Sindirim sisteminin başlıca organlarından biri ağızdır. Ağzı içinde ki tükürük bezleri tarafından üretilen tükürük, yiyeceklerin rahat öğütülmesinin yanında ağız içinde ki hijyenin sağlanmasına yardımcı olur. Ve ağız içinde bakterilerden kaynaklanabilecek problemlerin önlenmesi gibi birçok koruyucu işleve de sahiptir. Bazı durumlarda tükürük bezleri yeterince tükürük üretemediği için ağız içinde ki nemlilik azalır. Bu durum alışılmadık bir durum olduğu için oldukça rahatsızlık verici bir olabilir.
Ağız kuruluğu adı verilen durum ağızda yeterince tükürük olmaması durumu çok basit sebeplerden de olabilir. Ama büyük hastalıkların bir öncü habercisi olma ihtimalide vardır. Şeker ya da tansiyon gibi hastalıklardan, ağız içinde oluşmuş basit bir enfeksiyona kadar pek çok durum ağız kuruluğu yapabilmektedir. Eğer ağız kuruluğunuz varsa bir dahiliye uzmanına giderek gereken testleri yaptırıp kolayca bir hastalığınız olup olmadığını bulabilirsiniz.
Ağız Kuruluğuna Neden Olabilen Hastalıklar
Ağız kuruluğu birçok hastalıktan dolayı olabilmektedir. Ama hastalık ihtimalini düşünmeden önce yaşam tarzını yeniden değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır. Eğer yoğun bir tempoda çalışıyorsanız fark etmeden sürekli ağzınızdan nefes alıyor olabilirsiniz. Bu durum ağız kuruluğu yapabilir. Ayrıca gün içinde 2 litreden daha az su içmek kahve ve sigara gibi ürünleri tüketmek de ağız kuruluğu yapabilir.
Sürekli kullandığınız ilaçlar varsa onlarında prospektüsünü iyi incelemenizi tavsiye ederiz çünkü bazı ilaçlarda ağız kuruluğuna sebep olabilmektedir. Bunların yanında bazı enfeksiyon kaynaklı hastalıklar, kistik fibroz gibi genetik olarak aileden gelen, ciğerleri, sindirim sistemini etkileyen hastalıklarda kuruluk yapabilir. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, anemi gibi hastalıklar vardır. İlk başlarda sinsi bir şekilde ilerleyen ve kendini hemen belli etmeyen bu hastalıklarda ilk etapta kendini ağız kuruluğuyla belli edebilmektedir.
Ağız Kurluğu Kendini Nasıl Belli Eder
Ağız kuruluğu problemi, eğer birtakım hastalıklardan kaynaklı ise yan semptomlar geliştirebilir. Örneğin ağız içinde ki bir enfeksiyondan kaynaklanan ağız kuruluğu problemi olabilir. Bu durumda ağzınızın içinde ve dilinizde renk değişimleri ya da dil üstünde pütürlü bir yapı görülebilmektedir. Ağız kuruluğuna dudaklar da oluşan yaralar, dudaklarda çatlakların oluşması gibi durumlar eşlik ediyorsa yine bir enfeksiyon durumundan söz edebiliriz. Bunun yanında bazı ağız kuruluğu durumları eğer gerçekten ciddi bir sorunsa başka belirtilerde gösterebilmektedir.
Sık sık su içme ihtiyacı hissetmeniz, ağız kuruluğunun yanında boğazda ve dil üstünde yanma, seste kısılma olması gibi durumlar ağız kuruluğunun ciddi bir durum olduğunu gösteren belirtilerdir. Daha ağır seyreden durumlarda buna konuşmada zorluk, tat almada sıkıntı gibi durumlarda eşlik edebilmektedir. Eğer bu şikayetler kısa süre içinde geçmiyorsa bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
İlgili Link: Ağız Kokusu Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir
Ağız Kuruluğu Neden Ciddiye Alınmalıdır
Ağız kuruluğu insanların bolca su içerek üstesinden gelmeye çalıştığı bir durumdur. Eğer ağız kuruluğunun yanında başka bir belirti görülmüyorsa çoğu kişi bu durumu ciddiye almamaktadır. Ve yaşam kaliteleri çok etkilenmediği için uzun süreler boyunca ağız kuruluğuyla yaşamaktadır. Ama aslında ağız kuruluğu ciddi hastalıkların habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden bir hastane de yapılacak tetkiklerle arkasında ki nedenler çözümlenmelidir.
Örneğin şeker, tansiyon, anemi gibi hastalıklar hemen tespit edilip tedavisine başlanırsa hastalığın kişinin hayatını güçleştirecek noktaya gelmesi önlenebilir. Sadece ilaçla müdahale edilerek tedavi edilecek noktadayken müdahale edilebilir. Yine kişilerin haftalarca yemek yemesini konuşmasını etkileyen ağız içi enfeksiyonları da kendini ağız kuruluğuyla belli etmektedir. Ağız kuruluğu probleminizi geçiştirmemelisiniz. Ve evde kendiniz buna çözüm bulmaya çalışmak yerine, çareyi hastanelerde ki uzman ellerde bulmayı denemeniz en doğrusu olacaktır.
Ağız Kuruluğu Tedavisi
Ağzı kuruluğu tedavisinde en önemli adım tetkiktir. Doktorlar öncelikle ağız kuruluğu şikâyeti ile gelen hastanın ağız kuruluğu sıkıntısını çekmeye başladığı zamandan günümüze kadar hikayesini dinler. Büyük hastalık ihtimalini elemek için gerekli kan testlerini yapar. Sonra eğer hastanın önemli bir sorunu olduğunu işaret eden bir bulguya rastlamazsa hastanın şikayetini azaltmaya yönelik ilaçlar verir. Yeniden tükürük üretimini artırıp ağız kuruluğu şikayetini dindirmeye çalışır.
Öncelikle ağız içinde ki kuru hissiyatı gidermeye yönelik gargaralarla işe başlar. Daha sonra duruma göre tükürük bezlerini çalıştırmaya yarayacak sakız çiğneme, çeşitli drajeleri emme gibi egzersizleri tavsiye edebilir. Eğer bu da durumu kurtarmaya yetmiyorsa tükürük bezlerinin çalışmasını sağlayacak olan ilaçlarla tükürük bezlerinden tükürük salgılanmasını sağlamaya çalışabilir. Eğer bu tedavilerden hiçbiri işe yaramıyorsa o zaman daha ciddi önlemler almak adına doktorlar cerrahi müdahalelerde bulunabilirler.