Sıklıkla karşımıza çıkan sağlık sorunları arasında yer alan dudak uçuğu neden çıkar? Yorgunluk, güneş ışığına tepki, iç sıkıntısı ya da hormon düzeyindeki değişiklikler gibi etkenler virüsü harekete geçirir ve bir uçuk çıkarır. Uçuklar çoğu zaman dudakta veya dudak kenarında patlar. Uçuk tedavisi gündeme geldiği zaman uçuklara neden olan virüs karşıtı ilaçlar karşımıza çıkar.
Dudak bölgesinde çıkan uçuklar diğer bölgelere göre daha hafif geçer ve çok fazla ağrı hissine neden olmaz. Dudak uçuğu kendisini ilk önce dudak bölgesinde gösterir. Başlangıçta kabarcık halinde bir görünüme sahiptir. Bu tür uçuğun göründüğü kimseler, erken dönemde tedavi olurlarsa uçuk daha da ilerlemeden giderilmiş olur. Burada uçuğun enfeksiyona yol açmadan tedavi edilmesi önemlidir.
İlgili Link: Diş Röntgeni Hakkında Merak Edilenler Nelerdir
Dudak uçuğu sonrasında ortaya çıkan enfeksiyonlar kişinin bağışıklığının dirençli olması halinde genellikle bir haftada kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat kaşıntılı ve ağrılı yaralar da meydana gelebilmektedir. Bu gibi hallerde hekim, krem veya çeşitli ilaçlar verebilir. Burada bağışıklık sisteminin güçlü olması, oldukça etkilidir.
Dudak Uçuğu Belirtileri Nelerdir?
Günümüz koşullarında dudak uçuğu belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı seçenek çıkar. Özellikle belirtileri erken bir dönemde dikkate almak, bu tür sorunların hızlı bir şekilde tedavi edilmesini de mümkün kılar. Dudak uçuğu belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Dudak bölgesinde kaşıntı ve kızarıklıkların ortaya çıkması
- Vücut ısısının değişmesi ve dudaklarda karıncalanmaların yaşanması
- Dudakta ve ağızda kuru ya da tahriş olmuş cilt ve şişen lenf bezleri
- Adale ve kas ağrılarıyla birlikte derinin su toplaması ve tahriş olması
- Diş etinin tahriş olmasıyla beraber dudakta, diş etinde, ağzın çatısında ya da yanak içlerinde küçük kabarcıklar oluşması
Şayet dudak uçuğu belirtilerini erken dönemde dikkate alırsanız, bu sorun daha da derinleşmeden tedavisi de mümkün olacaktır.
Dudak Uçuğu Nasıl Tedavi Edilir?
Dudak çevresinde oluşan uçuklar birkaç kez kendini tekrarlayabilir ve çoğunlukla uçuk kremi kullanılarak kolayca tedavi edilebilirler. Dudakta uçuk oluşması halinde, hastalık boyunca küçük çocuk ve bebekleri öpmek sakıncalıdır. Çocuk ve bebeklerde sıkça uçuk çıkmaz ancak enfeksiyon geçiren kişiyle temasları halinde uçuk gözlemlenebilir.
Dudak uçukları can sıkıcı bir sorun olarak karşımıza çıkar. Peki dudak uçuğu nasıl tedavi edir? Piyasada kullanılmakta olan virüs enfeksiyonuna karşı olan ilaçlar, hastalığı kontrol altına alır. Ayrıca uçuğa karşı etkili bulunan ilaçların uçuğun kaybolmasını da sağlar. Bununla birlikte bu ilaçlar virüsü vücuttan kesin olarak atamaz. Virüs, sinir hücrelerinin gövdesinde sessizce bekler ve vücudun bağışıklığının düşmesini veya kişinin duygusal iç sıkıntısının oluşmasını bekler. Bundan dolayı bağışıklık sisteminin sürekli bir şekilde güçlü tutulması şarttır.
Uçuk Tedavileri Nasıl Uygulanır?
Episodik tedavi, geçici ataklarda ve beş gün süreyle uygulanır. Supresif tedavi ise sıkça uçuğa maruz kalan kişilerde hem atak süresini kısa tutmak, hem de atak sayısının artmasını önlemek için bir yıla kadar, düşük dozda yapılır. Sonuçların olumlu olabilmesi için hastanın erkenden bir hekime başvurması gerekir. Eğer yıl içinde birden fazla kendini tekrarlayan uçuk enfeksiyonları oluyorsa virüs karşıtı ilaç tedavisi uygulanabilir. Çoğu insan için dudağının karıncalanması hissi, dudağında uçuk oluşabileceğinin ilk işaretidir.
İlgili Link: Diş Eti Büyümesi ve Nedenleri Nelerdir
Uçuk sebebiyle oluşan kabarcıkların patlatmak, koparmak veya tahrişe yol açacak bir davranışla müdahale etmek, uzun sürecek, geçmeyen ve estetik olarak hoş olmayan kalıcı izlere ve yaralara sebebiyet vermek demektir. Bunun yanı sıra yine uçuğa uzman olmayan kişilerin müdahalede bulunması durumunda enfeksiyon daha da çok yayılabilir ve çeşitli zararlı bakteriler üreyebilir.
Vücudun farklı yerlerinde çıkan uçuklara erkenden müdahale etmenin oldukça fazla önemi vardır. Dudak uçuğu ağrıya neden olabilir. Ayrıca karıncalanma gibi belirtiler de dudak uçuğun ön plana çıkan belirtileri arasında yer alır. Bununla birlikte dudakta su toplanması, yanma hissiyle birlikte kızarıklık ve şişme en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Burada tedavinin gecikmemesi demek söz konusu şikayetlerin de azalması anlamına gelir.
Neden Dudak Uçuğu Sık Tekrar Eder?
Dudak çevresinde oluşan uçuklar birkaç kez kendini tekrarlayabilir ve çoğunlukla uçuk kremi kullanılarak kolayca tedavi edilebilirler. Ağız yaraları ve uçukların en etkili göstergesinin bağışıklık sistemi üzerinde gerçekleştiğini araştırmaların sayısı son zamanlarda artış göstermiştir. Son zamanlarda yoğunlaşan araştırmalarda; uçukların temel nedeninin bağışıklık sisteminin zayıflığı olduğu ortaya çıkmıştır.
Farklı tedaviler deneyip, ağız içi gargaraları da yaparız. Fakat bu virüslerden bir türlü kurtulamayız. Hayat kalitemiz düştüğü gibi, rahatlıkla yemek dahi yiyemeyiz. Gerçekte çözümü ve tedavisi basittir. Ancak doğru testlerin yapılması ile dolayısıyla doğru tanı koyulması gerekir.