Diş kaybı yaşayan kişiler, bir veya birden fazla diş kayıpları yaşadığında, hastanın istediği zamanlarda takıp çıkarabileceği eksik dişleri tamamlayan apreylere hareketli diş protezleri adı verilir. Diş kayıplarında oldukça sık kullanılan bu tedavi yöntemi hakkında hareketli diş protezleri hakkında sık sorulan sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Hareketli Diş Protezi Kullananlar Ön Dişleri ile Isırma Yapabilir mi?
Hareketli diş protezleri doğal dişler kadar güçlü değildir. Çünkü yapay ve sonradan ağız için tasarlanmışlardır. Bu nedenle doğal dişlerdeki kadar kuvvetli çiğnemeye dayanıklı değillerdir. Eğer tam protez yapılmış ise bu kişiler ön dişlerini kullanarak kuvvetli ısırmalar yapmamalılar. Çünkü tam protezlerde ön dişler ile ısırma olduğunda protezlerin yerinden oynama riski vardır.
Yemek yeme esnasında büyük lokmalar değil küçük lokmalar tercih edilmeli, ardından yemekler arka dişlere gönderilerek her iki taraf eşit kullanılarak çiğneme yapılmalıdır. Hastalara bu şekilde yemek yemek ilk etapta zorlayıcı gelse de zamanla bunu bir alışkanlık haline getirmektedirler. Bunların yanında ön dişleri zorlayan eylemler (iplik koparmak, yapışkan gıdalar, sakız) gibi gıdalara tüketilmemeli. Çünkü protezlere yapışma riskleri olduğunda herhangi bir yapışma söz konusu olursa protezler yerinden oynayabilir. Son olarak kahve, çay ve sigara tüketimleri protezlerin renklerinde değişimlere neden olan etkenlerdir.
Protezler Konuşmamı Etkiler mi?
Uygulanan protezler kişilerin konuşmalarına etki edebilmekte. Sıklıkla konuşmanın normale dönmesi çiğnemeye alışmaktan daha fazla zaman alabilmekte. Konuşmanın daha hızlı normale dönebilmesi için; yüksek sesle kitap okumak veya aynanın karşına geçip yine yüksek ses ile konuşmak konuşmanın daha hızlı normale dönmesine yardımcı olacaktır. Birçok hasta ağızda olan değişimlere sürekli olarak odaklanmakta bunun yerine her şeyi olağan sürecine bırakıp protezlere alışmak en önemlisi.
İlgili Link: Diş Sıkma Nedenleri ve Tedavi Yöntemi
Protez Dışında Kalan Doğal Dişlerin Bakımı
Yaşanan diş kayıplarından sonra, daha fazla dişin kayıp edilmemesi adına eskisine göre ağız ve diş bakımını hem daha doğru hem de daha düzenli yapmak önem taşımakta. Protezlerin telleri bulunur, bu tellere denk gelen doğal dişler titizlikle temizlenerek bakımlarının yapılması gerekmekte. Eğer yeteriz ağız ve diş bakımı yapılırsa, zamanla ağız içinde kalan doğal dişlerin çürümesine ve onlarında kayıp edilmesine neden olabilir.
Hareketli Protezlerin Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Hareketli protezler her yemekten sonra dikkatlice temizlenmelidir. Bunun için akan suyun altına tutularak özel olarak tasarlanmış protez fırçaları ile veya yumuşak yapıda olan diş fırçaları ile temizlenmeli. Temizlemek için sadece su yeterlidir. Macun kullanmaya gerek yoktur. Protezin temizliği hem ağız içinin sağlığı hem de protez ömrü açısından önemlidir.
Protezleri Hiç Çıkarmasam Olur mu?
Kişi protezleri ile istediği kadar rahat etsin sürekli olarak kullanım yapmamalıdır. Çünkü sürekli kullanımlarda çene kemiklerinde hızlı şekilde erimeler ile olabilir. Günde 8 saat çıkarılarak ağız içi yapısı dinlendirilmeli.
Protez Diş Etimi Acıtıyor? Ne Yapabilirim?
Hastaların en çok yakındıkları konulardan biridir. Protezler ilk etapta diş etlerini acıtır, yara yapar, diğer doğal dişlere baskı uygular, ağrı veya hassasiyet yapar, yabancı bir madde gibi hissedilir. Ağızda kötü tat ve tükürüğün çok olması gibi şikayetlere neden olabilirler. Eğer bu tür şikayetler yaşanırsa hekime gidilerek çözüm üretilmesi gerekmekte. Son yıllarda eczanelerde protez yapıştırıcıları adında birçok marka satılmakta. Bunlardan kullanılabilir.
İlgili Link: Diş Köprüsü Nedir? Nasıl Yapılır
Doktor Kontrollerine Ne Kadar Zaman Gidilmeli?
Protez uygulandıktan bir hafta sonra hekim kontrole çağırır. Her şey yolunda ise 6 ayda bir kontrole gitmek yeterli olacaktır.