Ortodonti Tedavisi diş hekimliğinin bir alanı olup, eğri çarpışık ya da birbirileri ile uyumsuz dişleri teşhis edip, önlemeye çalışan, gerekli işlemler ile tedavi etmektedir. Bunun üzerine uzmanlaşan diş hekimleri ise ortodontist adı verilir.
Ağız ve diş sağlığı insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle kötü konumlanmış eğri ya da çarpışık halde çıkan diş etlerinin temizlemek oldukça zor olduğundan dolayı diş sorunları ile karşılaşma olasılığı oldukça fazladır.
Böyle durumda dişler çabuk çürür ve dişlerinizi kaybetme riskinizi artar. Bunun yanı sıra beslenirken dişlerinize daha baskı uygulayacağından dolayı bir süre sonra baş ağrısı, çene kaslarını kayması, sırt veya omuz bölgelerinde çeşitli ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda eğri ve çarpışık dişler estetik açısından da kötü görüntüler ortaya çıkarır. Ancak ortodontist tedavi ile tüm bu sorunlarınıza kısa zamanda son verebilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Nedir ?
Ortodonti Tedavisi yada ortodontik tedavinin amacı öncelikle kişiye iyi bir ağız sağlığı ve iyi bir fonksiyon sağlamaktır. Bunun yanında dişlerin dudakların yumuşak dokuların ve çenelerin birbirleriyle olan ilişkilerini normal konumları getirebilmektir.
Ortodontik tedaviye başlamak için bir yaş sınırı olmamakla beraber genellikle gelişim dönemindeki çocuklara ortodontik tedavi yapmayı tercih ediyoruz yani bu da ortalama bir yaş belirtecek olursak , 10 -12 yaş arası başlanan tedavilerde çene yapısında görülen uyumsuzluk ve bozukluklara müdahale etmek mümkündür. Bu aşamada en önemli kriter, dişlerin çene kemiklerinin ve dişleri çevreleyen dokuları normal olmaları ve hastanın diş yapısında herhangi bir patojik sorunun olmamasıdır.
Bu aşamada kliniğimize gelen hastalarımızın en önemli endişesi ortodonti tedavi sürecinde dişlerde gözüken tellerin yarattığı estetik kaygıdır. Son yıllarda ortodontik tedavi alanında oluşan gelişimler sonucunda son derece estetik çözümler geliştirilmiş. Bu alanda üretilen şeffaf plak malzemeler sayesinde estetik alanda hastalarımızı memnun edecek çözümler sunarken ortodontik anomalileri düzeltebiliyoruz.
Ortodonti Tedavisi Aşamaları
Ortodonti Tedavisi ağız ve diş sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple ortodonti tedavisine ihtiyaç duyanlar fazla zaman kaybetmeden bu alanda uzmanlaşmış diş hekimleri ile görüşme yaparak zaman kaybetmeden tedaviye başlamaları onlar için oldukça yararlı olacaktır.
5 farklı aşamadan oluşan bu tedavini aşmaları tedavi sürecinin ilerleyişine bağlıdır. Uzun süreli bir tedavi olduğu için sabır isteyen bir süreç olacağı için bu tedaviyi yaptıracak olanların aklında binlerce soru uçuşup duruyor. Bunlardan en önemlisi, ortodonti tedavisi süreci nasıl işler, tedavi aşamaları nedir ve tedavi nasıl yapıldığı gibi…
Muayene Aşaması
Ortodonti tedavisini ilk şaması olan muayene aşaması bilindiği gibi hastanın doktora gidip sorunlu dişlerini muayene ettirmesi ve uzman doktorun tanı koymasından ibarettir. Doktor hastanın ağzında gerekli incelmeyi yaptıktan sonra dişlerinizdeki sorunlara göre nasıl bir tedavi yapılması gerektiğini bilgisini detaylıca verir. Hastanın aklında olumsuz düşünce kalması için tedavisinin bütün aşamaları anlatılır.
Hazırlık Aşaması
Ortodonti tedavi muayene aşaması sonrası hastanın kabul etmesinden hemen sonra hazırlık aşamasına geçilir. Bu aşama da ise tedavi için gerekli şartlar yerine getirilir. Öncelikle hastanın ağız çürük diş olup olmadığı kontrol edilir. Dişlerde çürüğün olması durumunda bunlar tedavi edilerek çürükler kontrol atına alınır.
Ortodonti tedavisinde diş temizliği ve ağız bakımı da çok önemlidir. Bu nedenle tartar, diş taşı, diş sararması gibi durumlar dikkate alınarak diş temizliği ve ağız bakımı yapılır. En son olarak diş eti de kontrol edilerek hastada diş eti sorunu olmaması halinde, tedavini diğer aşaması olan planlama ve teşhis aşamasına geçirilir.
