Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak herkesin ortak isteği olarak öne çıkıyor. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırabilmek için doktor tavsiyesi ile kullanılması gereken gıda takviyelerinin yanı sıra beslenme ve uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor.
Genel vücut bağışıklığının sağlanması kapsamında diş ve ağız sağlığı da büyük bir öneme sahip bulunuyor.
Dişlerde meydana gelen diş eti enfeksiyonları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan diş eti hastalıkları, vücudun bağışıklık sisteminin sahip olduğu kaynakları tüketerek bakteri ve virüslere açık hale getirebilir. Hemen herkesin maruz kaldığı ve bağışıklık sistemlerimizi etkileyen virüs ve bakteriler, vücudun güçlü olduğu dönemlerde bağışıklık sistemi tarafından savunulabilir.
Bu dönemlerde vücut farklı sebeplere bağlı olarak savunmamızı aşmaya ve sağlığımızı tehdit etmeye çalışan virüs ve bateri sayısını tolere edilebilecek seviyeye indirdikten sonra yok edebilir.
Vücudun savunmasının bakteri ve virüs tehdidine açık olduğu dönemlerde, yani bağışıklığın zayıfladığı dönemlerde ise vücutta kısa süre içerisinde üreyen virüs ve bakteriler organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olur.
Ağız ve Diş Sağlığı Bağışıklığı Güçlendirir
Vücut bağışıklığını düşüren etkenlerden biri de ağız ve diş sağlığının ihmal edilmesidir. Yaşanan bir soğuk algınlığı veya diş eti hastalığına karşı verilen bağışıklık mücadelesi ağız içerisinde görünür etkilere sebep olur.
Ağız içerisinde oluşan şişlikler, iltihaplanmalar, diş kanamaları ve dişlerin etrafında diş ceplerinin sayısının artması şeklinde görülen etkilerin tek sebebi, bağışıklığın zayıflamış olmasıdır. Vücutta bakteri ve virüse bağlı bir enfeksiyon oluştuğunda savunma amacıyla tüm mekanizmalar hastalıklı bölgeyi korumak üzere harekete geçer.
Tüm bu sorunlarda etkilenmemek için ağız temizliğini önemsemek ve belli periyotlarda diş doktorunu ziyaret etmek gerekir. Böylece korona virüs de dâhil olmak üzere vücudu kötü etkileyerek sağlığı tehdit eden sorunlarla mücadele etmek daha kolay bir hale gelir.
Enfeksiyon oluştuğunda vücut kendisini savunmakta zorlanarak güçsüz bir duruma düştüğünden bağışıklık sistemi güçsüz olan yaşlı kişilerde savunmanın yeterinde sağlanamaması sonucunda virüs sebebiyle ölüm sayısı daha fazladır.
Bağışıklık sisteminde oluşan zayıflamaları diş bakımı, enfeksiyon ve apseleri tedavi ettirmek, bol miktarda sıvı almak ve hekim kontörlünde yapılan diyetlerle onararak önlemek mümkündür. Böylece vücudun savunma mekanizmasını güçlendirerek hastalıkların oluşmasını önleyebilir, bakteri ve virüs sebebiyle hayati tehlike arz edebilecek durumlara karşı daha etkili savunma yapabiliriz.