Çıkma zamanı gelip çıkamayan dişlere gömülü diş adı verilir. Gömülü dişler bir diğer adıyla yirmilik diş olarak da bilinir. Bu dişler en sık karşılaşılan gömülü dişler arasında yer almaktadır. Ağızda yer yoksa ve kişi 25 yaşını geçmiş ise gömülü dişler ile karşılaşması muhtemeldir. Bazı durumlarda bu dişlerin bir kısmı çıkar fakat ulaşması gereken boyuta ulaşamazlar. Bu durumda yapılması gereken bir diş hekimine gidip gereken tedaviyi başlatmaktır.
Yirmilik diş olarak bilinen gömülü dişler kişiden kişiye göre farklı acılar ile baş gösterir. Kimisinde şiddetli baş ağrısı yapabiliyorken kimisinde hiçbir etki göstermeden olması gereken yere varabilirler. Hatta bazılarında çıktığı tarafı komple ağrıtabiliyor. Yani örneğin sol tarafta çıkmaya çalışıyor fakat çıkamıyorsa sol tarafta bulunan baş, boyun, omuz, kol ve bacakta şiddetli ağrılar yaşatabiliyor.
Gömülü Dişler Ne Zaman Çıkar?
Gömülü dişler normal şartlarda 17 yaşından itibaren çıkmalıdır fakat bazı kişilerde 30 yaşında bile çıkabiliyorlar. Bazen tamamen çıkabiliyorken bazen küçük bir parça halinde çıkabiliyor. Özellikle yaş ilerledikçe tamamen çıkma olasılığı yarı yarıya düşüyor. Yirmilik diş tomurcukları 15 yaşlarında iken oluşuyor ve sonraki çağlarda çıkması bekleniyor.
Eğer gömülü dişler belirtilen yaş aralığında çıkmamış ise ve acı veriyorsa mutlaka diş hekimine gitmek gerekiyor. Bu durumda gerekirse anestezili muayene yapılarak diş olduğu yerden çıkarılıyor ve gerektiği durumlarda çekiliyor. Böylece acı tamamen ortadan kalkmış oluyor.
Gömülü Dişler Neden Çıkamazlar?
Yapılan araştırmalara göre gömülü dişi çıkamayan kişi anne ya da babasından gen alarak dar çene yapısına sahip olmaktadır. Dar çene yapısı da gömülü dişlerin çıkmasına engel olmaktadır. Bu konudaki bir başka teori ise yirmilik diş kökleri atılırken yatay olarak atılması ve geniş olması sebebiyle ile ağız içinde çıkacak yer bulamamasıdır.
Bu durumlarda diş ağız çevresinde çıkmaya yer bulamadığı için içeride saklı durmaktadır. Bu nedenle de gömülü diş adını almıştır ve dışarıya çıkamadığı için içten içe acı vermektedir. Bazıları dışarı çıktığında daha da rahatladığını belirtirken bazıları çıktıktan sonra da acının devam ettiğini belirtmektedir.
Gömülü Dişlerin Mutlaka Çekilmesi Mi Gerekiyor?
Gömülü dişler illa ki çekilecek diye bir kural yoktur. Bunun kararını gideceğiniz diş hekimi vermektedir. Diş hekimi yaptığı detaylı muayeneden sonra gömülü dişte enfeksiyon yoksa, kaldığı yerde bir problem yoksa, yan dişlerde çürük yoksa ve ağız kokusu yoksa o dişi çekmeye gerek duymaz. Bu durumda bir süre daha bekleyip gömülü dişin nasıl bir yol izleyeceğini belirlemek gerekir.
Şöyle bir risk var ki gömülü dişler o sırada çekilmezse ileriki günlerde olmadık bir anda çıkarak kişiye çok daha büyük sancılar yaşatabilmektir. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için mutlaka bir diş hekimi ile görüşmek gerekir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.