Gülüş tasarımı nedir? sorusunun son yıllarda oldukça gündemde olduğunu söylemek mümkündür. Pek çok kişi tarafından merak edilen gülüş tasarımı, estetik diş hekimliği dendiğinde akla ilk gelen kavramlardan biri olarak karşımıza çıkar.
Gülüş tasarımı, herhangi bir nedenle estetik açıdan görünümü bozulan diş ve diş etlerinin, hem yüz şekilleri hem de hastanın ihtiyaçları göz önüne alınarak doğal ve bunun yanında estetik bir görüntü elde edilmesi için yapılan uygulamalardır.
Her insan farklı şekilde güler ve herkesin kendine özgü bir gülüş şekli olduğunu söylemek mümkündür. Kişinin ruh halini yansıtan gülüş, aynı zamanda ruh haline de önemli etkiler bulunan göstergelere arasında yer alır.
Estetik diş hekimliği alanında yapılan çalışmalar sayesinde diş ve diş etlerinde sorun yaşayan herkes daha hoş ve estetik bir gülüşe sahip olabilir. Peki, gülüş tasarımında etkili olan faktörler nelerdir? daha yakından bakalım.
Gülüş Tasarımında Önemli Olan Faktörler
Gülüş tasarımında en önemli faktörlerden biri yaş olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında operasyonu yapacak diş hekiminin alanında uzman olması ve işlemler sırasında hasta beklentilerini karşılamak adına hasta ile iletişim halinde kalması da yine önemli bir konumda yer alır.
Çünkü gülüş tasarımı uygulamalarında amaç diş ve diş etlerinin kişinin yüzüne yakışır bir şekilde sonuçlandırılmasıdır. Son yıllarda giderek değişen ve gelişen teknoloji sayesinde ise gülüş tasarımı ile ilgili çalışmaların daha pratik ve kolay bir hale geldiğini söylemek mümkündür.
Gülüş tasarımı uygulamaları ile estetik bir gülüşe sahip olmak için öncelikle diş yapısı düzeltilir. Yani sıralanışın düzgün olmadığı ya da dişlerin üst üste çıktığı durumlar estetik açıdan istenmedik görüntüler ortaya koyar. Bu nedenle yapılacak olan çalışma ile ilk olarak üst dişler ortaya çıkarılır ve daha belirgin bir hale getirilir.
Bunun yanında dişlerde oluşan lekelenmeler giderilir ve daha parlak ve canlı dişler elde edilir. Tabi aynı zamanda dişler ve dudak yapısı birbiri ile uyumlu hale getirilir. Dişlerin yüze uyum sağlaması da aynı şekilde önem taşır.
Gülüş Tasarımı Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Gülüş tasarımı yapılırken öncelik her zaman için hasta memnuniyetidir. Eğer hasta yapılan işlemlerden menün kalmazsa tüm çaba boşa gider ve bu durum aynı zamanda hasta için bir hüsran doğurabilir. Bu yüzden öncelikle hastanın gereksinimleri ve beklentileri göz önüne alınarak işlem yapılmalıdır.
Tedavi öncesinde hasta ile gerekli görüşmelerin yapılması oldukça önemli bir konumda yer alır. Çünkü bu görüşmede hasta, dişleri ile ilgili tam olarak nelerden şikayet ettiğini belirtir. Tedavi için gerekli olan tüm planlar ise bu görüşme sonrasında yapılır. Ayrıca gülüş tasarımı işlemlerinde;
- Dudak yapısı
- Dişlerin uzunluğu
- Dişeti özellikleri
- Dudak ve diş uyumu
gibi durumlar dikkate alınır. Çünkü bunların her biri kendi içerisinde bir bütünü ifade eder. Eğer herhangi biri göz arı edilerek tedaviye geçilirse istenen sonuçların ortaya çıkması pe de mümkün olmaz.
Gülüş Tasarımında Yüz Şekli Önemli mi?
