Dudaklar çok hassas bir yapıya ve ince bir deriye sahiptir. Dolayısıyla dış etkenlerden ve darbelerden vücudun diğer kısımlarına göre daha çok etkilenebilirler. Dudak şişmesi sıkça görülen bir durumdur. Birçok farklı sebepten kaynaklanan dudak şişmesi, dudakların anormal boyutlara ulaşacak şekilde şişmesi ve dudaklarda sıvı ya da iltihap birikmesidir.
Dudak ödemi olarak da bilinen bu durumun dikkate alınması gerekmektedir. Dudak şişmesi çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Dudak şişmesi genelde dudaklarda kaşıntı, renk değişikliği, kanama ve kabarcıklarla birlikte görülür. Dudak şişmesi, dudaklarda aşırı hassasiyet ve ağrı şeklinde belirti verebilir.
Dudak bölgesine piercing yaptıranlarda, yakın bir zamanda burun estetiği ameliyatı olanlarda, diş tedavileri sonucu, ürtiker hastalarında, yeni doğanlarda ve gebelerde sıklıkla dudak şişmesi görülmektedir. Ancak ani dudak şişmeleri kişileri oldukça korkutmaktadır. Dudak şişmesi hiçbir zaman hafife alınmamalı daima bir hekime başvurulmalıdır.
Dudak şişmesi sonucu kişi ağrı hissedebilmekte, yemek yemede ve ağzını açıp kapatmakta zorlanabilmektedir. Dudak şişmesinden korunmak için: dudağımızı darbelerden korumaya, alerjenlerden kaçınmaya ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Bütün bilgiler ışığında dudak şişmesi nedir? İşte detaylar!
Dudak Şişmesi Nedir?
Dudak şişmesi alt veya üst dudağın bazen her ikisinin de anormal boyutlara ulaşması içinde sıvı ya da iltihap birikmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dudak ödemi olarak da bilinen bu durum yaralanmalar, enfeksiyonlar ve büyük çoğunlukla alerji sonucu ortaya çıkmaktadır. Dudak şişmesi bir yaralanma sonucu olabildiği gibi başka bir rahatsızlığın belirtisi de olabilir.
Dudakta yaşanan şişlik oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle enfeksiyona bağlı durumlarda enfeksiyonun vücudun diğer kısımlarına sıçrama tehlikesi oldukça yüksektir. Dudaktaki şişlik, kuruluk ve renk değişimi ile birlikte de görülebilir. Şişlikle birlikte dudaklarda hassasiyet ve ağrı da görülebilir. Ayrıca dudak derisinde bozulmalar ve kabarcıklar da yaygın görülen semptomlar arasındadır.
Dudaklarda kanama görülmesi de mümkündür. Dudak şişmesi yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Dudak şişmesinin hafife alınması, beklenmedik sorunlarla karşılaşmanızı mümkün hale getirecektir. Bundan dolayı dudak şişmesine benzer bir sorun yaşadığınızda mutlaka doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Dudak Şişmesi Nedenleri
Pek çok farklı neden dudak şişmesinin sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dudak şişmesinin nedeni birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bunları birkaç alt başlık halinde toplarsak:
Alerjiler: çevresel alerjiler, gıda alerjisi,
Travmalar: yaralanmalar, dudağı ısırma,
Enfeksiyonlar: virüsler (uçuk), bakteriler,
Kimyasal reaksiyon: ucuz kozmetik ve bakım ürünleri,
Böcek ısırıkları,
Diş sorunları: diş telleri uygulaması sonrası,
Vitamin eksikliği,
Aşırı sıcak- aşırı soğuk hava,
Olduğunu söyleyebiliriz. Dudak şişmesinin nedeninin belirlenmesi tedavisi için oldukça önem taşımaktadır. Örneğin: bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlarda antibiyotik kullanım, travmalardan kaynaklanan durumlarda soğuk kompres gibi uygulamalara başvurmak gerekebilir.
Dudak şişmesi yaşadığınızda mutlaka hekiminize danışmalı ve hekiminizi şişliğe neden olabilecek durumla ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirmelisiniz. Ürtiker hastalarının ve alerjik rahatsızlıkları bulunan bireylerin bu konuda hekimlerini bilgilendirmesi çok önemlidir.
Yeni kullanmaya başladığınız bir ilaç ya da kozmetik ürünü varsa veya daha önce yemediğiniz bir şeyi yediyseniz mutlaka hekiminize bu konuda bilgi vermelisiniz! Çok nadir durumlarda dudak şişmesi dudak kanserinin belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Günümüz koşullarında gelişen sağlık uygulanmaları sayesinde dudak şişmesinin pratik bir şekilde tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Dudak Şişmesi Tedavisi
Dudak şişmesi tedavisi için öncelikle dudak şişliğinin sebebi belirlenmelidir. Sebebin belirlenmesi tedavi için en önemli ve öncelikli adımdır. Fiziksel muayenenin ve sebebin belirlenmesinin ardından bazı ek tetkikler yapmak gerekebilir. Deri prick testi, kan tahlili, yama testleri ve gıdalara bağlı alerjilerin tespitinde eliminasyon diyeti uygulanabilir.
Özellikle şişliğin tümör olabileceğinden şüphelenilen durumlarda mutlaka ek tetkik yapılmalıdır. Enfeksiyona, alerjiye ve enfeksiyonlara bağlı durumlarda genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca doktorunuz sıcak ve soğuk kompres yapmanızı önerebilir. Dudak şişmesinin vitamin eksikliğinden kaynaklandığı durumlarda bu eksikliklerin giderilmesi için vitamin ilaçları verilebilir ve düzenli beslenme ile tedavi sağlanabilir.
Doğru teşhis ve tedavi ile dudak şişliği çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle uçuk gibi durumlarda kremler ile ortalama bir haftada iyileşme sağlamak mümkündür. Elbette ki dudak şişmesine yönelik tedaviler gündeme geldiği zaman klinik ortamının ve doktor tercihinin de önemli bir etken olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.