Diş eti çekilmesi diş çürüklerine yol açabilen ciddi bir sorundur. Dişlere yeterli bakım yapılmadığı zaman, dişeti iltihabı oluşmaktadır. Bu da diş eti çekilmelerine ve dişlerin kök yüzeylerinin görünmesine neden olacaktır. Diş eti çekilmeleri, diş köklerinin açığa çıkması nedeniyle, çürümelere neden olacak, bu çürümelerin sonucunda, diş kayıpları olacaktır. Dişlere yapılan bakım dişlerin uzun ömürlü olmasına ve orijinal dişlerinizin uzun zaman ağzınızda kalmasına neden olacaktır.
Diş bakımı yaparken de diş hassasiyetine uygun diş macunu, diş fırçası ve diş ipi kullanılması uygun olacaktır. Yanlış yapılan diş bakımı dişlerin ve dişetlerinin zarar görmesine ve diş etlerinin çekilmesine neden olacaktır, zamanla da dişlerin kaybına neden olacaktır.
Diş eti, dişlerin kemiğe tutunmasını sağlayan etkendir. Diş eti bakımlarının zamanında yapılmaması, diş etlerinde zararlı bakteriler oluşmasına neden olacaktır. Diş eti çekilmelerinin ilk belirtileri, diş eti kanamalarıdır. Bu belirtiler görüldüğünde, gereken tedaviler yapılmadığı takdirde, dişeti çekilmeleri başlayacaktır. Diş etlerinin çekilmesine neden olan etkenler sadece yanlış bakımlardan ibaret değildir. Sigara içmek, dişleri sıkmak veya gıcırdatmak, bazı hastalıklar, örneğin şeker hastalığı, yanlış yapılan dolgu gibi etkenler, diş eti çekilmesi nedenlerinin başında yer almaktadır.
Diş Eti Çekilmesini Engellemenin Yolları
Diş eti çekilmelerini önlemenin başında uygun bir diş bakımı gelmektedir. Uygun ve zamanında yapılan diş bakımı dişeti çekilmelerini engelleyerek, dişlerinizin sağlıklı şekilde korunmasını sağlayacaktır. Dişeti çekilmeleri, diş rahatsızlıkların yanında çeşitli hastalıklara ve ağız kokusuna da neden olmaktadır. Ancak diş eti çekilmesi ileri seviyelere ulaşmışsa sonradan yapılan diş bakımının fazla bir faydası olmayacaktır. Çünkü hastalık ilerlemiştir ve diş tedavisi görülmelidir.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavisi
Diş eti çekilmelerinin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Diş eti tedavisi için ilk başta diş hekimine müracaat edilmesi gerekmektedir. Diş hekimi ufak bir operasyonla ya da tarif edeceği koruyucu yöntemlerle diş eti çekilmesini tedavi edebilmektedir. Bu önlemlerden kısaca bahsedecek olursak; yumuşak bir diş fırçası kullanmak, diş hekiminin tarif ettiği şekilde dişleri fırçalamak, diş suyu veya gargara kullanmak, sigara ve tütün mamullerini kullanmamak veya en aza indirmek, bol su içmek, diş ipi kullanmak dişeti çekilmelerinin tedavi edilmesinde önemli tedavi yöntemlerindendir.
Ancak bu tedavi yöntemleri işe yaramayacak kadar dişeti çekilmesi hastalığı ilerlemişse, cerrahi müdahale gerekmektedir. Ya da dişler çekilerek, yerine protez diş yapılmalıdır. Bu gibi işlemlere maruz kalmamak için diş bakımlarının zamanında yapılması, dişlerinize gereken önemi ve hassasiyeti göstermek gerekmektedir. Kısacası dişlerinizi korumak için diş bakımlarını zamanında ve uygun şekilde yapmak gerekir.
Diş eti Periodontitis Nedir?
Diş eti Periodontitis nedir? Bir diğer adı diş eti çekilmesi olan dil eti periodontitis, diş eti hastalığının farklı bir tanımıdır. Diş etine doğrudan zarar veren ve sonraki süreçte dişlerin desteklenmesini sağlayan kemiği dahi yok edebilen enfeksiyona periodontitis denir. Bundan dolayıdır ki diş eti çekilmesi gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı komplikasyonun çıkabileceğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Diş Eti Çekilmesi Sorunlarının Neden Olabileceği Komplikasyonlar
Diş eti hastalığı veya diş eti çekilmesi olarak da adlandırılan periodontitis dış çevresini bulanan yumuşak dokuya zarar vermiş olan ve kısa zamanda tedavi edilmezse diş etini destekleyen kemiği yok edebilen bir sorundur. Bu son derece ciddi diş eti enfeksiyonu anlamına gelir. Dişlerin gevşemesi ve diş kaybına neden olabilir. Yaygın olarak görülebiliyor ancak büyük oranlarda önlenmesi mümkün bir genellikle ağız bakım ve temizliğini kötü yapılmasından kaynaklanan sağlık problemidir.
Gebelik komplikasyonları, şeker ve kalp hastalıkları, romatoidartrit gibi birçok hastalığı diş eti çekilme sorunları beraberinde getiriyor. Diş etinde bulunan mikroorganizmalar diş eti çekilmesine sebep olduğu gibi organlara da zarar veriyor. İltihap ve buna bağlı olarak gelişmiş olan bağışıklık yanıtının organları etkilemesi ile ilgili ilk detay mikroorganizmaların çoğalması olarak tanımlanabilir. Yani diş etinden kaynaklı olarak tüm mikrobiyal organizmalar dolaşım yolu ile vücutta gezinebiliyor. Sebepsiz olarak tanımlanan bu mekanizmalar kanda bakteri varlığı ile kendisini belli ediyor.
