Diş sağlığı gündeme geldiği zaman sıklıkla karşımıza çıkan florür nedir? Özellikle diş macunları tercihleri konusunda detaylı bir şekilde araştırma yaptığımızda sıklıkla karşılaştığımız florür zararlı mıdır? İşte bu ve benzeri sorulara dair merak ettiğin bütün ayrıntıların tamamı!
Günlük besin ihtiyaçlarımızı karşılayan birçok ürünün içinde florür bulunmaktadır. Ancak florür, yanlış kullanıldığında zararları uzun süreli kullanımda ortaya çıkmaktadır. Bu da kişilerin, özellikle ebeveynlerin florür nedir ve zararları nelerdir sorusunu sormasına neden olmaktadır. Florür, yeryüzünde en yaygın şekilde bulunan mineraller arasında yer almaktadır. Özellikle diş çürüklerinin önlenmesi için içme sularına dahi florür katılmaktadır.
Florürün zararlarının olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Fakat bu eksik ve yanlış bir bilgidir. Florür herkesin vücuduna doğal yollarla giren bir mineraldir. Ancak yanlış kullanımı zararlara sebep olmaktadır. Bunun için florürün nasıl kullanılması gerektiğini ve hangi besinler ya da ürünlerde olduğunu bilerek hareket etmek çok daha önemli olmaktadır. Özellikle küçük çocuklar için florür kullanımı zararlara neden olabilmektedir.
Florür Zararları Nelerdir?
Günümüz koşullarında florür zararları söz konusu olduğu zaman birden fazla seçenekten rahatlıkla söz edebiliriz. Zira florürün yüksek miktarda alınması vücuda zarar vermektedir. Florürün zararları şu şekilde sıralanabilir;
- 5 gr sodyum florür ölümcül etkiye sahip olduğundan dolayı bilinçli tüketilmesi gerekir.
- En çok diş macunlarının içinde bulunduğundan dolayı dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir.
- Diş macununun bir bezelye tanesi sıkılması diş temizliğinde yeterli olmaktadır.
- İçeriğinde florür sebebi ile diş macunu yutulmamalıdır.
- Florüre çok fazla maruz kalınması beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir.
- Beyinde yer alan ezber, hafıza ve düşünme gibi yetenekler olumsuz etkilenmektedir.
- Hormonal dengeyi bozmaktadır.
- Testesteron seviyesini minimuma indirmektedir.
- Florür, tiroid bezlerinde aslında depo şeklinde bulunmaktadır.
- Tiroid hormonunu salgılatarak, kişilerde belli sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olmaktadır.
Tüm bu olumsuz etkiler göz önüne alınarak, diş doktorundan en az florür içeren ya da florür içermeyen diş macunu tavsiyesi alınması gerekmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında bir şekilde vücutta florürün birikiyor olması beraberinde birtakım sıkıntıları getirmektedir. Bundan dolayı vücutta biriken florürün atılması konusunda farklı teknikler devreye girmektedir. Peki, vücutta biriken florür nasıl atılır? İşte merak edilen ayrıntıların tamamı!
Vücutta Biriken Florür Nasıl Atılır?
Florür nedir ve zararlarları nelerdir sorularının cevaplarını öğrenen kişiler florürün vücuttan nasıl atılacağını merak etmektedir. Florürü aşağıdaki gibi vücuttan dışarı atılmaktadır;
- Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır.
- Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
- Balık, bakliyat, tahıllı gıdalar, yulaf, gevrek, kırmızı et, beyaz et e bol tahıllı ürünler selenyum içermektedir.
- Florür epifiz bezinde kireçlenme olmasını sağladığı için keklik otu ile bu kireçlenme önlenebilir.
- Bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmek, florürü vücuttan atmak için en etkili yoldur.
- Elma sirkesi, en doğal toksin atıcılardan bir tanesidir.
- İyot, florürün idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle florür konusunda bilgi sahibi olmak, vücutta biriken fazla florürün atılması konusunda beraberinde önemli kazanımları da getirmektedir. Burada florürsüz diş macunlarının kullanılması sıklıkla önerilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında neden florürsüz diş macunu kullanmalıyız? İşte ayrıntılar!
Neden Florürsüz Diş Macunu Kullanmalıyız?
Florürsüz diş macunları, ağızda bulunan bakteri ve plakları temizlemede oldukça etkilidir. Ancak eğer kişilerde diş çürüğü varsa ya da çürümeye meyilli diş varsa o zaman florürlü diş macunu işe yaramaktadır. Florürlü diş macunu diş çürümesinin önüne geçmekte etkili bir üründür. Kişilerin fazla şeker tüketimine maruz kalması diş çürümesi ile karşılaşacağını da gösterir. Böyle durumlarda uzmanlar florürlü diş macunlarını önermektedir.
Florürlü diş macunlarının zararları uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Ancak karşı panzehirleri kullanılırsa ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinilirse bu diş macunları kişilere zarar vermez. Aksine hem sağlıklı beslenmiş hem de sağlıklı dişlere kavuşulmuş olur. Çünkü florürlü diş macunları, uzmanlar tarafında diş çürümesine yatkın kişilere sıkça tavsiye edilmektedir.
Florürsüz Diş Macunu Nedir?
Çocukluktan itibaren vücuda yüklenen florür miktarını azaltabiliriz. Bu da florürsüz diş macunları ile mümkün olmaktadır. Diş sağlığını korumaya yardımcı olan florürür, başka hastalıklara davetiye çıkardığı için kişilerin tercihi özellikle florürsüz diş macunudur.
İlgili Link: Asitli İçeceklerin Dişlerinize Verdiği Zararlar
Florürsüz diş macunları tamamen doğal içeriklerde olmakla birlikte herkesin rahatlıkla kullanacağı ürünler arasında yer almaktadır. Çocuklar için üretilen özel macunlar, renkli paketleri ile dikkat çekmektedir. Çocukların florürsüz diş macunu kullanması kemik ve beyin yapısını da olumlu yönde etkileyecektir.