Diş ağrısı sebeplerinin birden farklı nedeni vardır. Diş ağrıları insan yaşamı oldukça zorlaştıran ve olumsuz yönde etkileyen ağrı türlerinden biridir. Diş ağrısına neden olan en önemli etmenlerden biri ağız sağlığına dikkat etmemektir.
Diş ağrısı oluştuğunda genel olarak ağrı kesici içmek anlık olarak çözüm üretebilir fakat diş ağrılarına neden olan altta yatan sağlık sorunlarına değinmeden sağlıklı bir çözüm üretilmiş olmaz.
Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve temiz bir ağız hijyeni için gerekli olan gargara diş ipi gibi ürünleri kullanmak son derece önemlidir. Ağız hijyeni için doktor tavsiyelerini harfi harfine uymak diğer önemli olan hususlardan biridir.
Diş ağrısı nasıl geçer yada diş ağrısı için dua aramaları internette yer almaktadır ve pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Dişağrısı ve diş eti ağrısı için doktora gitmek gerekir.
20’lik diş ağrısı yada diş eti iltihabını çekmek yerine düzenli olarak doktora gitmek sonradan daha büyük bir sağlık sorununu önler.
Diş ağrısı için ilaç kullanımı doktor randevusu öncesinde önerilmez. Konuya ek olarak kulaktan dolma bilgiler ve yanlış öneriler ile mevcut diş ağrısı çok daha arttırabilir ve diş yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Yanlış bilgiler ile dişlerde oluşan doku kaybı ve diş minesinde olan aşınmalar zamanla çok daha büyük problemlere yol açabilir.
Diş ağrısı neden olur? Bu soruya yanıt vermek gerekirse diş çürümesi ilk akla gelen nedenlerdendir. Diş minesinde bulunan mevcut aşınma ve darbe nedeni ile oluşan kırık da diş ağrısına sebebiyet verebilmektedir.
Ek olarak 20 yaş dişlerinin gelişimini tamamlamasıyla oluşan ağrı ve diş kökünde oluşan apseler de diş ağrısına sebebiyet vermektedir.
Diş ağrıları İlk zamanlar hafif olduğunda ağrı kesici ve diğer yöntemlerle geçiştirilir. Bu durum ilerleyen dönemlerde insan sağlığının ciddi şekilde etkileyebilir. Ağız ve diş sağlığı son derece önemli olan hususlardan biridir. Ağızda oluşan çürükler ve ağrıya sebep veren enfeksiyonlar zaman içerisinde diğer organların da zarar görmesine neden olabilir.
Bu nedenle diş ağrısı haricinde kişi düzenli olarak 6 ayda bir genel ağız sağlığı kontrolüne gitmesi gerekir.
Psikolojik ve fiziksel birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkan diş ağrıları zaman zaman yanlış diş fırçalama teknikleri ya da diş eti iltihabından kaynaklanabilir. Dişlerde oluşan ağrının ilgili sebepleri aşağıda maddeler halinde yer alır.
Ağız ve diş sağlığına gerekli önemin verilmemesi ile ağızda bulunan çürüklerin ilerlemesi
Gömülü olan yirmilik dişler
Yukarıda bahsi geçen maddeler haricinde sinüzit ve migren ağrıları da diş ağrısına sebebiyet verebilir. Genel olarak değerlendirilmek gerekirse diş ağrıları dişlerde bulunan çürükler nedeniyle ortaya çıkar. Gerekli ağız hijyeni sağlanmadığı takdirde dişlerde çürük her zaman olur.
Bunun önüne geçebilmek için düzenli olarak günde 2 kez dişlerini fırçalanması ve gargara ile detaylı temizliğinin yapılması gerekir. Doğru diş fırçalama tekniği ile dişlerin fırçalanması gerekir. Ayrıca diş etlerinin zayıf olmasıyla gelişen iltihaplanma sorununu çözülmesi ve düzenli olarak diş eti taşlarının temizlenmesi gerekir.
Ağız ve diş sağlığı için kişi gerekli önemi vermesi gerekir. Sadece diş temizliğine değil kişi beslenme bozukluğuna da yön vermesi gerekir. Aşırı derecede şekerli ve unlu besinler zamanla diş ve diş etlerinde hasar meydana getirebilir.
Sürekli asitli yiyecekler ve içecekler yemek koruyucu olan diş minesinin zayıflamasına ve bu şekilde çürüklerin daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. Aynı zamanda apse oluşumunu tetikleyerek diş hassasiyetini meydana getirebilir.
Konuya ek olarak diş hassasiyeti kırık dişlerin tedavi edilmemesi ile meydana gelen can sıkıcı bir durumdur. Kırık dişlerin tedavisinin yapılması ve dişin sonradan iltihaplanmaması için önlem alınması gerekir.
