Çene Kisti Ameliyatı Çene Cerrahının gerekli gördüğü durumlarda yapılır. Çene kistleri cerrahi operasyon gerektiren ve ameliyat sonrası süreciyle de önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, çene kisti operasyonlarının da yan etkileri ve komplikasyonları olması muhtemeldir. Ameliyat öncesi risklerin analiz edilmesi ve buna göre önlemler alınmasına rağmen, bazı komplikasyonların görülmesi mümkün olmaktadır. Ameliyat sonrası oluşması muhtemel görülen bazı komplikasyonlar,
- Doku zedelenmesi
- Yüksek ateş
- Enfeksiyon riski
- Diş eti kanamaları ve iltihaplanmaları
- Çenede his kaybı oluşması
- Dişlerde sallanma şeklindedir.
Doku Zedelenmesi: Çene kisti ameliyatlarının zorluk derecesi, kistin boyuna göre değişkenlik göstermektedir. Zor geçen ameliyatlarda kistin bulunduğu bölgede bulunan dokularda hasar meydana gelmesi muhtemeldir. Bu tür bir riski en asgariye indirmek için, deneyimli bir cerrahın tercih edilmesi gerekir.
Yüksek Ateş: Ameliyat sonrasında nadiren yaşanmakla birlikte, enfeksiyon varlığına işaret eden yüksek ateş de görülebilir. Ameliyat sonrası yüksek ateşin düşürülmesi için tedavi uygulanırken, enfeksiyon tedavisi de eş zamanlı olarak başlatılmalı, hasta sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
Enfeksiyon Riski: Diğer tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, çene kisti ameliyatlarında da steril ameliyathane koşulları gereklidir. Aksi takdirde ameliyat sonrası enfeksiyon başlaması ihtimali oldukça yüksektir. Bu tür ameliyatlar sonrasında hastanın el ve ağız hijyenine önem göstermemesi de enfeksiyon riskini artırır.
Diş Eti Kanamaları ve İltihaplanma: çene kisti ameliyatlarından sonraki süreçte, hastanın cerrahi müdahale sonrası oluşan yaraların temizliğine çok önem göstermesi gereklidir. Diş etinde bulunan dikişler temiz tutulmalı ve korunmalıdır.
Aksi takdirde ciddi enfeksiyonlar ve diş etlerinde kanamalar görülebilir. Kist ameliyatları sonrası ameliyat bölgesi ve dişler hassaslaşarak, fırçalama sırasında kanayabilir. Hafif kanamalar dışında ileri seviyede kanama olduğunda doktor muayenesine gerek duyulmalıdır.
Çenede His Kaybı Oluşması: Kistin büyüklüğü oranında zor geçebilen ameliyatlarda sinirlerin zarar görmesi veya kullanılan anestezik ilaçlar sebebiyle his kaybı oluşabilmektedir. Geçmeyen his kaybı fark edildiğinde diş hekimine başvurulması gereklidir.
Dişlerde Sallanma: Çene kistlerinin büyük olduğu cerrahi müdahalelerde kistin alınması sırasında çevre dokular zarar görebilmektedir. Oluşan hasar sebebiyle diş köklerinde meydana gelen gevşemeler, dişlerin sallanmasına yol açabilir.
Çene Kisti Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler
Çene kisti ameliyatları sonrasında hastalar tedavi süreciyle ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirilmektedir. Hastanın tüm tedavi usullerini gerektiği gibi uygulaması halinde, ameliyattan elde edilecek başarı oranı yükselir. Hasta ameliyat sonrası enfeksiyonların önlenmesi adına ağız hijyenine önem vermeli, belli bir süre yumuşak gıdalarla beslenmelidir.
Ayrıca ameliyat edilen bölgeye baskı uygulanmamalı, yara bölgesine, sürtünme, darbe gibi eylemlerle zarar verilmemelidir. Ameliyat sonrası dönemde yara bölgesine gereken bakımların yapılmaması halinde ciddi sorunlarla karşılaşılması muhtemeldir. Ayrıca Çene kistlerinin tedavisi için doktor tarafından reçete edilen ilaçlar doktorun uygun gördüğü şekilde ve düzenli bir şekilde kullanılmalı, periyodik olarak ve aksatılmadan kontrollere devam edilmelidir. Çene Kistleri ve çene sağlığı alanında daha kapsamlı bilgi için Çene Cerrahisi Sayfamızı Ziyaret Edebilirsiniz