Kanal tedavisi, dişte bulunan pulpanın enfeksiyon kapması veya ölmesi nedeniyle yapılır. Çekilmesi gereken çoğu dişi tekrar kullanılabilir yapan bu tedavi, son zamanlarda uzman diş hekimleri tarafından sıkça kullanılmaktadır. Dişin pulpası alınır ve içerisindeki enfeksiyon temizlenir. Bu tedavi sayesinde dişin çürümesi durur ve tekrar eski işlevini kazanır. Kanal tedavisi hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.
Ne Kadar Sürer?
Tek seansta halledilebilen kanal tedavisi, bazen 2 seansa uzayabilir. Hatta enfeksiyon çok fazla yayıldıysa; Tedavi 3 seansa kadar uzayabilmektedir. Seans aralıkları diş doktorunuz tarafından belirlenir. 1 seansta tedavi tamamlanırsa toplamda 1 ya da 1.5 saatlik bir işlem süreci olacaktır.
Neden Yapılır?
İlk sebebi dişte derin çürükler oluşmasıdır. Bu çürüğün daha da derinlere inerek pulpayı iltihaplandırması sonucunda kanal tedavisi gerekli olacaktır. Pulpanın alınıp dişin çürüğünün giderilmesi sebebiyle kesinlikle yapılmalıdır.
Tedavi Sürecinde Ağrı Hissedilir mi?
Kanal tedavisinin çoğu kişi tarafından ağrılı geçeceği düşünülse bile, oluşturacağı en fazla ağrı dolgu işleminde olan kadardır. Dişin bulunduğu yere lokal anestezi yapıldığı için ağrı hissedilmemesi sağlanmaktadır fakat hiçbir ağrı hissedilmez denmesi doğru olmayacaktır.
Tedavi Sonrasında Ağrı Hissedilir mi?
Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra genelde ağrı hissedilmemektedir. Ağrı hissedilen bir durum olduğunda doktora başvurulmalı ve ağrıyı yok etmek için doktorun vereceği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu; Doktorun söyledikleri haricinden farklı yöntem uygulamamaktır.
Tedaviden Sonra Ağrı Geçmiyorsa Ne Yapılmalı?
Tedavi sonrasında oluşan ağrı, kullanılan ağrı kesiciler sonrasında bile geçmediyse, kanal tedavisinde bir hata veya eksik yapılmıştır. Böyle bir durumda diş doktoruna tekrar başvurmanız gerekir. Doktor, muayeneyi yaptıktan sonra kanal dolgusunda sorun olduğunu bulursa, dişin içerisi temizlenmeli ve kanal dolgusu işlemi tekrarlanmalıdır.
Kanal Tedavisi İçin Randevu Alınabilir mi?
Hasta, ilk muayenesi için internet üzerinden randevu alabilir. Ardından kanal tedavisi yapılması kesinleştiyse, Endodonti bölümünde bulunan sekreterlik tarafından randevu almak mümkündür. Randevu alan hastalar, randevu tarihi ve saati geldiğinde direkt olarak tedaviye alınmaktadır.
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Tekrar İltihaplanır mı?
Kanal tedavisi sonrasında dişte tekrar iltihaplanmanın olma oranı %5 ila %10 arasındadır. Yani bu durumun gerçekleşmesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Ayrıca kanal tedavisi yapılan bir dişin tekrar iltihaplanabilmesi için kanal dolgusunun çatlaması ya da dişin tekrar çürümesi gerekir.
Bu gibi durumların olabilmesi için de diş dolgusunun kırılmasına neden olmak veya ağız sağlığına önem vermemiş olmak gerekir. Eğer kanal tedavisi yapılan dişinize dikkatli ve sağlıklı bakarsanız, böyle bir durum gerçekleşmeyecektir.
Tedaviden Sonra Başka Bir işlem Yapılmalı mıdır?
Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra, dişin restore edilmesi gerekmektedir. Kanal tedavisinin başarısının artırılması için bu restore işleminin yapılması büyük önem arz eder. Bu sayede dişe yapılan tedavi güçlenir ve uzun yıllar kullanılması sağlanır.