Diş ağrıları hafif olduğunda direkt olarak doktora gitmek dişin kurtarılmasına yardımcı olabilir. Ağrılar dayanılmaz noktaya gelmeden önce uygun tedaviyi başlatmak son derece önemlidir.
Diş Ağrısı Sebepleri Neden Olur?
Diş ağrısının oluşma nedeni dişin pulpa olarak adlandırılan iç kısmının iltihaplanmasıdır. Elbette diş ağrısı oluşumlarının birden fazla sebebi vardır. En sık Görülen diş ağrısı nedenleri ise söyledir;
Çürük Dişler
Zamanında müdahale edilmeyen dişler dişin sert dokusunda enfeksiyon ve bakteri oluşturarak dişin çürümesine sebebiyet verir. Diş Çürüklerinin en önemli nedeni yeteri kadar yapılmayan ağız ve hijyen bakımı , aşırı şekerli gıda tüketimi ve yemek sonrası diş aralarında kalan artıkların yeteri kadar temizlenmemesidir.
Diş Eti Problemleri
Diş etinde görülen hassasiyet ve rahatsızlıklar diş eti çekilmeleri ve diş eti iltihabı sorunlarına yol açar. Diş eti problemleri diş hassasiyetlerini ortaya çıkartır. Zamanla diş etleri dişlerden ayrılarak hem kötü bir görünüm ortaya çıkartım hem de diş kökleri açığa çıkar . Diş eti problemlerinin en sık görülme nedenleri, zaman içerisinde temizlenmeyen dişlerde oluşan plak ve tartar oluşumları, sigara kullanımı ve yeterince yapılmayan ağız bakımıdır.
Diş Enfeksiyonları
Diş enfeksiyonları genellikle zamanında müdahale edilmemiş diş problemlerinin doğal bir sonucudur. Dişte oluşan çürük dişin kök yapısına ulaşarak bu bölgede ki sinir ve damarların ortaya çıkmasına neden olur. Enfeksiyon nedeni ile oluşan sorunlar dişte rahatsızlık ağrı ve sızı yaratabilir.
Hasarlı ve Kırık Dişler
Hasar görmüş çatlak yada kırık dişler dişin yapının bozulmasına neden olur. Hasar görmüş diş yapısında bakteriler dişin pulpa adı verilen dokusuna ulaşarak bu bölgede apse ve enfeksiyon oluşumuna neden olur.
En Yaygın Neden Diş Çürükleri
Diş ağrısına neden olan en temel unsur diş çürükleridir. Eksik ve yanlış yapılan ağız hijyeni nedeniyle diş çürüklerinin hızlı bir şekilde arttığını söylemek mümkündür. Ağız hijyenine dikkat etmemek ya da yanlış şekilde yapılan diş fırçalama uygulaması hem diş çürüğünü artırır hem de diş ağrısına neden olabilir.
Diş Minesinin Aşınması
Yanlış diş fırçalama tekniği ve çok aşırı asitli içecekler içmek gibi alışkanlıklar ile diş minesi zamanla zedelenir. Diş minesi dişin koruyucu bir kalkanı gibidir. Aşınan diş minesi zamanla şiddetli şekilde diş ağrılarını neden olur.
Diş minesi sert yapısını çeşitli asitli ve karbonhidratlı gıdalar ile kaybederek diş ağrılarını neden olur. Ayrıca diş minesi aşınması zamanla diş hassasiyetine de neden olabilir.
İltihaplar ve Gömülü Dişler
Diş ağrıları neden olan bir diğer unsur ise diş eti iltihapları ya da gömülü olan dişlerdir. Diş eti etrafında oluşan bakteriler zamanla toksin oluşumuna neden olarak diş eti dokusunda iltihaplanmalara sebebiyet verir.
Yeterli şekilde ağız hijyeni sağlanmaz ise diş eti sorunları ve beraberinde gelişen diş ağrıları söz konusu olur. Ağız bakımı, diş kaybını önleyen ve diş taşı oluşumunu yavaşlatan en temel önleyicidir.
Gömülü olan 20 yaş dişleri zaman içerisinde ağrıya neden olabilir. 20 yaş dişlerinin gömülü olması durumunda doktor kontrolünde çekilmesi uygun olur. Çene anatomisine bağlı olarak 20 yaş dişleri bazen oldukça geç bazen en erken dönemde çıkabilir.
İlerleyen dönemlerde ağız yapısında ilgili sorunlar söz konusu olacak ise 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. 20 yaş dişlerinin diş etlerine yapmış olduğu baskı ile ilgili alanda iltihaplanma söz konusu olabilir. Gömülü olan bu dişler zamanla çürük ve iltihaplanmalarla ağız sağlığını bozabilir. Doktor kontrolünde uygun tedavinin yapılması son derece önemlidir.
