Ağız ve diş sağlığı insanların yaşamlarını direk etkileyen konulardan biridir. Diş çürümeleri veya kazalar sonucunda diş kayıplarının yaşanması söz konusu olmaktadır. Kaybedilen dişlerin yerine gerekli tedaviler uygulanarak yenileri eklenebilmektedir. Eklenen bu dişlere protez diş denilmektedir.
Diş problemi yaşayan kişilerin yeme ve içme sorunu yaşamamaları ve ağız estetiğinin tekrar sağlanması için farklı uygulamalar ile yeni diş eklemeleri kolaylıkla yapılmaktadır. Ağız sağlının korunması ve sağlıklı dişlerin çok daha uzun süre kullanımını sağlamak için mutlaka günde iki defa fırçalamanız gerekmektedir.
Hastaların ağız ve çene yapısını inceleyen hekimler protez diş için sabit veya hareketli olan protezleri uygulamaktadır. Bu sayede hastalar için gerekli olan çiğneme konforu sağlanılmaya çalışılmaktadır.
Protez dişler kişiye özel olarak tasarlanır. Bu sayede diğer dişler ve ağız yapısı ile yüksek seviyelerde uyum sağlanır.
Gerekli tedavi için hekimlere başvurulduğunda ağız ve çene yapısının çok daha iyi görülmesi ve eksik dişin doğru tedavi için röntgen çekilmektedir. Röntgen çekimi ile detaylı bir ağız içi muayene yapılmaktadır. Sonrasında ise uygun tedavi uygulamasına geçilmektedir.
Protez Diş Çeşitleri
Hastanın ilk değerlendirmesinin ardından protez diş için iki seçenek bulunmaktadır. Sabit ve hareketli protezler.
Sabit Protezler
Sabit protezler, diş kaybı yaşanan ilgili alanlara direkt olarak sabitlenen protezlerdir. Bu uygulama çok daha az diş kaybı yaşayan hastalara uygulanan tedavilerden biridir. Bu tedavi içinde iki farklı uygulama söz konusu olmaktadır. Köprü ve implant…
Köprü: Özellikle tek diş kaybı yaşayan hastalar uygulanmaktadır. Dişin olmadığı bölgede bulunan diğer ön ve arka diş uygun boyutlara küçültülerek olmayan diş ile birlikte yeni birbirine bağlı üç diş yapılmaktadır. Bu işleme köprü adı verilmektedir. Küçültülen dişlere uygun kaplama yapılır ve olmayan diş yerine de yeni bir diş konulmuş olur. Bu tedavinin tek dezavantajı bulunmaktadır. Köprünün yapılması için diğer sağlıklı iki dişin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca yerine konan yeni diş direk olarak eski çiğneme konforunu sağlayamayabilmektedir.
İmplant: Son zamanlarda diş hekimlerin en sık uyguladığı ve en sağlam olan protezlerden biridir. Protez diş hatanın çene kemiğine konan özel bir titanyum vida üzerine yerleştirerek diğer sağlam dişlerden farksız bir kullanım sağlayacak şekilde yapılmaktadır. Bu sayede eskisi gibi yeme içme konforu elde edebilmektesiniz. Bu uygulama diş cerrahları tarafından yapılmaktadır. İmplant çene kemiğine kadar müdahale gerektirdiği için cerrahların bu uygulamayı yapması gerekmektedir. İmplant için diş etinde uygun bir kesi açılarak çene kemiğine vida yerleştirilecek kadar delme işlemi yapılmaktadır. Açılan alana titanyum vida yerleştirilerek iyileşme süreci beklendikten sonra üzerine kalıcı özel diş yapılarak protez diş uygulaması sonlandırılmaktadır.
Kaplamalar: Özellikle kısmi diş kayıpları sonrasında uygulanan tedavilerden biridir. Kalan diş uygun seviyelere küçültülerek üzerine özel olarak yeni bir diş yapılarak sabitlenmektedir. Bu sayede gerekli estetik ve ağız içi çiğneme konforu sağlanılmaktadır.
Hareketli protezler halk arasında takma diş olarak da bilinmektedir. Dişler hasta tarafından istendiği zaman sökülüp takılabilinmektedir. Bu tedavi özellikle çoklu diş kayıpları söz konusu olduğu zaman yapılmaktadır.
Total Protez: Hastanın ağzında eğer hiç diş kalmamammış ise protez diş komple yapılmaktadır. Özel Aklirik bir malzemeden üretilen bu dişler ağız ve damak yapısına uygun olarak alt ve üst çene için yapılır. Tamamen çıkarılabilir özelliktedir. Yani hasta için damak ve diş dokusu tamamen yeniden yapılarak kullanımı sağlanmaktadır. Hastaların bu tarz dişleri kullanmaları ve istedikleri konforu yakalamaları biraz daha uzun zaman alabilmektedir.
