Dil temizleme işlemi dişler kadar önemli ve aksatılmaması gereken rutin işlemlerden biridir. Özellikle ağız kokusu şikayeti olanlar kesinlikle ihmal etmemeli. Dil nasıl temizlenir? Bilmeli. Dili temizlerken aşağıda ki kurallara dikkat edilmeli;
Dil kısımlarını görebilecek kadar dışarı çıkarılmalı.
Eğer beyaz kısımlar varda bu bölgelerde bakteriler var demektir. İlk olarak bu kısımlar temizlenir.
Özel olarak tasarlanmış dil aparatları kullanılabilir. Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır.
Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Dil Temizlemek İçin Uygun Zaman
Dil temizlemek için uzun bir açlık zamanını yakalayın. Çünkü uzun açlık zamanlarında bakteriler dil üzerinde birikecektir.
Temizleme aparatı kullanabilirsiniz. Bu aparatı dilin arka tarafına kadar getirin ancak kusma refleksi olabilir dikkat etmek gerekir. Orta kısmından başlayarak çok bastırmadan temizleme işlemini yapın.
İyice temizlenene kadar işlemleri tekrar edin.
Ortalama 1 ile 2 dakika içinde temizleme bitmeli.
Dil Üzerindeki Bakteriler Ağız Kokusu Yapar mı?
Bu sorunun cevabı evet ağız kokusu yapar. Zaten ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumudur. Dilin yapısı gereği bakterilere oldukça uygudur. Buna rağmen birçok kişi dil temizliğini yapmaz yada bu kadar önemli olduğunu bilmez. Temizlenmezse birçok sıkıntıyı beraberinde ağız kokusu ve diğer diş hastalıklarını getirebilir, diş çürüklerine neden olabilir. Sağlıklı bir ağıza sahip olmak istenirse her gün düzenli olarak ağız içi mekanik temizliğin yapılması şarttır. Bakteri oluşumunu en aza indirmek sadece ağız ve diş sağlığını değil bütün vücuda olumlu etki yapar. Duyu organlarının daha sağlıklı olmasını sağlar.
Dil Temizleme İşlemi Kaç Günde Bir Yapılır?
Dil temizleme işlemi her gün dişler fırçalandıktan sonra yapılması gerekir. Günde 2 defa diş fırçalamadan sonra dili de fırçalamak yeterli olacaktır. Ancak ağızda kötü koku varsa gün aşırı da yapılabilir. Ancak geçmeyen ağız kokularında, diş ağrılarında sorununun nedenini öğrenmek ve tedavisini yaptırmak için diş hekimine gitmek gerekir.