Dişler vücudumuzun en dayanıklı yerlerinden olmasıyla birlikte bazen problemler yaratabilir. En sık yaşanılan problemlerin başında diş hassasiyeti gelmektedir. Kişileri oldukça zorlayan bu problem ise diş hassasiyeti tedavisi ile çözümlenebilir. Diş hassasiyeti soğuk ve sıcak olarak yiyecek ve içecekler nedeniyle yaşanır. Bunun nedeni ise dişin en alt katmanında bulunan pulpa tabakasındandır.
Pulpa tabakası diş minesinin aşınması gibi durumlarda dış ortam ile temasından etkilenir. Bunun sonucunda da yiyecek ve içecekler bu canlı tabakayla temas eder. Bu temasın sonucu da kişilerde diş hassasiyeti ortaya çıkarak huzursuzluk yaratmaktadır. Bu kapsamda diş hassasiyetini etkileyen etmenlerin başında çürük dişte gelmektedir.
Çürük diş sonucu dişteki sert yapı olan mine maddesi dış etkenden gelen her şeye duyarlı hale gelir. Bu çürümeye başlayan dişte hassasiyet gibi durumları ortaya çıkarır. Bununla birlikte kişilerin geceleri diş sıkma problemi de diş hassasiyetini ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsamda ortaya çıkan sonuçtan önce, nedeni çözümlenerek hassasiyet problemleri çözülmektedir.
Diş Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?
Diş problemleri kişileri son derece rahatsız eden problemlerin başında gelmektedir. Bu kapsamda başlıca problemlerden biri de diş hassasiyeti olmaktadır. Diş hassasiyeti yaşayan kişiler belirtileri bilmesi sonucunda diş hassasiyeti tedavisi olabilirler. Bu belirtilerin ilki kişilerin herhangi bir şey tüketmediği zaman yaşadığı ağrıdır. Bu ağrı yaşandığı zaman bunun ciddiye alınması gerekmektedir.
Bir diğer belirti ise herhangi bir şey tüketildiği zaman ortaya çıkan ağrıdır. Bu ağrı devamlı yaşandığı zaman mutlaka tedavi edilmelidir. Diş minesini aşıp dişin canlı tabakasına inen yiyecekler belli bir zamandan sonra dişi çürütmeye başlar. Bununla birlikte diş hassasiyeti belli başlı diş hastalıklarının belirtisi de olmaktadır. Bunlar diş eti çekilmesi ve sert fırçalama olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna ek olarak ise iyi yapılmamış bir dolgu veya kanal tedavisi olarak da kendini göstermektedir.
İlgili Link: Çocuklarda Amputasyon Tedavisi ve Uygulanışı
Diş Hassasiyeti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Diş hassasiyeti tedavisi dişin durumuna ve yapısına göre değişmektedir. Bu kapsamda diş hassasiyeti olağan diş problemlerine göre çözümlenir. Dişte olası bir çürük varsa dolgu veya kanal gibi çözümlerle tedavi edilir. Eğer diş herhangi bir darbe sonucu hassasiyet yaparsa diş kırığı tedavi edilir. Bu kırık tedavisi ise diş kaplama ve dolgu ile olmaktadır. Bunun yanı sıra diş eti çekilmesi de kişilerde oldukça fazla yaşanmaktadır.
Bunun sonucunda da diş eti çekilmesi tedavi edilmediği zaman ek problem olarak hassasiyet doğar. Dişlerde biriken tartarı ve plakların temizlenmesi ile hassasiyet problemi de azalır. Durum böyle olunca diş hassasiyeti diş yüzeyinin aşınması ile ortaya çıkan problemdir. Bu problem aşınma sebeplerinin belirlenmesi ile diş hassasiyeti probleminin önüne geçilebilir.
Diş Hassasiyeti Önlemleri
Diş hassasiyeti problemlerini neredeyse çoğu kişi yaşamaktadır. Bu kapsamda ağız ve diş bakımı bakılarak diş hassasiyetinin önüne geçilebilmektedir. Böylelikle çeşitli sebeplerden dolayı diş hassasiyeti tedavisi yapılarak hastalar huzursuzluk çekmez. Bununla birlikte ağız ve diş sağlığı kapsamında günlük bakımların yapılması oldukça önemlidir. Bunların başında dişleri günde iki defa diş fırçalamak gelmektedir. Devamında ise diş ipi ve ağız bakım suyu kullanmak günlük bakım için yeterli olacaktır.
Diş fırçalarken ise önemli olan etmenlerden biride yumuşak fırça ile doğru şekilde fırçalama tekniğidir. Bu sayede dişlerin dış kısmı zarar görmezken ağızda hassasiyete yol açacak problemler ortadan kalkar. Bir diğer etmen ise doğru diş macunu kullanarak komple temizliğin sağlanmasıdır.
Günlük bakımların yapılması ile diş hassasiyetinin önlemleri alınmış olur. Aynı zamanda düzenli aralıklarla diş hekimine gidilerek olası problemler de ortadan kalkacaktır. Bu problemler dolgu, kanal veya diş sıkma gibi etmenler olmaktadır. Bunların önlenmesi sonucu diş hassasiyeti problemi yaşama riski en aza indirilir.Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Olmalı