Parsiyel Protez: Bu protezler ise halk arasında kancalı diş olarak bilinmektedir. Kısmi diş kayıplarında bu protez diş uygulaması yapılmaktadır. Özellikle sıralı diş kayıplarında tercih edilebilinecek uygulamalardan biridir. Parsiyel protez, bölümlü protez olarak tanımlanabilir. Eksik olan dişler özel malzemeler ile yapılarak yarım damak oluşacak şekilde tasarlanır. Bu tasarımda dişler diğer sağlam dişlerden destek alıp ağız içi konforu sağlayabilsin diye teller ile sabit tutulmaktadır. Kancalı protez ismi de buradan gelmektedir.
Geçici Protezler: Hareketli protez diş olarak değerlendirilmiş olsa da bu dişler tedavi sırasında eksik kalan diş yerine geçici olarak konulan dişlerdir. Sadece estetik olarak rahatsızlık oluşmaması için kullanılmaktadır.
Protez Diş Uygulaması Kimlere Uygulanır?
Köprü, kaplama gibi uygulamalar için her hangi bir yaş sınırlaması söz konusu değildir. Hekimimiz uygun görmüş ise yapılmaktadır. İmplant ve diğer protez diş uygulamaları için çene gelişimin ve yüz gelişiminin tamamlanmış olmasına dikkat edilmektedir. Yani 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.
Hekimler özellikle genç hasta gurupları için çok daha uzun süreli ve rahat kullanım açısından implant uygulamasını önermektedir. Uzun yıllar istenen çiğneme konforu implantlar ile sağlanmış olmaktadır.
Protez Dişlerin Kullanımı
Hastaların pek çoğu uygulamalar sonrasında eskisi gibi yeme içe sıkıntısı yaşayıp yaşamayacaklarını merak etmektedirler. Çünkü protez diş kullanmak ve alışma süreci biraz zaman alabilmektedir. Sabit protezlerin alışma süresi bulunmamaktadır. Çünkü özel olarak tasarlanan dişler birkaç seans sonrasında aradığınız tüm konforu sunmaktadır.
Hareketli protezlerde ise takıp çıkarılma özelliğinin bulunması nedeni ile damak ile yeni diş yapısının uyum sağlaması ve çiğneme alışkanlığının, konuşma alışkanlığının tam oturması biraz zaman alabilmektedir.
Hareketli protezlerin özellikle total protezlerde ağız içi hareketlenmeleri nedeni ile kısmi problemler söz konusu olabilmektedir. Bunun içinde protez sabitleyici yan ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Kolaylıkla uygulanan bu sabitleyiciler ile protezleriniz ağzınızda hareket etmediği için çok daha kolay gülüp, yiyip içe bilirsiniz.
Protez Dişlerin Bakımı
Sabit protezleriniz için normal ağız bakımınızı yapmaya devam edebilirsiniz. Hareketli protezler için doktorunuz özel bakım ürünleri önerebilir. Veya protezlerinizi çıkararak diş macunu ve fırça ile temizleyebilirsiniz.
Halk arasında yapılan en yanlış uygulama karbonat gibi çizici maddeler ile temizlik yapılmasıdır. Bu uygulama ile protezleriniz çizileceği için estetik açıdan kötü bir görünüm sağlayabilir. Son dönemlerde dişlerin kolay temizlenmesi için su içerisine atılan tabletler sıklıkla önerilmektedir. Bu uygulamalar ile kolayca protezlerinizi temizleye bilirsiniz.
Sabit Protez mi? Hareketli Protez mi?
Hastalar diş hekimlerine protez diş uygulaması için başvurduklarında gerekli tedavi çeşidi ağız içi duruma göre karar verilmektedir. Ancak kullanım kolaylığı açısından sabit protezler çok daha avantajlıdır. Ağız içinde sabit olan protezler hareket etmediği iççin çiğneme ve konuşma sorunları yaşanmamaktadır. Bakımı da oldukça kolay olan sabit dişleriniz estetik görünüm açısından da iyi bir görünün sağlamaktadır.
Hareketli diş protezlerinde ise konuşurken, gülerken ve yeme içme sırasında oynamalar yaşanabilmektedir. Sıklıkla protezlerin altına yiyecek kaçması ve damak uyumu yaşanabilmektedir. Hastaların bu dişlere alışması biraz fazla zaman gerektirmektedir. Özellikle tam protezler için alışma dönemi biraz daha uzun sürebilmektedir.
Hastalara protez diş uygulaması yapılmadan önce hafif bir anestezi yapılmaktadır. Özellikle implant ve köprü, kaplamalar için anestezi gerekmektedir. Bu sayede hasta hiçbir acı duymadan işlemler tamamlanmış olmaktadır.
Diş protezleri sağlamlığı açısından porselen ve zirkon olarak yapılmaktadır. Doğru kullanım ile uzun zaman protez dişlerinizi rahatlıkla kullana bilirsiniz.
Protez Dişlerin Kullanım Süresi Protez dişler için genellikle 4 yıl kadar bir kullanım süresi önerilmektedir. Bu süre sonrasında diş hekiminiz uygun görürse yeni protez uygulaması yapılabilinir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.