Tedavi edilmeyen çürük dişlerin insan sağlığında ne gibi etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Çürük dişler eğer tedavi edilmezse ve çürük yayılmaya devam ederse bu durumda çok yüksek olasılıkla ilerleyen yaşlarda Romatizma sorunuyla karşılaşılabilir.
Hatta söz konusu durumla ilgili olarak; Parkinson’a dahi neden olabildiği belirtiliyor. Uzmanlar, dişlerin çürümemesi için her gün fırçalanması gerektiğini, yeşil çayın faydası olduğunu ve kerevizden faydalanılması gerektiğini belirtiliyor.
Sindirim, ilk olarak ağız üzerinde başlıyor. Her zaman ihmal edilen ve en son sırada akla gelen ağız ve diş sağlığı ise; hemen hemen tüm hastalıkların davetçisi olarak dikkat çekiyor.
Diş çürüklerinin en temelinde karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler, yoğun şeker ve gaz bulunan içecekler; çikolata, kek ve lolipop tarzı şeker gibi gıdaların tüketilmesi bulunuyor.
Tedavi edilmeyen çürük dişler, beraberinde bu sorunları getirirken, eğer uzun süre tedavi edilmemişse; diğer dişlere çürük bulaştırarak ağız içerisinde yayılabilir.
Çürük dişler sebebiyle yoğun bir şekilde ağız kokusu hissedebilirsiniz. Bu durumun da önüne geçmek adına kanal tedavisi uygulaması tercih edilmelidir.
Tedavi Edilmeyen Çürüklerin Sebep Olduğu Hastalıklar
Tedavi edilmeyen çürükler birçok hastalığa sebep olabilir. Bunun sebebi ise, genel olarak vücut sağlığının temelinde yatan bölgenin ağız olmasıdır.
Eğer çürük tedavi edilmezse; başta bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları gibi önem seviyesi oldukça büyük hastalıklara sebebiyet veriyor. Meydana gelen son vakalara baktığımızda, söz konusu çürüklerin Parkinson’a dahi sebebiyet verebildiği görülüyor.
Kanal Tedavisi Uygulaması Nasıl Yapılır – Detayları Nelerdir?
Kanal tedavisi uygulaması bilindiği üzere çürük dişin kapsamlı bir şekilde temizlenmesi sonucunda oluşturulan işleme hak arasında verilen isimdir. İlk olarak çürüğün bulunduğu alana lokal anestezi yapılarak operasyon esnasında herhangi bir şekilde acı hissettirmemek amaçlanır.
Fakat, vücudun en hassas noktalarından biri olan dişte, yine az da olsa bir ağrı yaşanacaktır. Lokal anestezi sonrasında dişte yer alan çürük bölge tertemiz edilir.
Bölge temizlendikten hemen sonra; kanallar temizlenir. Böylelikle; çürük tamamen alınmış olur ve diş ağrılarından, diğer dişlere yayılma riskinden; en önemlisi ise dişi kaybetme riskinden kurtulunur.
Kanal tedavisi uygulaması sonrasında çürükten temizlenen bölge genel olarak dolgu tedavisiyle doldurulmaktadır.
Eğer kanal tedavisiyle ilgili endişeleriniz varsa ya da fobiniz bulunuyorsa; bu durumda kanal tedavi harici deneyebileceğiniz yöntemler bulunuyor. Söz konusu yöntemlerden ilki diş ipi. Fakat çürük ilerlemişse, bu yöntemlerden hiçbiri işe yaramayacaktır.
Diş İpiyle Ağız Temizliği
Virüsü tamamıyla ortadan kaldırmasa da diğer dişlere yayılmasını uzun bir süre erteleyen diş ipi; oldukça önemli bir ağız bakım ürünüdür. Zaten yetersiz ağız bakımı sebebiyle meydana gelen çürükler; gıdaların ürettiği asitler sonucu oluşmaktadır. Çürüklerin önüne geçmek için yapacağınız en önemli şey dişlerinizi fırçalamaktır.
Günde sabah – öğle – akşam ve uyumadan önce olmak üzere 4 kez diş fırçalamak; en iyi şekilde ağız bakımınızı yapmayı sağlayacaktır. Yine günde bir kez de diş ipi kullanarak hem diş aralarında oluşan artıkları kaldırabilir, hem de çürüğün yayılmasının önüne geçebilirsiniz.
Diş çürüklerinin önüne geçme konusunda besinlerin etkisi oldukça büyük. Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünlerinin ağız sağlığını son derece koruduğu biliniyor. Lifli gıdalar ile elma ve armut dişin temizlenmesinde büyük rol oynuyor.
Eğer diş fırçalama alışkanlığınız yoksa düzenli elma – armut tüketimi faydanıza olacaktır. Çilek, yeşil çay, ada çayı, kereviz, balık, elma ve su ise diş yapısına oldukça güçlü bir form kazandırıyor.