Diş teli renkleri günümüzde oldukça çeşitlilik göstermektedir. Dişlerin çarpık olması durumunda ya da çenedeki şekil bozuklukları diş teli kullanmak için bir etken olabilir. Eğer doktorun önerdiği zamanlarda diş teli kullanmazsanız sonraki zamanlarda daha büyük sıkıntılar ile karşılaşırsınız. Ortodonti uzmanı size bu tür problemler karşısında muhakkak diş teli kullanmanızı tavsiye edecektir. Özellikle çocukluk çağında kullanılırsa çok daha iyi etki gösterir.
İlgili Link: Metal Diş Teli Nasıl Takılır
Ortodonti, diş teli uygulamasına ve çene şekil bozuklukları alanına bakan cerrahi bölümdür. Diş tellerinde çeşitli renk seçenekleri vardır. Eskiden sadece gri renkte olurken artık pembe, mor, kırmızı, mavi ge yeşil renk tonlarında olabilir. Bu renk tonlarından istediğiniz rengi diş teli olarak kullanabilirsiniz.
Diş Teli Acı Verir mi?
Diş telleri takılma esnasında da takıldıktan sonra da kişiye hiçbir şekilde acı vermez. Ortalama yarım saat içinde diş yeli dişlere takılmış olur. Diş telinin takıldığı ilk günler kişi kendini tuhaf hissedebilir ama yaklaşık bir hafta sonra bu tellere alışmak da muhtemeldir. Gerektiği durumlarda özellikle çocuklarda diş teli hafif bir morfin verilerek yapılır.
Diş teli dişe takıldıktan sonra 2 saat boyunca sıcak ve soğuk besinlerden uzak durmak gerekiyor. Aksi takdirde dişlerinizde sızlama hissedebilirsiniz. Sonrasında istediğiniz her şeyi yiyebilir ve içebilirsiniz. Alıştıktan sonra zamanla size bu durum çok doğal gelecektir. Fındık ceviz gibi sert gıdaları yerken bile hiç zorluk çekmezsiniz.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş koltuğuna oturduğunuz zaman öncelikle ağız içine hafif dozda morfin vuruyorlar. Sonrasında elips şeklinde bir aparatı ağız çevresine getiriyorlar ki bundaki amaç ağızın açık kalabilmesi. Yani hiçbir şekilde can acıtıcı değil, zaten bu aparatı takarken ağız bölgesi uyuşmuş oluyor. Sonrasında ağzın üst tarafını zımpara yapıyorlar. Bu işlemi yaparken ağzınıza küçük kum parçaları geliyor gibi hissedebilirsiniz. Sonrasında zımpara yapılan bölgeye tellerin tutturulması için JEL sürülüyor.
Diş teli dişe oturduktan sonra çevrede kalan jeller kazınarak temizleniyor. Teller birbirine iyice oturtuluyor ve ardından özel bir lastik takılarak tellerin dişten çıkmaması sağlanıyor. Dişe tel takma işlemi bu kadar basit. O nedenle en fazla yarım saat sürüyor ve hiçbir işlem asla can yakmıyor.
Diş Teli İle Yenmemesi Gereken Gıdalar Nelerdir?
Diş teli varken sert gıdalar yiyebilirsiniz, hamur işi yiyebilirsiniz fakat asitli, şekerli ve gazlı yiyecek ve içecekleri yememeniz tavsiye edilir. Çünkü bu tür gıdalar diş tellerine yapışarak o a zarar verebilir. Aynı zamanda dişlerde zamanla çürümeye yol açarak diş telini etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle çok fazla tatlı, çikolata, şeker, kola, gazoz, kahve ve diğer asitli gıdalardan tüketmemekte fayda var.
Yiyip içtiklerinize dikkat ettikten sonra diş telini uzun yıllar boyu kullanabilirsiniz. Sık sık diş doktoruna kontrole gitmeyi de ihmal etmemek gerekir.