Diş eti çekilmesi birçok hastada plak oluşumu ile başlıyor. Plaklar tedavi edilmez ise diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Yiyeceklerde bulunan şeker ve nişasta lar ağzında bulunan bakteriler ile etkileşime girerek dişlerde plaklar oluşuyor. Bu sebeple günde en az dişleri iki kez fırçalamak ve en az bir kez diş ipi kullanmak plak oluşumuna giderebilir.
Dişlerin arasında kalan plaklar diş eti çizgisinden itibaren sertleşerek tartar yanı diş taşı haline gelir. Plakların çıkarılmasına oranla tartarların çıkarılması daha zordur. Ağzınız içinde ne kadar tartar ve plak kalırsa o kadar dişlerinize zarar görecektir. Dişlerimi fırçalayıp diş ipi kullanarak diş taşlarını temizlemek mümkün değildir. Diş hekiminden profesyonel bir Yardım alarak diş temizliğine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Diş eti çekilmesinden dolayı alışan komplikasyonların en başında çene kemiği kaybı ve diş kaybı gelir. Buna ek olarak da diş eti çekilmesinde sorumlu olan bakteriler diş eti dokusundan içeriye girerek dolaşım sistemine girer. Bakteriler vücudun diğer bütün bölümlerini etkileyebilir. Solunum yolu hastalıkları, koroner arter hastalığı, romatoidartrit hastalığı, diyabet ve kan şekeri problemlerini meydana getirir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Engellenir?
Diş eti çekilmesine önlemenin en etkili yolları arasında küçük yaşlardan başlayarak bütün yaşam boyunca tutarlı ve sürekli olarak diş temizliği alışkanlığı kazanmaktır. İyi bir şekilde ağır seçeceğini ve temizliği alışkanlığı kazanmış olan kişiler dişlerini en az günde 2 kez fırçalamalı. Sabah kalktıktan sonra ve akşam yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalı ve günde 1 kez diş ipi kullanılması gereklidir.
Genellikle herhangi bir sağlık şikâyetiniz bulunmasa bile 6 ay ile 12 ay arasında diş temizliği için diş sağlığı uzmanına muayene olmanız önerilir. Diş eti çekilmesine artıran faktörler arasında ağız kuruluğu, belirli ilaç kullanımı veya sigara içme gibi davranışlar bulunuyor. Bu durumla karşı karşıya olanlar düzenli doktor muayenesi hizmeti alarak diş eti çekilmesi problemi ile karşı karşıya kalmadan önce önlemlerini alabilirler.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Anlaşılır?
Sağlıklı bir ağızda diş etleri soluk pembe ve sert bir haldedir. Diş etrafına tam bir şekilde otururlar. Diş eti çekilmesi problemleri belirtileri arasında;
Kabarık diş etleri
Parlak kırmızı ya da morumsu diş etleri
Ağız kokusu
Çiğneme esnasında ağrı
Dişler arasında meydana gelen boşluklar
Hassas diş etleri
Kolay kanayan diş etleri
Diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken kanama
Diş eti çekilmesi olup olmadığını anlamak için diş hekimi tarafından muayeneler yapılır. Muayene sonrasında diş eti çekilmesi varsa hangi boyutta olduğu hekim tarafından gözlemlenerek tedavi planlaması başlatılır.
Diş Eti Çekilmesi Hakkında Sık Sorulan 7 Soru
Diş eti kendisini yeniler mi?
Diş etleri bir sözleşmeyi başladığı andan itibaren eski haline dönmeyecektir. Bu sebeple sorun en erken evrelerde fark edilmeli ve önlenmelidir.
Diş eti çekilmesi tedavi edilmez ise ne olur?
Diş eti çekilmesinden sonra diş eti çizgisi ve dişlerde boşluklar meydana gelir. Çeşitli hastalıklara neden olan bakteriler kolayca bu boşluklarda birikir. Doku ve kemik kaybı meydana gelebilir.
Diş eti çekilmesinden sonra düzelme olur mu?
Diş eti çekilmesi çok ciddi seviyelere gelmiş ise cerrahi müdahalede bulunmak gerekir. Ayrılmış olan diş dokusunun tekrardan yerine dikilmesi gerekir.
Diş eti ne kadar sürede iyileşir?
Cerrahi operasyonu sonrasında yapısal özelliklere bağlı olarak iyileşme süreci değişiyor olsa da ortalama olarak 10 ya da 14 gün içerisinde iyileşme gerçekleşir.
Diş etlerini güçlendirmek için ne yapılabilir?
Rafine şeker içeren yiyecekler yenmemeli. Flor içeren bir diş macunu ile dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.
Diş eti çekilmemesi için ne yapılmalı?
Diş etlerini sağlıklı tutmak diş eti çekilmesini en aza indirecektir. Dişlerin alanında uzman bir kişi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi erken önlem açısından önemlidir.
Diş eti tedavisi seans süresi nedir?
Başlangıç tedavisi ile başlayan seanslar hastanın durumuna bağlı olarak 3 veya 4 seans sürebilir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.