Sağlık sektöründe sıklıkla karşılaştığımız diş köprüsü nedir? Nasıl yapılır? Sorusu, diş köprüsü yaptırmayı isteyenler açısından yanıtı merak edilen bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Diş köprüsü kısaca, diş kaybından veya diş eksikliğinden dolayı, oluşan boşluğu dolduran bir diş tedavi yöntemidir. Özellikle çene üzerinde oluşan diş eksikliği, diş köprüsü ile giderilmektedir. Buna bağlı olarak diş köprüsü, adından anlaşılacağı üzere, iki veya daha çok krondan tutarak oluşturulmaktadır.
Diş köprüsünün 4 farklı öğeden yapıldığı bilinmektedir. Bu farklı öğeler; altın, seramik, porselen ve alaşımdır. Bu farklı öğeler kapsamında yapılan diş köprüsü sayesinde, insanların yaşam kalitesi de oldukça artacaktır. Özellikle diş köprüsü sayesinde, gülüşünüz daha güzelleşecek ve dişlerinizin görünümü de daha güzel olacaktır. Yapay diş olarak adlandırdığımız köprü diş, en önemlisi de daha rahat yemek yemenizi sağlar.
Diş köprüsü nedir? Nasıl yapılır? Diş köprüsü, yukarı kısımda bahsettiğimiz 4 farklı malzeme ile yapılmakta olup, yapay bir diş kapsamındadır. Yaklaşık 10 ila 15 yıl dayanabilen diş köprüsü, 5 yıl da dayanabilir. Bu durum, tamamen ağız içinde ki hijyene bağlı diyebiliriz. Dolayısıyla, diş köprüsü yaptırdığınızda, ağız içi hijyenine önem vermeniz gerekir.
Genel olarak 4 diş köprü çeşidi mevcuttur. Bunlar; geleneksel diş köprü, konsol köprü, implant destekli köprüler ve maryland bağlantılı köprüdür. Bu temel 4 diş köprü çeşidi arasında en çok tercih edilen, geleneksel köprü en çok tercih edilmektedir. Geleneksel diş köprüsünün en çok tercih edilme nedeni ise daha dayanıklı olmasından kaynaklı bir durumdur. İşte tüm dental diş köprüsü çeşitlerine dair ayrıntılı bilgiler!
İlgil Link: Diş Hassasiyeti Tedavisi
Geleneksel Diş Köprüsü
Geleneksel diş köprüsü, en popüler ve en çok tercih edilen diş köprüsüdür. Ağız içinde ki 31 adet diş içerisinde eksik bir diş olduğunda, bu tedavi uygulanır. Fakat eksik diş olan lokasyonun yan taraflarında ki dişler, mutlaka doğal diş olması gerekir. Şayet yan kısımlar da doğal dişler bulunmuyorsa, geleneksel diş köprüsü tedavisi uygulanamaz.
Konsol Diş Köprüsü
Konsol diş köprüsü de geleneksel diş köprüsüne biraz benzemektedir. Bu tarzda ki diş köprüleri, eksik dişin bulunduğu yerlerde kullanılmaktadır. Fakat, konsol diş köprüsü uygulamasının yapılabilmesi için eksik dişin yanında bir adet doğal diş bulunmalıdır. Tek bir doğal dişin bulunduğu yerde kullanılan konsol diş köprüsü, bitişik bir dişe tutturulmaktadır.
Maryland Diş Köprüsü
Maryland diş köprüsünün ağız içine uygulanması için diş boşluğunun her iki tarafında iki bitişik diş gerektirmektedir. Maryland diş köprüsü, diş kronları aracılığı ile bağlanması mümkün değildir. Bu bağlamda, metal veya porselen bir çerçeveye ihtiyaç duyulur. Buna bağlı olarak da metal veya porselen yardımıyla, maryland diş köprüsü uygulanır.
İmplant Destekli Diş Köprüsü
İmplant destekli diş köprüsü de geleneksel diş köprüsüne oldukça benzeyen bir tedavi yöntemidir. Fakat bu yöntem, diş implantı tarafından desteklenmektedir. İmplant destekli diş köprüsü tedavi kapsamında ilk olarak implant çene içine yerleştirilir. Buna bağlı olarak da implant, diş eti çizgisinin üzerine yerleştirilmektedir. Kemik kaybını önleyen implant, oldukça güçlü ve dayanıklı olarak bilinir.
Diş Köprüsünün Faydaları
- Diş köprüsünün en önemli avantajı, ağız bütünlüğünü ve rahat yemek yemenizi sağlamasıdır. Diş köprüsü sayesinde, dilediğiniz yemeği yiyebileceksiniz.
- Gülüşünüze ve dişlerinizin daha güzel görünmesine katkı da bulunur. Güzel bir gülümseme de dişlerin rolü büyük olduğu için diş köprüsü de oldukça avantajlı olacaktır.
- Dişlerinize uygulanan köprü sayesinde, yüzünüzde ki güzellik de tekrar eski haline gelecektir. Üstelik güzelliğiniz daima korunacaktır.
- Çiğneme, yemek yeme, bilhassa konuşma gibi faktörler de tekrar eski haline geri gelecektir.
- Diş köprüsü ile tedavi uygulandıktan sonra, diğer dişlerin konumu da korunmaktadır.
- Elma, ayva gibi meyveleri ısırma konusunda da diş köprüsü sizlere avantaj sağlayacaktır.