Kompozit dolgu nedir? merak ediyorsanız, sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımızda kompozit dolgu ile ilgili geniş çaplı bilgilere ulaşabilirsiniz. Kompozit dolgu, dişlerde meydana gelen çürüme, kırık ya da çatlak gibi sorunlardan kaynaklı diş yapısı bozukluklarında kullanılan bir dolgu yöntemidir. Diş yapısında oluşan bozulmalar kompozit dolgu ile onarılır ve bu şekilde dişlerde daha estetik bir görüntü elde edilir.
Kompozit dolgu, diğer adıyla reçine dolgusu olarak karşımıza çıkar. Seramik ve bunun yanında farklı kimyasalların bir araya gelmesi ile oluşur. Kompozit dolgu yöntemi ön dişlerde başarılı sonuçlar ortaya çıkardığı gibi arka dişlerde de rahatlıkla uygulanabilir.
Ancak estetik uygulamalarda daha çok aynı renkte dişlerin elde edilebilmesi adına ön dişlerde daha çok kullanılır. Fiyat ve performans odaklı bakıldığında ise kompozit dolgular, oldukça tatmin edici sonuçların ortaya çıkmasını sağlayan diş materyallerinden biridir.
Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?
Kompozit dolgunun uygulama sürecinde öncelikle bazı hususlara dikkat edilir ve her şey sırası ile yapılır. Buna göre bir kompozit dolgu uygulamasında aşağıdaki adımlar izlenir;
- Kompozit dolgu yapılacak olan dişte eğer varsa ilk olarak çürükler detaylı bir şekilde temizlenir.
- Lokal anestezi ile kolayca uygulanabilen kompozit dolgu, aynı zamanda anesteziye gerek kalmadan da yapılabilir.
- Uygulama yapılacak dişin dolguya tam olarak hazırlanması için birtakım rötuşlar ve bunun yanında temizlik işlemleri tamamlanır. Daha sonra ise dolgu malzemesi yerleştirilir.
- Ayrıca uygulama aşamasında kompozit dolgu, dişin orijinal yapısına en uygun şekilde düzeltilir.
- Düzeltme işleminin nedeni ise ısırma ya da dille yüzey kontrolü sırasında kompozit dolgunun en uygun şekli alması içindir.
Kompozit Dolgu Sonrası Neler Olur?
Kompozit dolgu sonrasında diş üzerinde hem sıcak hem de soğuk içecek ve yiyeceklere karşı hassasiyet meydana gelebilir. Bu durum tamamen normal olarak kabul edilir. Ayrıca bu hassasiyet alışma sürecinin ardından kısa sürede ve kendiliğinde kaybolur.
Diğer yandan kompozit dolgu uygulaması sonrasında diş hekimi tarafından belirtilen bakım talimatlarına kesinlikle uyulması gerekir. Bunun yanında uygulamanın ardından hem ağız hem de diş sağlığının koruma altına alınması ve gerekli bakımların yapılması dolgunun uzun ömürlü olması ile yakından alakalıdır.
Kompozit Dolgu Avantajları Nelerdir?
Kompozit dolgu ile gelen en önemli avantajlardan biri estetik olmasıdır. Bunun yanında kompozit dolgular genelde diş ile aynı renkte olur ve dolgu yapılmasının hemen ardından cilalama işlemi yapılabilir. Herhangi bir şekilde alerjik reaksiyona neden olmadığı gibi ağız dokusu ile büyük bir uyum sağlar.
Doğal ve estetik bir yapıda olması da en önemli avantajları arasında yer alır. Pek çok kişi tarafından tercih edilmesinin en büyük nedeni uygulama sonrasında ağızda doğal ve estetik bir görüntü sergilemesidir.
Kompozit Dolgu Fiyatları
Genel olarak bakıldığında kompozit dolgu fiyatlarında değişiklik meydana getiren pek çok faktör öne çıkar. Bu nedenle kompozit dolgu fiyatları hakkında daha net bilgiler edinme için öncelikle fiyat değişikliğine neden olan etkenlerin netlik kazanması ve bunun ardından bir hesaplama yapılmasında fayda vardır. Şimdi, kompozit dolgu fiyatları hangi etkenlere göre değişiklik gösterir? daha yakından bakalım.
- Kaç adet dişe kompozit dolgu yapılacağı
- Enfekte olan diş ya da diş etleri
- Kompozit dolgu yapılacak dişin konumu
- Diş hekimi
Yukarıda yer alan faktörlerden her biri kompozit dolgu fiyatlarının değişiklik göstermesinde etkili olur. Bu yüzden fiyatlar konusunda öncelikle genel bir muayene yaptırmak ve bunun ardından fiyat konusunda net bilgiler edinmek gerekir.