Yüzde asimetrik bir görüntü oluşabilmektedir.
Yüzdeki görüntü açısından sorunlar ortaya çıktığı için, kişilerde psikolojik bazı sıkıntılar da görülebilmektedir.
Görüldüğü üzere çene kemiği erimesi belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı alternatif seçenek çıkar. Özellikle son zamanlarda diş kemiği tedavisine yönelik farklı teknik ve yöntemlerin devreye girdiği bilinmektedir. Peki, çene kemiği erimesinin tedavisi nasıl yapılır? İşte detaylar!
Çene Kemiği Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?
Çene kemiği tedavisi, yurt dışındaki kemik bankalarından getirilen membran (kemik zarları) ve greft (sağlıklı doku transferi) uygulamaları sayesinde tedavi edilir. Bu tedavi şekline Box teknik denir. Diş hekimlerinin uzun süredir kullandığı, günümüzde daha da pratik ve faydalı olan uzun bir tedavi sürecidir. Bu teknik sayesinde yeri boşalan çene kemiğine kolayca implant yapılıp, protezler için uygun hale getirilir. Özellikle çene kemiğine yönelik operasyonların hassas bir süreci beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.
Çene Kemiği Ne Kadar Kaç Ay Süre İçinde Erir?
Diş çekiminden sonra, kökü çepeçevre saran kemik hızlıca erime sürecine girer. Çene kemiği erimesi süreci en hızlı şekilde 6-12 ay arasında gerçekleşir. Sonra kemik erimesi yavaşlayarak devam eder. Bu süreçte özenli davranmak ve tedaviye başlamak, erimeden kaynaklanan sorunların giderilmesini de mümkün kılar. Unutmamak gerekir ki günümüz koşullarında çene kemiğine inmlant yapılarak, bu tür sorunların tedavisi de mümkün olmaktadır.
Çene Kemiği Erimesi İçin Hangi Tedaviler İle İmplant Yapılır?
Kemik erimesinin ileri derecede olduğu durumlarda, altta yazdığımız tedaviler yapılabilir.
Box Teknik (üç boyutlu kemik oluşturma)
All On 4 implant, (aynı gün içinde 4-6 arası implant üzerinde restorasyon uygulaması)
Zygoma implantı(Elmacık kemiği)uygulaması
Çene kemiği erimesi tedavilerinin başarılı bir şekilde uygulanması için profesyonel bilgi birikimine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bu tür tedavilerin başarılı bir şekilde uygulanması için teknik donanımlara da ihtiyaç duyulmaktadır.
Çene Kemiği Erimesi Sonrasında İmplant Yapılabilir Mi?
Yeterli çene kemiği kaldığı durumlarda o bölgeler implant uygulanabilir. Ancak bu sayede üst düzeyde bir tedavi de mümkün hale gelecektir.
Çene Kemiği Erimesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu tip hastalarda box tekniği ile uygulanacak tedavi süresi ortalama 6-12 ay arasında değişecektir. All on 4 tekniğiyle implant uygulaması tedavi süresi 3-6 ay arasında değişecektir. Elmacık kemiği implant uygulaması. Bu uygulama sadece üst çene bölgesinde gerçekleştirilir, tedavi süresi 3-6 ay arasında değişecektir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.