Endodonti tedavisinin bir diğer adı kanal tedavisidir. Endodontinin nasıl yapıldığını öğrenmek için öncesinde ne olduğuna dair bilginiz olmalıdır. Endodonti tedavisi, dişte bulunan pulpa bölmünün iltihap kapması ya da dişin çürümesi nedeniyle yapılmaktadır.
Pulpa, halk arasında sinir olarak bilinmektedir. Diş yapısında önemli göreve sahip olan pulpa, iltihap kaptığı zaman dişin kaybedilmesine ve farklı birkaç soruna daha yol açmaktadır. Pulpa, iltihap kapması sonucu ölebilmektedir. Bu yüzden kanal tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Bu tedavi sayesinde pulpa eski işlevini tekrar kazanacak ve hastanın bazı tedaviler ile birlikte diş kaybı yaşaması önlenecektir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi, bazen bir seansta yapılırken bazen 2 seans sürebilmektedir. Yapılması gereken testler ve muayeneler yapıldıktan sonra, eğer hastanın endodonti tedavisi görmesine karar verildiyse; Tedavinin yapılması için gün verilir veya aynı gün içerisinde yapılır.
Endodonti tedavisi, dişlerin çekilip eksilmesini engelleyen önemli bir tedavi yöntemdir. Kanal tedavisindeki asıl amaç; Dişteki pulpanın temizlenmesidir fakat bu işlem sırasında pulpanın alınması gerektiği durumlar da olabilmektir. Bu durumun kişi için herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Çünkü; Pulpa, belli bir yaştan sonra sadece sıcağı ve soğuğu hissetmenizi sağlar.
Kanal tedavisi yapılacaksa, ilk olarak dişin röntgeni çekilmelidir. Röntgenin önemli amaçlarından biri; Dişte olan iltihabın kemikte olup olmadığına bakmaktır. Bu durumdan emin olduktan sonra uzman bir endodontist, hastanın dişinin bulunduğu bölüme lokal anestezi yapılır. Diş ve sinir uyuştuğu için işlemler yapılırken acı hissedilmez.
Anestezi ile uyuşan dişin ıslanmaması amacıyla, dişin etrafına tükürüğün geçmesini önleyecek bir madde yerleştirilir. İkinci olarak dişe küçük bir delik açılır ve dişin çürümesi ya da pulpanın iltihaplanması ile oluşan bakteriler, bu küçük delik sayesinde temizlenir.
Dişin içindeki enfeksiyonun temizlenmesine ek olarak, içeride bulunan sinirler de alınır. Endodonti tedavisine devam edebilmek için, küçük bir şekilde açılan delik genişletilir. Bu işlemde törpüye benzer bir alet kullanılır. Bu alet, dişe büyük delikler açılarak zarar verilmemesi adına kullanılmaktadır. Ayrıca gerçekleştirdiği işlem, kanal eğeleme olarak isimlendirilmiştir.
Eğeleme işlemi yapılırken, dişteki sinirler alındığı için acı duymak imkansızdır. Eğeleme ve diğer işlemler sırasında ağıza diş ve başka şeylerin parçaları dökülebilir. Bu parçaları temizlemek için sodyum hipoklorit ve su dökülür. Bu sayede ağız tamamen temizlenerek başka bir problem oluşması engellenir.
Endodonti tedavisi için dişe açılan deliğin kapatılması gerekmektedir. Aksi taktirde dişte tekrardan iltihap oluşabilir ve herhangi bir parça o deliğe sıkışabilir. Bunların yanı sıra dişin yapısında bir boşluk olduğunda, dişin gücünde bir azalma meydana gelecektir.
Endodonti tedavisinde son işlem deliğin kapatılması olacaktır. Delik kapatılmadan önce içerisinde tükürük, su veya başka bir ıslaklık olup olmadığı kontrol edilir. Sonrasında özel bir teknikle dişin içerişe doğru giden deliğin içeriye doğru ne kadar gittiği ölçülür.
Alınan ölçülere göre kauçuk madde ayarlanır. Kauçuk madde, deliğin içerisine sokulur, fazlalık kısmı varsa ısı tekniği ile kesilir. Bu madde sayesinde deliğin büyük kısmı kapanır ancak kenardan oluşabilecek sızıntılara karşı da önlem alınmalıdır.
Çeşitli karışımlar ile birlikte kenarda oluşan açıklıklar kapatılarak, dişin içerisine bir şey girmesi tamamen engellenir. Daha sonrasında uzman hekim işlemlerine devam ederek dişin çürüğünü tedavi etmeye başlar. Halk arasında bilinen adıyla dolgu işlemi yapılır.
Dolgu tedavisinden sonra endodonti tedavisi tam anlamıyla tamamlanmıştır. Bütün bu işlemlerden 3 – 4 gün sonrasına kadar soğuk – sıcak besin ve içecekler tüketilmemelidir. Kanal tedavisi uygulanan dişin bir daha zarar görmeyeceği düşünülmemeli, ağız ve diş sağlığına önem verilmelidir.