Diş bakımının düzensiz olarak yapılması ağızdaki estetik görünümün bozulmasının yanı sıra kalp, mide ve böbrek hastalıklarına da sebep olarak genel sağlığımızı kötü etkiler. Peki dişler neden sararır ve diş sararması nasıl önlenir?
Dişler Neden Sararır?
Dişlerin sararmasına sebep olan en büyük etken, ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmemesidir. Bakımı aksatıldığında zaman içerisinde sarararak kötü bir görüntü oluşturan sararmaların en önemli sebeplerinden biri sigara ve tütün mamulleri kullanmaktır.
Ağız bakımına özen göstermemek, kötü beslenme alışkanlıkları, asitli içeceklerin sık tüketilmesi de dişlerde sararmanın sebepleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca çay ve kahvenin çok fazla tüketilmesi, vişne, karadut, kırmızı biberin sık tüketimi de dişlerde renk değişikliğine sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra genetik yapı, bazı ilaç türleri ve hatalı kanal tedavileri diş sararasının sebepleri arasındadır Ancak, dişlerde meydana gelen ve estetik bozulmaya yol açan sararmalar klinik ortamlarda yapılan diş beyazlatma uygulamalarıyla tamamen ortadan kaldırılmaktadır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma veya diş ağartma olarak bilinen yöntem, dişlere herhangi bir zarar vermeden estetik görünümlerin kazanılmasını mümkün kılan FDI onaylı bir tekniktir. Tek bir seansta beklentileri tamamen karşılayarak sararmaları tamamen ortadan kaldıran yöntem, hekim kontrolünde ve jel formundaki malzemeler kullanılarak uygulanmaktadır.
Uygulama sırasında sararan dişlerin üzerine sürülen jeller ışık kaynakları kullanılarak aktive edilir. Böylece 10-15 dakika kısa bir süre içerisinde sararmaların birkaç ton açılarak orijinal diş görünümüne dönüşmesi sağlanır. Uygulama tek bir seansta sonuçlanmakla birlikte, istenilen tonun elde edilebilmesi için bir seans daha uygulanması gerekebilir.
Bireysel Yöntemler Kullanılarak Diş Sararmaları Giderilemez
Diş beyazlatmanın farklı yöntemlerle bireysel olarak yapılması dişlerin kısa sürede aşınmasına sebep olarak daha güçsüz bir yapıya sahip olmasıyla sonuçlanacak, dişlerde kalıcı hasarlar oluşturarak dönüşü mümkün olmayan kayıplara sebebiyet verecektir. Profesyonel yöntemlerle diş hekimleri tarafından klinik ortamlarda yapılan diş beyazlatma uygulamaları yalnızca dişin mine tabakasına yapılır.
Bu sebeple dişlerde herhangi bir form bozukluğu veya aşınma sorunu yaşanmaz. Halk arasında yaygın olmakla birlikte son derece zararlı bir yöntem olan karbonat-limon suyu yöntemi zamanla diş köklerine zarar vererek dişin yapısını bozar ve ağrı-sızı oluşturur.
Uzman diş hekimlerinin kontrolünde yapılan diş beyazlatma uygulaması sırasında herhangi bir ağrı-sızı yaşanması söz konusu değildir. Dişlere jel uygulanırken diş etleri ve diş dokuları korunur. Uygulama sonrası hasta normal yaşamına dönerek tüm sosyal aktivitelerini sorunsuz bir şekilde sürdürür.