Uykuda diş gıcırdatma bilimsel olarak Bruksizm olarak adlandırılır. Hastanın uykusu sırasında kendi isteğiyle olmayan dişleri sıkma olayına verilen isimdir. Hasta çoğu zaman bu durumu fark etmese bile, çevresinde bulunan insanlar kolayca fark edebilir ve bu durumdan rahatsız olabilirler.
Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?
Uykuda diş gıcırdatma olayının istemsiz yapıldığı bilinmektedir. Genelde bu sıkıntı bir nedene değil, birkaç farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler sistematik, dişsel ve psikolojik olaylardan kaynaklanabilir. Bu nedenleri kısa bir açıklama ile yazının devamında bulabilirsiniz.
Sistematik Nedenler
Uykuda diş gıcırdatmanın alerji, yetersiz beslenme ve endokrin bozukluklarından kaynaklandığı zamanlar olmuştur. Sık görülen sistematik nedenlerden biri de bağırsakların dolu olmasıdır. Bağırsak duvarları dolulukla birlikte gerilecek ve bunun sonucunda beyne sinyal gönderecektir. Beyne gelen sinyaller, sindirim sisteminin çalışmasına neden olacaktır.
Bağırsaklar daha çok kasılacak, sindirim için gerekli enzimler salgılanacak, mide asidinde artış meydana gelecek, tükürük çoğalacak ve bunlara ek olarak çiğneme kasları kasılmaya başlayacaktır. Çiğneme kaslarının kasılması kişinin dişlerini sıkmasına ve bu sebeple de diş gıcırdatmasına neden olmaktadır.
Sinüzit hastalığı olan bir kişinin sürekli olarak burun akıntısı olabilmektedir. Bu yüzden nazofarenks ve orofarenks devamlı olarak uyarılıyordur. Bu sıkıntı diş gıcırdatmanın bir başka nedeni olmaktadır.
Buna ek olarak çocuklarda diş sürmesinin de diş gıcırdatmaya neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu süreçte dişetinin baskı altında olması nedeniyle çevrede bulunan sinirler uyarılır ve çiğneme kasları kasılarak diş gıcırdatmayı ortaya çıkartır.
Dişsel Nedenler
Dişsel nedenler daha çok önceden yapılan bir diş tedavisinin kötü olmasıyla alakalıdır. Dişte olması gereken boyutlardan küçük veya büyük yapılan bir dolgu, ağız kapanmasına tam olarak ayarlanmamış bir protez diş ya da erken dişsel temaslar uykuda diş gıcırdatmaya neden olabilmektedir.
Bu yüzden diş dolgusu gibi diş tedavisi yaptıracağınız zamanlarda iyi bir diş hekimi seçmeniz daha sonrasında oluşacak olan problemleri ortadan kaldıracaktır.
Psikolojik Nedenler
İnsanın gün içerisinde bir şeyi kafasına takması veya genel olarak psikolojik bir sıkıntısı olması uykuda diş gıcırdatmasının nedenlerindendir. Buna ek olarak kuvvetli bir pişmanlık, uykusuz kalma, kıskançlık ve diğer her türlü stres hali diş gıcırdatma nedenleri arasındadır.
Uykuda diş gıcırdatma nedenleri arasında kişinin ruhsal yapısı da oldukça önemlidir. Eğer bir kişi agresif, aceleci ve işinin tam yapmak için büyük emekler harcayan bir kişiyse; bu durumların stres nedenleri arasında olması, bu kişilerde uykuda diş gıcırdatması ortaya çıkarmaktadır.
Uykuda Diş Gıcırdatma Tedavisi
Uykuda diş gıcırdatma problemi yaşıyorsanız ya da bu durumu yaşadığınızı size bir kişi söylediyse, ağzınızda oluşan ağrıları tespit ediniz. Daha sonra bir diş hekimine giderek bu problemi yaşadığınızı ve eğer sizde ağrı oluşturuyorsa, oluşturduğu ağrıları söyleyiniz.
Doktor ağzınızı genel bir muayeneye tabi tuttuktan sonra eğer dişlerinizin diziliminde bir sıkıntı bulunuyorsa, bunun için tedavi yöntemi uygulayabilir. Ancak uykuda diş gıcırdatma sıkıntısı olanlar için daha çok ağız koruyu plak verilmektedir. Bu plak sayesinde kişi dişlerini gıcırdatamayacağı