Ne kadında ne erkekte hiç istenmeyen nefes alıp verme esnasında belirginleşen bir sorundur. Sebebi duruma göre farklılık göstermektedir. Kendi kendinize ağız kokunuz almanız oldukça zordur. Ağız kokusu ile nefes kokusunu ayırt etmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple düzenli diş kontrolü hayatınızı kurtarabilir. Ağız kokusunu önleyici ürünler ise geçici çözümdür.
Ağız Kokusu ile Nefes kokusu Farkları?
Bu iki koku insanlar tarafından karıştırılsa da birbirlerinden farklıdır. Ağız kokusu tüketilen gıdalardan kaynaklı iken nefes kokusu mutlaka bir hastalık habercisidir. Ağız kokusu Ağız hijyenine dikkat edilince geçebilirken nefes kokusu altta yatan rahatsızlık çözümlenmeden geçmeyecektir. Nefes kokusu problemi yaşayanlarda gözlerde kaşıntı, yanma sıkıntısı olabilmektedir.
Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu hayatınızı birçok ortamda kâbusa çevirebilecek bir sorundur. Ne kadar bakımlı olursanız olun ağzınızı açtığınız anda ortaya çıkacak bu koku tüm dünyanızı başınıza yıkabilir. Ağız kokusunu kökten çözmek veya geçici çözümler bulmak mümkündür. Bizim tavsiyemiz geçici çözümleri sürekli kullanmamanız yönündedir.
Ağız kokusunun ilk ve belli başlı sebeplerinden biri dişlerinizi düzenli fırçalamamanız olabilir. Diş aralarında kalan yemek kırıntıları bir süre sonra koku oluşmasına sebep olabilmektedir. Dişlerinizi düzenli fırçaladığınız halde yine de bir koku varsa mutlaka diş ve dişetlerinizi kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü diş çürüğü ileride başka rahatsızlıklara da yol açabilmektedir. Ayrıca dilin temizlenmemesi zaman içerisinde ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Diş fırçalarının arkasında dil yüzeyini temizlemek için tırtıklı bir yüzey daha bulunduğunu unutmayın. Eğer bol baharatlı ve asitli gıdalar kullanıyorsanız ağız gargarası da kullanabilirsiniz. Ancak alkolsüz olanı tercih etmelisiniz ki ağız kuruluğu problemi yaşamayın.
Sigara kullanımı da hem ağız kokusuna sebep olur hemde zaman zaman nefes kokusuna sebebiyet verebilir. Unutulmamalıdır ki sigara kullanımı ağız kokusuyla kalmayıp zaman içerisinde diş ve dişeti rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.
Ağız kuruluğu da ağız kokusuna sebep olabilen bir problemdir. Tükürük ağız içerisindeki kötü kokuları temizleyebilmektedir. Bu nedenle değişik nedenlerle ağız kuruluğu yaşayanlarda koku oluşumu meydana gelebilmektedir. Sık aralıklarla azar azar su tüketimi bu kokunun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Nadirde olsa dilin morfolojik yapısının bozukluğundan kaynaklı ağız kokusu görülebilmektedir. Günümüzde bu tür sıkıntı için dilin temizlenmesine yönelik aparatlar satılmaktadır. Zira bu dillerde diş fırçasının arkasıyla yapılacak dil temizliği yeterli verimlilikte olmayacaktır.
İlgili Link: Çürük Dişler Neden Ağız Kokusu Yapar
Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusunu tedavi edebilmek için öncelikle sebebini bulmakta fayda var. Bununla beraber ağız kokusu genellikle ağız sağlığına önem verilmediği için oluştuğundan ilk olarak yola bir diş hekimi muayenesiyle başlamakta fayda bulunmaktadır. Diş hekimleri detaylı muayene sonrası ağızdaki kokunun sebebini tespit edebilmektedir. Diş aralarında oluşan tartar ve plak kaynaklı sıkıntı ise; diş hekiminizin bunları temizlemesi gerekir. Sizin de gerekli bakımı yapmanız şarttır.Diş eti iltihapları ve diş taşları sadece koku oluşumuna sebep olmakla kalmaz orta vadede dişeti çekilmelerine de neden olabilir. Bu durum tüm ağız sağlığının zararınadır.
Başarısız yapılan implantlarda da diş aralarının yeterli temizlenmemesi sonucu dişeti çekilmesine neden olabilmektedir. Bu durumda ciddi anlamda koku oluşturmaktadır.
Eğer ağzınızda ağız içi enfeksiyonu varsa bununda kokuya sebep olabileceğini unutmamakta fayda bulunmaktadır. Ağızda çıkan yaralarda sebepsiz olmamakla beraber ciddi koku yapabilme potansiyeline sahiptir.
Bunun dışında ağız içerisinde yararlı bakterilerin azalmasına neden olan sigara kullanımı da koku oluşturmaktadır. Diş ve dişeti rahatsızlıklarının da oluşmasına neden olan sigara kullanımı ağız sağlığınız içinde iyi değildir. Bırakmak kısa ve net çözüm olmakla beraber kullanımda ısrarcı iseniz dişlerinizi fırçalama sayınızı artırmanız ve gün içinde ağız içerisini gargarayla temizlemenizi önerebiliriz.
Ağız kokusunu önlemek için aslında tavsiye edilebilecek en güzel şeylerden biri düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Probiyotik içerikli beslenme diş sağlığımız içinde önemlidir. Demir eksikliğine dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki demir vücut sağlığımız gibi diş sağlığımız içinde kıymetlidir.
Eğer probleminiz hijyenik olmayan protezler ise şunu gözden kaçırmamanızı öneriyoruz. Gün boyu ağız içerisinde bulunan protezler eğer yeterli temizliğe sahip değil ise konu ağız sağlığınızdan daha öte boyutlara taşınabilir. Bunun için kullanmakta olduğunuz protez dişlerinizi temizlerken diş etlerinizin bakımına da önem vermelisiniz. Zira hijyenden uzak protezler hem dişetlerinizi hem mide ve böbrek sağlığınızı bozabilecek güce sahiptir.
İlgili Link: Kronik Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi
Ağız Kokusu Nefes Kaynaklıysa Korkulmalı mı?
Ağız kokusunun ağız içinden mi yoksa nefes kaynaklı olduğunu anlamann en güzel yollarında birisi de ağız kapalıyken burundan nefes verilmesini sağlamaktır. Eğer burundan çıkan herhangi bir koku varsa sıkıntı muhtemelen ağız içi kaynaklıdır. Değilse problemi başka yerlerde aramakta fayda bulunmaktadır. Önemli olan sorunu tespit ettikten sonra hızla tedavisinin sağlanmasıdır aksi takdirde küçük bir sorun ileride karşımıza büyük bir problem olarak gelebilir.
Ağız kokusu ağız içi sebeplerden kaynaklı değil ise biraz daha ciddi sorun var demektir. Ancak bu korkmanızı gerektirmez. Günümüzde her hastalığın erken tanı ile tedavisi çok daha kolay ve başarılı. Eğer ağız içi kokunuz nefesinizden kaynaklı ise diyabet, lösemi, anemi, bademcik ile ilgili sorunlar, sinüs akıntısı veya ateşin eşlik ettiği bir kısım rahatsızlıklarınız olabilir. Tüm bunların tedavileri günümüzde oldukça kolay ve mümkün!
Ayrıca B12, demir, çinko veya A Vitamini eksikliği de ağızda nefes kokusunu tetikleyecek problemlerin başında gelmektedir. Unutulmamalıdır ki bilinçsiz kullanılan antidepresanlar da ağız kokusuna sebep olabilmektedirler.