Gülüş tasarımı uygulamalarında yüz şekli kesinlikle önem arz eder. Çünkü yüz, diş ve gülüş ile bir bütün içerisindedir. Bahsetmiş olduğumuz bu bütünlüğü sağlamak için hem diş yapısının hem de yüz şeklinin birbiri ile uyumlu olması şarttır.
Bunun yanında gülüş tasarımı işlemleri ile estetik bir gülüş elde etme konusunda cinsiyet de önem arz eder. Çünkü kadınlarda diş yapısı daha narin ve oval bir şekilde karşımıza çıkarken, erkeklerde ise köşeli dişler hakimdir.
Gülüş Tasarımında Uygulanan Tedaviler
Gülüş tasarımı ile kişide estetik bir gülüş elde etmek için yapılan çeşitli tedaviler vardır. Bunlardan her biri kişide daha hoş ve estetik bir görüntü elde etmek için özene yapılır. Şimdi, gülüş tasarımı sırasında yapılan tedaviler nelerdir? daha yakından göz atalım.
- Öncelikle beyazlatma işlemi yapılır ve bu işlem süresi değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama 40 dakika gibi kısa bir süre içerisinde dişlerde belirgin derecede ton açılımı meydana gelir. Ayrıca kişinin hem ağız bakımına hem de yeme ve içme alışkanlıklarına dikkat etmesi ile dişlerdeki beyazlık 1 yıla kadar kalıcı olabilir.
- Başka bir tedavi ise dişlerin porselen laminalar üzerine yapıştırılması olur. Çünkü dişlerde lamina kullanımı hem beyaz hem de estetik bir gülüş ortaya konmasına yardımcı olur.
- Diğer bir tedavi çeşidi ise zirkonyum olarak karşımıza çıkar. Çok fazla tercih edilen bir teknik olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Işığı geçiren bir metal olan zirkonyum, dişlerde estetik görünüm elde etmede önemli bir konumda yer alır. Ancak zirkonyum uygulamasının uzman bir diş hekimi tarafından yapılmasında fayda vardır.
- Bir diğer tedavi yöntemi ise ortodontik tekniktir. Bu teknikte porselen braketler ile işlem yapılır ve kişideki çapraşık diş yapısı bu şekilde ortadan kaldırılır.
- İmplant tedavisi de aynı şekilde gülüş tasarımına katkıda bulunan uygulamalar arasında yer alır. Bu tedavi yöntemi ile eksik dişler giderilir ve böylece estetik bir görünüm elde edilmiş olur.
Gülüş Tasarımında Tedavi Süresi Ne Kadardır?
Gülüş tasarımında tedavi süresinin öncelikle hastadan hastaya değişiklikler gösterdiğini söylemek mümkündür. Hastalarda bulunan şikayetler ve ağız yapısı genel olarak tedavinin süresini belirler.
Bu süre bazen tek bir gün olabildiği gibi bazen de 2 ila 15 gün arasında da değişebilir. Bu yüzden tedavi sürecinde hastanın sahip olduğu şikayetler ve ağız yapısı her zaman için ön plana çıkar.
Gülüş Tasarımı ile Hastanın Kazanımları
Gülüş tasarımı bünyesinde yapılan uygulamalar sonrasında her hasta estetik bir gülüşe sahip olur. Diş yapısında belirgin bir derecede düzelme meydana gelir. Bunun yanında dişlerin dudaklar ve yüz ile uyumu da sağlanmış olur.
Tabi dişlerin daha parlak ve canlı bir yapı kazandıklarını da söylemeden geçmek olmaz. Bunların yanı sıra kişi hem diş hem de ağız sağlığı açısından çeşitli avantajlar elde eder. Hatta gülüş tasarımı sonrasında yapılması gereken düzenli bir bakım ile kişi diş ve ağız bakımı alışkanlığı edinmiş olur.