Ağız sağlığının bozulduğunu gösteren sebeplerin başında, diş etinde meydana gelen değişiklikler geliyor. Diş eti hastalıkları arasında en yaygın olarak görülen diş eti büyümesi ise farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Yanlış ve fazla ilaç kullanımı, ergenlik döneminde oluşan hormonal değişiklikler, bağışıklık sisteminin zayıflaması, stres, hatalı yapılan protez, besinlere karşı alerjik durum ya da ağızdan nefes alımı gibi etkenler diş eti büyümesinin nedenlerindendir.
Bunun yanında ağız hijyenine önem verilmemesi ve sonucunda oluşan diş eti hastalıkları da dişe eti büyümelerine sebep olabilir. Gebelik ve büyüme çağında hormonların daha fazla çalışması sonucu diş eti üzerinde oluşan iyi huylu tümörler de diş eti üzerinde kistik görünümlere sebep olabilir.
Şeker hastalığı ya da bazı hastalıklarda kullanılan ilaçlar da diş eti büyümelerine nedendir. Tam da bu noktada diş eti hastalıklarının belirtilerinin bilinmesi şarttır. Böylece söz konusu hastalıkların etkili bir seviyede tedavi edilmesi de mümkün hale gelmektedir.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
Dişlerin ağızda kalmasını diş etleri ve çene kemiği sağlar. Diş etlerinde oluşan iltihabik durumlar, dişlerin çürük olmasalar dahi kaybına neden olabilir. Farklı nedenlerle oluşan diş eti iltihabı, diş etlerinin büyümesine ve kabarcık görünümünün oluşmasına neden olur.
Ağız hijyeninin doğru yapılmadığı zamanlarda ortaya çıkan bu durum, diş eti kanamaları ve buna bağlı olarak ağır ağız kokusu ile kendini gösterir. Bu noktada etkili bir tanının konulması için bir uzmana görünmekte fayda vardır.
Diş eti; sağlıklı bir bireyde açık pembe renklidir. Ancak diş etinde oluşan hastalıklar, normal görünümünü bozar ve diş etinde kabarmaların yanında renkli pimentasyonlar oluşmaktadır. Diş eti kenarında oluşan iltihaplar tedavi edilmez ise çene kemiğine kadar ilerler ve diş eti çekilmeleri kaçınılmaz olur.
Diş kemiğinin sağlıksızlaşması ise dişlerin genç yaşlarda kaybedilmesine nedendir. Bu noktada günümüz koşullarında diş eti büyümesi rahatsızlığının tedavi edilebildiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
İlgili Haber : Dental Fobi Nedir, Nasıl Yenilir
Diş Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti büyümesinin nedenleri ve buna uygun tedavi yolları, ancak uzman bir diş hekimi tarafından belirlenir. Ergenlik çağında oluşan diş eti büyümesi, bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Ancak diğer etkenlerden oluşan diş eti büyümeleri, en kısa zamanda tedavi edilmez ise ağız sağlığı bozulabilir. Bu durum da tüm vücut sağlığını tehlikeye atabilir.
Bundan dolayı da söz konusu sağlık sorunlarının hızlı bir şekilde tedavi edilmesi şarttır. Böylece diş eti büyümesinin yol açacağı pek çok farklı sağlık sorununun da pratik bir şekilde tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Diş eti büyümesi diş hekimi tarafından uygulanan derin diş temizliği ya da cerrahi yöntemler ile tedavi edilebiliyor. Ayrıca diş hekimi hastalara doğru ağız temizliğinin nasıl yapılacağını göstermesi ve gerekiyorsa diş ipi önerisinde bulunması gerekir. Tedavide asıl önemli olan; diş büyümesine neden olan etkenlerin bulunup, bunların tedavi edilmesidir.
Sadece anlık diş temizliği yerine, hastalığın temel sebeplerinin giderilmesi ve sonrasında ağız hijyeni için doğru fırçalama ve temizlik yönteminin gerçekleştirilmesi gerekir. Buna rağmen diş eti büyümesi devam ediyorsa o bölge hekim tarafından kesilerek, çıkarılır ve böylece tedavinin tamamlanması sağlanır.