Kist, içerisinde iltihap taşımasına ek olarak; Hava, sıvı ya da yarı katı madde bulundurabilmektedir. Oldukça yavaş oluşan diş kisti, diş kökünde ya da çene kemiğinde oluşabilir. Oluştuktan sonra dişte sıkıntılar görülmesine neden olur.
Diş Kisti Nasıl Oluşur?
Diş kisti, her kişide oluşmamakla beraber bazı durumlarda hiçbir şekilde ağrı hissettirmemektedir. Oldukça sıkıntılı bir konu olan diş kistleri, bazen ağrıya sebebiyet verir. Hastanın çoğu zaman farketmediği bu sıkıntı, yavaşça geliştiği ve çoğu zaman ağrı yapmadığı için kendini gizlemektedir.
Diş kisti, çenede oluşmaya başladıktan sonra ağrı yapmazsa ve ağıza etki ederek iltihap oluşturmazsa çok uzun süre tespit edilemeyebilir. Farkedilmeyen kist, zamanla çene kemiğine zarar verir ve büyüdükçe kemiğin kaybedilmesine sebep olabilir.
Son derece zararlı olabilen diş kisti, oluştuktan sonra aradan uzun süre geçip farkedilmediğinde hangi nedenle oluştuğu tespit edilemeyebilir.
Neden kaynaklandığı belirlenen diş kistlerinin olma sebepleri; Diş travması, kötü diş tedavileri ya da çürük olabilmektedir. Diş kisti oluştuktan sonra şişlik olabilir. Eğer şişlik oluştuysa şanslısınız demektir ve hemen bir diş doktoruna başvurarak bu sorunun tedavilerine başlayabilirsiniz.
Şişliğe ek olarak çok nadir de olsa ağrı yapabilen diş kisti, son derece ciddi bir diş sorunudur. Bazı durumlarda oluşan bu iltihabın dişlerden sonra iç organlara yayıldığı hatta insanı ölüme götürdüğü de gözlemlenmiştir.
Diş Kisti Riskleri
Diş sorunları arasında en önemli sıkıntılardan biri olan diş kisti, eğer farkedilmez ve tedavi edilmezse çene kemiğinin kırılmasına kadar neden olabilir. Sadece bu kadar az zararı olmayan kist, eğer enfeksiyonunu kana karıştırırsa kalbe, eklemlere ve böbreğe kadar gidebilmektedir.
Bir enfeksiyonun da diğer organlarınıza sıçraması sağlınız açısından pek iyi sonuçlar doğurmayacaktır. Enfeksiyonun yayılmasından sonra uyumak, kişi için oldukça zor bir hal alır ve az uyuma sebebiyle vücudun dinlenmesi zorlaşır. Bunun sonucunda ise vücut zamanla yorgun düşecek ve halsizleşecektir.
Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?
Diş kisti, erken tespit edildiyse ve halen küçük bir haldeyse dişin çekilmesi ile birlikte kolaylıkla tedavi edilebilmektedir fakat bazı durumlarda dişin çekilmesi kendi başına yeterli olmayacaktır.
Bu gibi durumlarda dişi çektikten sonra diş kökündeki kistin tamamen temizlendiğinden emin olunması gerekmektedir.
Eğer diş çekildikten sonra kökünde kalan kist temizlenmez ise orada kalan kist zamanla çene kistine dönüşecek ve daha büyük sıkıntılara yol açacaktır. Diş kisti, çene kistine dönüştükten sonra çene kemiğini zamanla işgal edecek ve kemiğin çökmesine neden olacaktır.
Diş kisti hiçbir zaman yalnızca ilaç tedavisi ile geçmemektedir. Tedavi edilmesi için cerrahi işlem uygulanmalıdır. Bunun için de farkedildiği ilk andan hemen sonra doktora başvurulması gerekir. Doktor tarafından yapılan muayene sonrasında yukarıda belirttiğimiz gibi bir ameliyat gerçekleştirilmektedir. Daha sonrasında ise doktorun belirlediği aralıklarla kontrole gidilmesi gerekir.
Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş kisti ameliyatı yapıldıktan sonra 2 saat boyunca hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Bu süreçte çorba gibi sulu gıdalar tüketmek ameliyat yerinin zarar görmemesi için önemlidir.
Buna ek olarak iyileşme süreci bitinceye kadar alkol ve sigara veya bunların türevlerinin tüketilmemesi gerekir. Kullanılırsa ciddi sıkıntılara yol açabildiği gibi, yaranın iyileşme süresini de artıracaktır.
Ameliyat yapıldıktan sonra ilk günlerde doktor söylemediği sürece kesinlikle gargara ya da diş fırçalaması yapılmamalıdır. Eğer yapılmaya çalışırsa henüz iyileşmeyen yara tekrar kanayabilir. Yara iyileşmeden o tarafla yemek yenmemesi gerekir. Bu durumun ihlali de kanama sebeplerinden biridir. Ayrıca ameliyattan sonra doktor tarafından verilen ilaçları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.