Çürük dişler ağızda başta olmak üzere bütün vücutta çeşitli organları olumuz etkileyebilmekte. Ancak ağız kokusundan şikayetçi olanlar çürük dişler neden ağız kokusu yapar sorusunu sormakta ve sorunlarına çözüm aramaktadırlar.
Diş çürükleri özellikle kalp ve böbreğe etki edebilir. Çürümüş dişlerde ki bakteriler kalp ve böbreğe gider ve enfeksiyon yaratırlar. Ayrıca bakteriler ağız kokusuna neden olarak kişileri zor durumda bırakabilirler.
Türkiye’de sıklıkla ağız ve diş sağlığının devamı ve korunması için kişiler yeteri kadar ağız hijyenlerine dikkat etmezler ve diş hastalıkları da bu nedenle oldukça fazla görülür. Kalp ve böbreklere kadar ciddi zararlar verebilen diş çürüklerinin oluşması aslında düzenli ve doğru yapılmayan ağız ve diş bakımından kaynaklıdır.
Hiçbir sıkıntı olmasa dahi 6 ayda bir gidilen diş hekimi muayenesinde oluşabilecek hastalıklar önceden öngörülüp önlem alınabilir yada yeni oluşmaya başlamış hastalıkların tedaviler kolaylıkla yapılabilir. Diş hastalıklarında erken teşhis tedaviyi çok kolaylaştırır ve maliyetini büyük oranda düşürür.
Vücut sağlığı birbiri ile entegredir ve bütündür. Bu nedenle dişler bu mekanizmanın önemli yapı taşları arasında yer alır. Ağız bakımlarına özen göstermeyen kişiler ağız ve diş sağlığının vücuttaki diğer hastalıkları bu derece tetiklediğinden haberleri yoktur yada bana bir şey olmaz derler. Ancak ciddi sıkıntılara yol açtığı kesinlikle bilinmelidir.
Diş Çürüklerinin Oluşması
Ağız ve diş sağlığını korumak ve sürekliliğini sağlamak için çocuklara küçük yaşlarda diş fırçalama eğitimleri verilmeli ve bu alışkanlık kazandırılmalıdır.
Sindirim ağızda başlar bu nedenle vücudun en dayanıklı yapıları olan dişler bile besinler nedeni ile zamanla aşınırlar. Her gün iki defa düzenli ve doğru diş fırçalama yaparak ve diş ipi kullanarak gıda artıklarının dişlerde ve aralarında birikmesi önlenerek plak oluşumu engellenirse sağlıklı bir ağıza sahip olmak mümkündür.
Aksi taktirde dişlere gereken özen gösterilmez ve ağız hijyeni ikinci plana atılırsa diş fırçalamanın ardından 12 saat sonra gıda artıklarının plaklara dönüşeceği bilinmelidir. 24 saat sonra ise artık oluşan plakalar maalesef diş fırçası ile temizlenmesi mümkün olmaz.
Bunun ardında ise mikroorganizmalar için bu plaklar yaşam kaynağı olarak bir üst seviyeye geçerek çoğalmaya diş minesine zarar verirler. Bu aşama daha fazla ileri gitmeden önlemler alınırsa durumu tersine çevirmek mümkün olabilir. Aksi taktirde tedavisi daha zor ve bazen geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Diş minesi zarar görür ve dişlerin üzerinde minik delikler ve çukurlar oluşmaya başlar ve bakterilerin neden olduğu sıkıntılarda baş gösterir. Bunların başında ağız kokusu vardır ve rahatsız edici boyuta ulaşabilir.
Dişleri çürüten mikroorganizmalar oluşan deliklere ve çukurlara girerek üremelerini gerçekleştirirler. Böylece dişe verilen zararı hızlandırırlar ve kötü ağız kokusuna neden olurlar. Bu nedenle kesinlikle diş bakımına özen gösterilmelidir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmamak elde değildir.
Diş Hastalıkları Ağız Kokusunu Neden Meydana Getirir?
Diş çürümelerine neden olan bakterilerdir ve dişlerin üzerlerinde oluşan çukurlar bakterilerin yerleşmesi ve üremesi için uygun zemindir. Bu bakterilerin atıkları ise sülfürlü bileşiklere dönüşerek ağız kokusunu oluştururlar. Ölmek üzere olan yada ölmüş bakteriler sülfür bileşiğine neden olurken, zaten bakımları olmayan dişlerde ise bu süre hızlanarak kişinin kendi başına yapacağı hiçbir şey kalmaz ve dişeti hastalıkları baş göstererek ağız kokusu rahatsız edici boyuta ulaşır.
Aslında her şey düzenli ağız ve diş bakımının yapılmamasından kaynaklı olur. Ağız kokusunu bir hastalık olarak tanımlayamasak bile başka hastalıkların habercisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ağız kokusu konularının neredeyse hepsinde değindiğimiz konu olan dil temizliği gerçekten önemlidir. Ağız kokusunun ve diş çürüklerinin ana nedeni bakterilerdir. Dilin yapısı gereği bakteri oluşumuna müsaittir. Diş fırçası yada özel tasarlanmış dil fırçası kullanarak günde iki defa dil temizlenerek bakteri oluşumları engellenmelidir.
Bakteri oluşumu ile başlayan, diş çürümesi ile devam eden ve ciddi dişeti hastalıklarına neden olarak diş kayıplarına kadar uzanan bu yolculuğu diş bakımınızı yaparak hiç başlatmayabilirsiniz. Bunun yanında ağız içi enfeksiyonlara bağlı diğer organlarında ciddi oranda etkilenebildiği bilinmelidir.
Genellikle ağız kokusu olanlar bunun farkında değillerdir. Çünkü kişiler bu kokuyu kendileri hissedemezler. Ancak yakın çevrelerinden birileri uyardığında fark ederler. Ağız kokusu tek bir nedene bağlı olarak değil birçok nedenden dolayı ortaya çıkabiliyor. Burada önemli olan tedavi öncesinde kokuya tam olarak neyin neden olduğunu bularak doğru tedavi planı oluşturmaktır. Tedaviye gerekirse diş hekimi dışında gereli uzmanlık dallarında ki tıp hekimleri de katılabilir. Ağız kokusundan korunmak isteniyorsa kesinlikle ağız ve diş bakımı ihmal edilmemelidir.
Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Ağız kokusu şikayeti yaşanıyorsa ilk olarak bir diş hekimine giderek kokunun kaynağı tespit edilmeli ve buna göre tedavi başlanmalıdır.
Dişeti hastalıkları ile diş çürümeleri varsa kesinlikle tedavileri yapılmalıdır. Ağıza ve diğer dişlere zarar veren ve kurtarılması mümkün olmayan dişler çekilmeli ve ağız içinde oluşabilecek enfeksiyonlar engellenmelidir.
Ağız ve diş bakımına özen göstererek dişler düzenli fırçalanmalı ve dil kesinlikle temizlenmelidir. Ağızda var olan enfeksiyonların tedavisinden sonra gargara ve diş macunları ile ağzı içi hijyenine destek olunabilir. Ancak mekanik temizlikten sonra.
Her gün düzenli olarak yeteri kadar su tüketmek.
Sarımsak ve soğan pişirilerek yenirse, bunların neden olacağı kokuda olmaz.
Alkol ve sigara da ağız kokusuna neden olur. Bu alışkanlıklarınızdan vazgeçebilirsiniz.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.