Diş eti ağrısı neden olur? Diş sağlığı ile alakalı sıklıkla sorulan sorulardan biri olan diş eti ağrısının ilk sebebi diş iltihaplanmalarıdır. Ayrıca 20 yaş dişinin çekilmemesi zamanla diş eti baskısını arttırarak diş etinin hassaslaşmasına neden olur.
Hamilelikte diş ağrısı neden olur? Bu soruya yanıt vermek gerekirse hamilelik döneminde artan hormon seviyesi zamanla diş eti ağrısına neden olabilir.
Diş çekiminden sonra baş ağrısı neden olur? Diş çekiminden sonra strese bağlı baş ağrısı yaşanabilir. Ayrıca diş çekiminde uygulanan anestezilerin yan etkisi olarak baş ağrısı yaşanabilir.
Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir Nasıl Anlaşılır?
Diş ağrısı nedenleri değişkenlik göstermekle beraber belirtileri genel olarak aynı semptomları gösterir . Bu semptomların başlıcaları şunlardır;
Ara Ara yada sürekli devam eden ağrı
Soğuk ve Sıcak Yiyecekler yendiğinde dişte görülen sızlama ve hassasiyet hissi
Geçmeyen baş ağrısı şikayetleri
Halsizlik ve Bitkinlik
Ağız kokusu ve ağızda Oluşan kötü tat
Diş Ağrısı Tedavisi
Diş ağrıları zamanla dayanılmaz noktaya gelebilir. Hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek ve ilgili rahatsızlığı gidermek son derece önemlidir. Doktor tedaviye ek olarak antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar verebilir.
Diş ağrısı ne iyi gelir, 20’lik diş ağrısı dayanamıyorum gibi pek çok arama internette yer alır. Diş ağrısına iyi gelen özellikle 20 yaş diş ağrısına iyi gelen uygulamalar aşağıda maddeler halinde yer alır. İlgili bu maddeleri kişi mevcut hamilelikte diş ağrısı yaşıyor ise ve ağır bir semptom söz konusu ise rahat bir şekilde uygulayabilir.
Diş fırçalama ve soğuk kompres
Tuzlu su gargarası
Karanfil yağı ile ağrıyan bölgeye tampon yapmak
Karanfil çiğnemek
Diş ağrısı neden olur ve nasıl hafifletilir sorusuna cevap olarak Arveles diş ağrısına en iyi gelen ağrı kesicilerden biridir. Ayrıca Apranax fort diş ağrısına iyi gelen diğer ağrı kesicilerden biridir. Dişağrısı için en iyi ağrı kesici olarak bilinir
Diş ağrısı için antibiyotik kullanmak doğru bir tedavi değildir. Antibiyotikleri sadece doktor kontrolünde kullanmak gerekir. Her diş ağrısında dişin çekileceği algısı yanlıştır. Bazı diş ağrıları iltihaplanma ya da diş eti problemlerinden kaynaklanabilir. Doktor ilgili bu durumda daha farklı tedavi yöntemleri uygular.
Diş eti hastalıkları
Diş çürümesiyle oluşan apseler
Diş minesinin aşınması
Ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesi
Yirmilik ( gömülü) dişler
Sinüzit dişlerde ağrıyı oluşturan temel sebepler arasında yer almaktadır.
Ağrıyı önlemek amacıyla ilaç kullanımı geçici çözümdür. Acıyı hafifletmek dışında herhangi bir tedaviye katkısının olmadığını söylemek gerekir. Ayrıca diş ağrılarında kolonya alkol gibi diş etine zarar verecek maddeleri kullanmak ağrının daha fazla artmasına ve dişin zarar görmesine neden olur.
Diş ağrısı ilk zamanlar hafif olur. Bu dönemlerde ağrının kesilmesi için dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekir. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak diş ağrısını büyük ölçüde hafifletir. Diş ağrısını hafiflettikten sonra en kısa süre içerisinde diş hekimine gitmek ve sorunu kökten çözmek gerekir.
Diş ağrısı için ağrı kesici kısa dönemde etkili fakat tedaviye hiçbir artısı olmayan çözümdür. Uyutmayan diş ağrısı için öncelikle soğuk kompres uygulamak yararlı olabilir.
Uyutmayan diş ağrısı nasıl geçer sorusuna daha kapsamlı bilgi vermek amacıyla kesin çözüm sunan tuzlu gargara yöntemi rahatlama sağlayabilir.
20’lik diş ağrısı nasıl geçer sorusu da sıklıkla sorulan sorular arasında yer alır. Diş ağrısı duası da merak edilenler arasında yer alır.
