Diş çıkarmak bebeklik döneminin en kritik aşamaları arasında yer almaktadır. Bundan dolayı bebeklerde ilk diş çıkarma döneminde dikkatli davranmak gerekmektedir. Peki, bebeklerde ilk diş ne zaman çıkar? İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!
Bebeklerde ilk diş genellikle 6. ayda çıkmaktadır. Bazı bebeklerin gelişimlerine bağlı olarak 4. Aydan itibarinde diş çıkarabilirler. Bebeklerde ilk diş süt dişler olarak adlandırılır. Çenenin içerisinde zaten mevcutta olan doğumda çene yapısında gizli olan dişlerdir. Bebek gelişimini tamamladıktan sonra 4 ila 8 aya kadar ilk dişler çıkmış olur.
Tamamen bebeğin gelişimine bağlı olarak çıkmaktadır. Çocuklarda 3 yaşa kadar toplamda 20 adet diş çıkması gerekmektedir. İlk ön dişler çıkmaya başlar ve en son azı dişler çıkar. Ön altlı üstlü 4 diş bahsettiğimiz 6 aylık dönemden itibaren çıkmaya başlayacaktır. İlk dişler genellikle ebeveynleri korkutur. Bebek aniden ateşlenir, özellikle boyun ve baş çevresinde ciddi ateş artışı söz konusudur.
Bebek bu dönemlerde huzursuz ve oldukça ağlamaklı olabilir. Anne babalar bu dönemlerin diş dönemi olduğunu kavramakta elbette zorluk çekecektir. Bebek normalde çok mutlu ve keyfi yerinde iken, aniden huzursuzluklar, ağlamalar ve ani ateşler bireyleri şaşkına çevirebilir. Bu dönemlere hazırlıklı olmak gerekmektedir.
Bebeklerde İlk Diş Ne Kadar Sürede Çıkar?
Altı aylık bebeklerin genel anlamlı bazı belirtileri göstermesi üzerine tecrübeli anneler ve bilir kişiler dişlerin yaklaşmakta olduğunu hemen anlayabilir. Ancak tecrübe sahibi olmayan ebeveynler genellikle bu dönemler neler olduğunu anlayamadığı İçin endişe duyabilirler. Bu bebeklerde ilk diş biraz sancılı gerçekleştiği için sizi biraz fiziksel yıpratan yorgunluk evresi denebilir. Bebeklerde ilk 6 ile 8 ay içerisinde üst ön dişler çıkmaktadır.
Diş çıkarma süreci gelişim ve bebeğin çene kemik yapısına bağlı olarak değişmektedir. İlk belirtilerden sonra en az 1 hafta en uzun ise 1 aya kadar diş çıkmış olur. Bebekler 6 ayda 4 süt diş çıkardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yani her bebek 6 ayda 4 tane süt dişini çıkarmış ve bu evreden kurtulmuş olur. Dişler belli düzene göre çıkabilir. Özellikle ilk, üst ön iki diş ve alt ön iki diş çıkar. Daha sonra gelişime bağlı olarak diğer dişler çıkmaktadır.
Anne karnında doğum evresindeki bebeğin çene yapısında süt dişleri zaten bulunmaktadır. Aslında dişler çeneye gizlenmiş denebilir. Doğumdan en az 4 en uzun 8 aya kadar bebek bu dişleri dönem dönem çıkarmaya başlar. 3 yaşına geldiğinde toplamda 20 adet diş mevcutta olur.
İlk Diş Belirtileri Nelerdir?
Bebekler 3. aydan sonra bazı nesneleri direk ağzına götürüp kavramaya başlar. 4. aydan itibaren ise, hafif hafif kaşımalar biraz salya problemleri başlayabilir. Bu bebeklerde ilk diş belirtileridir. Diğer belirtiler ise;
Aşırı huysuzluk
Uyku problemleri (uykuda huzursuzluk ve uyuyamama)
İştahsızlık (biberon ve meme reddi)
Kabızlık ya da ishal
Tükürük akıntısı (salya) yoğun bir artış
Kulak bölgesinde kaşıntı ve ağırlar
Ağız kenarlarında döküntüler
Boyun ve baş bölgesine ateş
Ateş ciddi bir belirtidir. Muhakkak kontrol altına alınmalıdır. Bebeğinizin ateşi 37,5 geçti ise doktor müdahalesi gerekmektedir. Hiç bekletmeden muhakkak en yakın bebek kliniğine götürüp muayene ettirmelisiniz.
Bebeklerde Hangi Dişler Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde ilk dişler, dişin bulunduğu yere göre farklı zamanlarda çıkmaktadır. Bu kapsamda bebeklerde ilk dişlerin çıkış zamanını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
Ön üst dişler genelede 6 ve 8 aylıkken
Yan üst dişler 9 ve 11 aylıkken
Köpek üst dişler 16 ile 20 aylıkken
Küçük üst azılar 12 ile 16 aylıkken
Büyük üst azılar 20 ile 30 aylıkken
Ön alt dişler 5 ile 7 aylıkken
Yan alt dişler 10 ile 12 aylıkken
Köpek alt dişler 16 ile 20 aylıkken
Küçük alt azılar 12 ile 16 aylıkken
Büyük alt azılar 20 ile 30 aylıkken
Bebeğimizin Diş Çıkarmak Üzere Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bebekler normal dönemlerde gayet iştahı yerinde ve keyfi yerinde, mutlu bir şekilde devam ederken birden bu döngü tersine dönmektedir. Bebeklerde ilk diş süreçleri zorlu ve sancılı dönemler olmaktadır. Muhakkak diş belirtilerinin olup olmadığını kıyasladığınız zaman bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığını anlayacaksınız. Damak yapısını sürekli kontrol edin. Gelmekte olan mucize kendisini orada da belli edecektir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.