Planlama ve Teşhis Aşaması
Muayene aşaması ve hazırlık aşaması yapıldıktan sonra üçüncü aşama olan planlama ve teşhis aşamasına başlanır. Bu aşamada da hastanın diş sorunlarına göre gerekli tedavi seçenekleri belirlenir. Tedavi seçenekleri hastanın diş sorunlarına göre farklılık göstermektedir. Tedavini türünü ortodonti uzmanı belirler ve hastaya konu ile ilgili detayları söyler. Hastanın çene, ağız ve diş yapısı çok önemli olduğu için uzman hekim bu üç unsuru göz önünde bulundurarak uygun tedavi yöntemin belirler.
Ortodonti Tedavi Aşaması
Ortodonti Tedavisi tedavi aşamasında hastaya diş teli takılır ve hastanın ağız ölçüleri alarak kalıplar hazırlanır. Hazır edilen modelin üzerine braketler yerleştirilip, kalıplar dişlerin üzerine yerleştirilerek, braketlerin dişlerin üzerine transferi sağlanır. En son olarak yine diş telleri takılarak pekiştirme aşamasına geçilir.
Pekiştirme ve Tedavi Aşaması
Bu aşama son aşamadır ve bu aşama a ortodonti tedavisi son erdikten sonra dişlerin yeni yerlerini koruması uyum sağlamasını ve eski yerlerine dönemsini engeller. Sabit ya da hareketli olmak üzere iki farklı yöntem kullanılan bu aşama ortodonti tedavisini kalıcı olması açısından çok önemlidir.
Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Genel olarak ağız ve çene sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanının altında birkaç dal bulunur. Bu dallardan bir tanesi de ortodontidir. Diş yapısındaki bozuklukların giderilmesi için uygulanan tedaviler bu kapsamda değerlendirilir.
Tedavi ise ortodontistler tarafından yürütülür. Dişlerde oluşan yapı problemleri kişinin sağlığını önemli ölçüde etkileyecek boyutlara varabilir. Tedavi ise hem hastanın estetik olarak daha düzgün bir görünüme kavuşmasını hem de sağlık açısından oluşabilecek sorunları önlemeyi amaçlıyor.
Ortodondist tarafından yapılan ayrıntılı inceleme ve tanı tekniklerinin kullanılması ile elde edilen veriler sonrasında hastanın nasıl bir tedaviye ihtiyacı olacağı ortaya çıkartılıyor.
Ortodonti Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar
Hastanın ortodonti tedavisine ihtiyacının olup olmadığı çene ve ağız yapısı incelenerek verilen bir karar. Eğer kişinin dişlerinin kapanmasında problem, diziliminde sorun, görüntüsünde çapraşıklık varsa o hasta ortodonti tedavisi için uygun demektir. Kapanış bozuklukları örtülü kapanış, çapraz kapanış, ön ve arka açık kapanış olarak ayrılırlar.
Çenede darlık ise ortodontiyi ilgilendiren bir başka problemdir. Yaştan bağımsız olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur. İleri çene tedavisi ile cerrah ile birlikte yürütülür. Orta hatların uyuşmaması da bir çeşit kapanış bozukluğudur.
Eksik dişler, protezlerle ilgili oluşan sorunlar da ortodonti alanında tedavi edilebilir. Ortodonti tedavilerinde ne kadar erken müdahale edilirse başarı şansı da o kadar yüksektir. Hastanın iyileşme süreci ise daha hızlı olur.
Ortodonti Tedavisinde Yaş Aralığı
Ortodonti tedavisinde genel olarak bir yaş aralığından bahsetmek mümkün değildir. Parmak emme alışkanlığının olması, dengeli olmayan bir çene yapısının bulunması, süt dişlerinde erken kayıpların yaşanması, çiğneme ve konuşma sırasında zorluk yaşanması, alt ve üst dişler arasında temas sorununun ortaya çıkması hallerinde vakit kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.
Ancak çene kemiğini doğrudan ilgilendiren problemlerde hastanın kemik gelişiminin tam olarak bitmesi beklenir. Yetişkin hastalarda ise böyle bir bekleme süreci söz konusu değildir. Ortodonti tedavisi sırasında kullanılan braketler dişlere baskı yaparak dizilim sorunlarının düzeltilmesine yardımcı olurlar. Geçmişte metal görünümlerinden dolayı hastalarda şüphe uyandıran bu sistem ise şeffaf malzemelerden üretilmeye başlanmıştır.
Artık hastaların tedavi sırasında taktıkları aparatlar da görünümü bozmamaktadır. Çocuklar için ise onları teşvik etmek amacıyla renkli malzemeler bulunur. Ortodondik sorunlar sanıldığı gibi sadece estetiği ilgilendiren problemler değildir. Ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere genel vücut sağlığı açısından da ciddi problemlerin önünü açabilir, tedavisi daha zor hastalıklara zemin hazırlayabilir.