Gece diş ağrısı tutarsa özellikle de bu ağrı yirmilik diş ağrısı ise dayanılmaz noktaya gelebilir. 20’lik diş ağrısı belirtilerinden olan zonklama ile baş etmek için soğuk kompres ve dış fırçalama adımları uygulanabilir.
Diş eti ağrısı nasıl geçer kesin çözüm nedir diye merak edenlere yanıt olarak zonklama şeklinde gelen diş eti ağrısına soğuk kompres en iyi gelecek kesin çözümlerden biridir. Alt çene diş eti ağrısı son derece zor olan ağrılardan biridir. Bu ağrıyı geçirmek için öncelikle karanfil çiğnemek yada sarımsak ezip diş etlerine sürmek etkili olabilir.
Diş eti ağrısı nasıl geçer sorusuna verilecek diğer bir cevap ise tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Sıklıkla sorulan çocuklarda diş ağrısı nasıl geçer sorusuna yanıt olarak diş fırçalama ve karanfil çiğneme adımları uygulanabilir.
Diş hekimine gitmeden önce ağrı kesici ya da antibiyotik alınması uygun bir davranış değildir. Diş ağrısının geçmesi için doktora gidene kadar ilgili bölge soğuk kompres uygulanması yararlı olabilir. Ek olarak bir miktar karanfil yağını pamuk üzerine döküp ağrıyan bölge üzerine koymak da yararlı olabilir.
Her ne nedenle olursa olsun mutlaka diş ağrısının önemsenmesi ve kısa süre içerisinde doktora gidilerek tedavi olunması gerekir. Önemsenmeyen ve geçiştirilen diş ağrıları zamanla diş kaybına neden olabilir.
Diş ağrısı ilaç ve ağrı kesiciler ile ancak geçici olarak ortadan kalkar. Dişin eski sağlığına kavuşabilmesi için mutlaka doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Genel olarak değerlendirilecek olursa her diş ağrısı mevcut bir diş probleminin belirtisidir. Bu nedenle çok geçmeden doktora başvurmak gerekir.
Düzenli olarak yapılan diş kontrollerinde doktor tavsiyelerine uymak ve ağız hijyenine dikkat etmek diş çürüklerini ve diş iltihaplarını büyük oranda önüne geçer
Diş Ağrısı Tedavi Aşamaları
Diş ağrınızın tedavi sürecine ve şekline karar verebilmek için öncelikle hekim tarafından detaylı muayene ve röntgen çekimi yapılarak sorunun kaynağı tespit edilir. Yaşadığınız diş ağrısının sebebine göre de hekiminiz tedavi sürecini başlatacaktır.
Kanal Tedavisi
Ağrının nedeni enfekte olmuş bir kanal kökünden kaynaklıyor ise diş hekiminiz; kök kanal tedavisi ile diş uçlarındaki iltihaplı dokuları temizler ve o bölgeyi bir dolgu malzemesi ile kapatarak doldurur.
Diş Dolgusu
Eğer dişte oluşan çürük erken müdahale edilmiş ve küçük bir bölgede ise, diş hekiminiz hasarlı bölgeyi çıkartarak boşluk olan kısımları diş dolgusu ile onaracaktır.
Diş Çekimi
Pek çok diş hekimi doğal dişleri korumayı tercih eder ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Diş yapısının ciddi hasar gördüğü ve kurtarılamayacağı zamanlarda diş hekiminiz cerrahi bir operasyonla dişi yuvasından çıkaracak ve o bölgeyi dezenfekte edecektir.
Diş Ağrısı İçin Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Unutulmamalıdır ki diş ağrısı kendi kendine tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Evde uygulanacak bir takım yöntemlerle hafifletilebilir ancak en kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır. İşte diş ağrınızı hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz birtakım yöntemler;
Tuzlu Su İle Çalkalama
Tuz içeriğindeki maddeler dolayısı ile doğal dezenfektandır. Ilık suya atılmış tuz ile ağzınızı çalkalamak olası iltihap sorunlarını azaltır, ve ağız içinde oluşan yaraları tedavi eder.
Nasıl Uygulanır?
Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuzu atarak karıştırın .30-40 sn kadar bu suyla ağzınızı çalkalayıp tükürün
Buz Kompleksi Uygulama
Ağrının olduğu bölgeye buz kompleksi uygulamak o bölgedeki damarların küçülmesini sağlayarak ağrıyı ve iltihabı hafifletir. Bir buz torbasını yaklaşık 15 dakika boyunca ağrıyan bölgenin üstünde tutabilirsiniz. Bu işlemi gün içinde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
Ağrı Kesici Kullanımı
Çok şiddetli bir diş ağrısı yaşıyorsanız ? Doktor tavsiyesiyle ağrı kesici ilaçlar kullanılabilirsiniz.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.