Metal Diş teli, kişinin gelecekte daha rahat edebilmesine olanak tanır. Dişte kayma, çarpıklık gibi görsel ve fiziksel anlamda rahatsız edici durumlar var ise mutlaka önlem alınmalıdır. Diş teli takılma işlemi için uzman bir hekimden randevu alınmalıdır. Düzensiz dişler diş etlerinde oluşan lezyonlar sonucunda meydana gelebilir.
Diş yuvası birçok bakterinin bir araya gelmesi sonucu gücünü kaybeder ve diş kökünde dişi tutamaz. Diş görsel olarak yamuk görünür. Dişlerin düzensiz olması çene kısmına da basınç yapacaktır. Kişi toplum içine girdiği zaman aralığında kendisini mutsuz hissedebilir. Bunun için; dişte herhangi bir şekilde anormallik olduğu fark edilir ise, önlem alınmalıdır.
Metal Diş Teli Nedir ?
Ortodonti tedavi adına oldukça önemli bir uygulama olarak görülen metal diş teli uygulamaları, dişlerin çarpıklığı, çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesi, ağız yapısındaki estetik sorunların giderilmesi, çiğneme sorunlarının sonlandırılması, diş ayrıklığı gibi sebeplerden dolayı yapılmaktadır. Kadın-erkek- çocuk her yaşta bireye uygulanabilen metal diş telleri, kararlı ve düzenli bir şekilde kullanıldığında olumlu sonuçlar elde edilir.
Hastanın metal tellere uyum gösterememek, estetik kaygılar gibi sebeplerle tel taktırmaktan kaçınması halinde, çene ve dişlerdeki sorunlar ileri düzeylere ulaştığında cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Basit bir işlem sonrası tel takılarak düzeltilebilecek sorunlar, tel taktırmaktan kaçınan hastalarda daha acılı tedavi süreçlerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.
Metal Diş Teli Uygulaması Nasıl Yapılır?
Metal diş teli uygulaması diş hekiminin yapacağı muayene ile başlar. Diş telinin takılmasına engel teşkil edebilecek dişler veya çürük dişler tespit edilerek çekilir. Dijital aletler vasıtasıyla yapılan ölçümlemelerde 3D yöntemi kullanılır. Böylece ölçümün hassas bir şekilde yapılması ve ölçünün en az farkla alınması mümkün hale gelir. Sonraki süreçte dişlerin yüzeyleri törpülenerek, braketlerin yapıştırılması daha kolay hale getirilir.
Braketlerin yerleştirilmesi sonrasında, ark telleri ile sabitleme işlemi yapılır. Metal teller yapıları gereği sert ve sağlam olmaları sebebiyle, dişlerin şeklini alması belli bir süre sonra gerçekleşir. Oldukça etkili bir tedavi yöntemi olan diş teli uygulaması sonrası, hastanın ilk günlerde zorlanması gayet doğal bir durumdur. Ancak kısa sürede tedavinin olumlu şekilde sonuçlanması için sabır ve kararlılık gerekir. Takılan braketler yeme içme faaliyetlerini etkilemediği gibi, gülüş estetiği üzerinde de olumsuz etki oluşturmaz.
Metal Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Diş teli tedavisi sürecinde, özenli bir temizlik yapılması gerekir. Kullanım açısından oldukça sağlam olan diş telleri, özel diş fırçaları kullanılarak detaylı bir şekilde temizlik gerektirir. Yemek sonrasında braketlerin aralarında ve diş arkalarında yemek artıklarının kalması olağan bir durumdur.
Her yemek sonrasında braketler ve diş arkalarının temizlenmesi, tedavi sürecinde ağız sağlığının korunması açısından zorunludur. Düzenli temizlik yapılmaması halinde diş renginde bozulmalar olacağı gibi, diş çürümeleri de ekstra sorun yaşanmasına sebep olacaktır.
Diş Teli Takılma İşlemi
Diş teli takılırken, hastanın acı hissetmemesi için anestezi işlemi uygulanıyor. Fakat operasyon öncesi, dişte meydana gelmiş hasarlar var ise bunlar temizleniyor. Örneğin dişte çürük var ise yerinden alınıyor. Çeşitli lezyonlar, doktorun bakteri çeken vakum aleti ile yok ediliyor. Daha sonra düzeltilmesi gerekilen diş yapısı belirleniyor. Doktor, hastanın diş yapısına göre önceden bir çizim planı oluşturuyor.
Bu çizim planına uygun olarak teli yerleştiriyor. Önce üst sonra ise alt teller yerleştiriliyor. Diş telinin gergin olması önemlidir, çünkü dişlerin düzenli bir şekil alması gerekiyor. Diş telleri gergin bir şekilde sıkıştırıldıktan sonra üzerinde yapıştırıcı sürülüyor. Ağız içinde ağrısız bir operasyon gerçekleşmiş oluyor.
Diş Telinin İnsan Psikolojisine Etkisi
Diş telleri, tedavi süreci sonrası uzun bir zaman diliminde ağzınızda kalması gerekecektir. Bu nedenle de diş telleri için gerekli hassasiyetler gösterilmelidir. Yeni takıldığında ağız yapısına henüz oturmadığı için, besinler dikkatli bir şekilde ısırılmalıdır. Örneğin ekmek ısırılıp koparılmaya çalışılmamalıdır. Aksi taktirde tellerin düzeni bozulabilir.
Ekmek koparılıp parça parça ağıza alınır ise daha iyi olur. Ağız içerisinde ilk günlerde, bir fazlalık gibi hissedilebilir. Fakat bu konuda endişelenmeyin, zamanla beynimiz ağız içindeki teli kabullenecektir. Teller ağız içinde yara veya kanama yapmaz. Geceleri rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.
Diş Teli Takıldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Diş teli, zaman içerisinde dişlerle uyum sağlamaya baslar. Bunun için önemli olan süreç içerisinde doktorun söylediklerini yapmaktır. Süreç içerisinde düzenli olarak doktor kontrollerine gelinmelidir. Örneğin diş tellerinde herhangi bir yamukluk meydana gelir ise doktor tarafından müdahale edilir ve düzeltilir. Bunun için erkenden önlem alınmalıdır. Besin tüketimleri önemlidir. Diş yapısını ve minesini besleyecek ürünler bolca tüketilmelidir.
Süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt gibi protein kaynaklı besinler tüketilmelidir. Besinler sert, katı ve şekerli olmazsa dişlere zarar vermez. Dişler sabah, öğle ve akşam saatlerinde düzenli olarak fırçalanmalıdır. Aksi taktirde diş tellerinin arasında bakteriler oluşabilir. Düzenli diş bakımı, sağlıklı dişler için gerekli ve önemlidir.