Kanal tedavisi çürüyen dişi kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Tamamı enfekte olan dişi çektirmemek için kanal tedavisi bu adımda önemlidir. Elbette ki hastalar bazen başarısız kanal tedavisi belirtileri ile karşı karşıya kalabilir. Başarısız olan kanal tedavisinin ise birçok sebebi olmaktadır. Fakat en geçerli sebebi hekimlerden kaynaklıdır. Sebebi ise dişin içinde çürüyüp enfekte olan kısmın başarılı şekilde alınmamasıdır. Bu kısmın alınmaması durumunda da hastada farklı semptomlar ortaya çıkar. Peki başarısız kanal tedavisi belirtileri nelerdir?
- Hassasiyet
- Ağrı
- Dişlerde iltihap
- Şişlik
- Diş renginde değişiklik
Genel olarak hastaların yaşadığı başarısız kanal tedavisi belirtileri bu yöndedir. Elbette ki kişiden kişiye göre değişen belirtilerde olmaktadır. Bu belirtiler ise çene hattında kayma ve sinüs sorunları olarak ortaya çıkar.
Görüldüğü üzere pek çok nedenden dolayı kanal tedavisi yapılmak durumundadır. Ancak kanal tedavisi sürecinin son derece hassas bir süreci içine aldığını ifade etmek de mümkün olmaktadır. Tam da bu noktada ayrıntılı bir araştırma yaptığımızda karşımıza çok sayıda farklı seçenek de çıkacaktır. Peki, genel olarak kanal tedavisinin başarısız olma sebebi nedir? İşte detaylar!
Kanal Tedavisinin Başarısız Olma Sebebi
Kanal tedavisi diş problemleri arasında en sık yaptırılan tedavidir. Hastaların sahip olduğu dişi çektirmemek için bu yöntem uygulanır. Bu tedavi doğru ve olması gerektiği gibi uygulandığı zaman sonuçları olumludur. Fakat tedavinin profesyonel şekilde uygulanmaması başarısız kanal tedavisi belirtileri ile hastayı rahatsız eder. Bu kapsamda başarısız kanal tedavisi neden olur? Kanal tedavisinin başarısız olmasının sebeplerinden biri dişin çürük kısmının tam alınmamasıdır. Yani enfekte ve iltihap yaratan diş kanallarının temizlenmemesi sonucu kökler zarar görür. Zarar görmesi sonucu da belirtileri kişiyi rahatsız edecek duruma getirir.
Bunun yanı sıra tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken belli başlı etkenler vardır. Bu etkenlere dikkat edilmesi sayesinde ağızda oluşacak bakterilerin diş kanallarına inmesi engellenir. Dikkat edilecek hususlar ise aşağıdaki gibi olmaktadır.
- Koronal mühür bozulması,
- Taç kırılması,
- Kanalların tam kapsamlı temizlenmemesi
Etkenler bu yönde olup her bir etkenin ana sebebi aynıdır. Diş içinde bulunan kanalların tam kapsamlı temizlenmemesidir. Bunun yanı sıra yemek yoluyla veya başka sebeplerden dolayı ağızda oluşan bakterilerde sebeptir. Diş kanallarına inen bu bakteriler diş köklerine ulaşarak diş performansını düşürür. Özellikle kanal tedavisi sürecinde başarısız bir işlem olması; yeniden bir kanal tedavisi işlemini de zorunlu bir hale getirmektedir. Peki; başarısız kanal tedavisi ne zaman yenilenmelidir?
Başarısız Kanal Tedavisi Ne Zaman Yenilenir?
Kanal tedavisi hastalarda diş kayıplarının önüne geçer. Fakat aşamaların doğru ilerlememesi ve ön görülemeyen etkenler başarısız kanal tedavisine yol açar. Başarısız kanal tedavisi belirtileri de hastalara ciddi problemler yaratabilir. Elbette ki başarısız kanal tedavisini onarmak için yollar vardır. Bu yol tekrardan kanal tedavisi olurken, aşamalar buna göre yapılır. Başarısız kanal tedavisini yenileme zamanı ise hastanın belirtilerine bağlıdır. Kanal tedavisi sonrasında yaşanan olumsuz belirtiler, yenilenme için bir sinyaldir. Bu kapsamda kanal tedavisinin yenilenme aşamaları da aşağıdaki gibidir.
- Koronal kısmın kalıcı olarak kapatılması ile diş ve diş kökleri bakterilere karşı kapatılır.
- Özellikle arka dişlerde tedavi uygulanacak ise kuron yapılır. Kuron da bakterilerin dişe inmesini engeller.
- Dişler bulunan kök kanalları tam kapsamlı temizlenir. Bu sayede kanallarda bulunan enfeksiyon riski yok edilir.
Aşamalar bu şekilde olurken, ikinci kez kanal tedavisi ile diş kurtarılır. Hastanın belirtiler sonucu diş hekimine kontrole gitmesi sonucu kanal tedavisi yenilenir. Elbette ki rutin halde gidilen kontroller sonucunda da kanal tedavisinin yenilenmesi ön görülür. Bu nedenle de rutin diş kontrolleri bu açıdan önemlidir.
İlgili Link: Diş Minesi Aşınmasının Belirtileri
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalara sahip olduğu dişi çektirmemek için kanal tedavisi yapılır. Kanal tedavisi hastanın diş durumuna göre bir veya iki seans şeklinde olur. Sorunlu dişlerde yapılacak olan kanal tedavisi ise özellikle endodontist tarafından yapılması önerilir. Aksi takdirde başarısız kanal tedavisi belirtileri ile hasta karşı karşıya kalır. Sebebi ise bazen diş kökleri ve kanallarına ulaşılması ve temizlenmesi güç olur. Bu durumlarda endodontist kanal tedavisini yaparak, olumsuz senaryoların önüne geçer.
Bununla birlikte kanal tedavisi yapılmadan önce hastaya röntgen çekilir. Çekilen röntgen ile dişin durumuna bakıldıktan sonra tedaviye başlanır. Tedaviye başlanmadan önce hastaya lokal anestezi uygulanır. Anestezi sonrası dişin ortasından delik açılarak buradan enfekte olan sinirler çıkarılır. Sinirlerin çıkmasından sonra kanalların tam kapsamlı temizlenmesi ve doldurulması için kanallar genişletilir. Bu aşamada dişte açılan boşluğa guta percha adında dolgu konulur.
Dolgu dişin yüksekliğine göre özel aletlerle ayarlanır. Elbette ki diş içinde ki boşluk ve sızıntı yapmaması için başka malzemelerde kullanılabilir. Kanal tedavisi aşamaları bu şekilde olup, tedavi bittikten sonra hastaya belirtiler sıralanır. Olumsuz yönde rastlanan herhangi bir belirti olursa eğer tedavi yenilenir.