Kanal tedavisi, bir dişi çekilmekten kurtarabilen bir tedavi türüdür. Enfeksiyonu önlemek veya enfeksiyondan kaynaklanan ağrıyı gidermek için kanal tedavisi yapılabilir. Büyük bir boşluğa veya derin çürüğe sahip bir diş enfekte olabilir. Enfeksiyon dişin içinden geçerek apse ve ağrıya neden olabilir. Enfeksiyon ayrıca çene kemiğine girerek daha ciddi sorunlara neden olabilir. Peki, kanal tedavisi yapılmış diş neden siyahlaşır? İşte bu soruya dair merak edilenlerin tamamı!
Kanal tedavisi yaptırdıktan sonra, tedaviden önce içinde yaşayan bakteriler nedeniyle dişiniz siyaha dönecektir. Bu normaldir ve beklenir! Bu, dişinizde bir sorun olduğu veya tedaviden sonra dişlerinizi fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda tekrar siyaha dönmesi konusunda endişelenmeniz gerektiği anlamına gelmez. Düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dişlerinizin ve diş etlerinizin çevresinde tedavi edilmediği takdirde diş eti hastalığına neden olabilecek plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur!
Kanal tedavisi, doğal diş yapısını koruyan bir işlemdir. Bir diş travma veya çürüme yaşadığında, diş içindeki pulpa (sinir) iltihaplanabilir veya enfekte olabilir. Vücudun enfeksiyona tepkisi, pulpayı dentin adı verilen sert, koruyucu bir madde ile çevrelemektir. Bu meydana geldiğinde, kağıt hamuru geri dönüşü olmayan bir şekilde hasar görebilir. Tedavi edilmezse, bu işlem dişin çekilmesini gerektirebilecek bir apse ile sonuçlanabilir.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Kök kanal tedavisi, etkilenen bir dişin içindeki tüm sinir dokusu izlerinin çıkarılmasını ve ardından ortaya çıkan açıklığın güta-perka adı verilen bir dolgu malzemesi ile kapatılmasını içerir. Bu tedavi, aksi takdirde umutsuz olan birçok dişin çekilmesini ve diş implantları veya diğer kalıcı alternatiflerle değiştirilmesini önler. Peki, kanal tedavisi yapılmış diş neden siyahlaşır?
Kanal tedavili bir diş iki nedenden dolayı siyaha döner. Bunlardan birincisi, tedaviden sonra kök kanalında bir miktar rezidüel sinir dokusu kalmasıdır. İkincisi, kanal tedavisi sırasında çıkarılamayan bir miktar kan damarı o bölgenin yakınında kalır! Burada ağız hijyeninin düzenli olarak sağlanması kritik bir öneme sahiptir.
Kanal tedavisi, bir dişin pulpası veya sinirinin çıkarıldığı ve dişin içinin temizlendiği ve kapatıldığı bir İşlemdir. Tedavi edilmediğinde enfekte veya hasar görmüş bir pulpa ağrıya neden olabilir ve diş kaybına yol açabilir. Burada mutlaka pek çok farklı kriteri dikkate alıyor olmak gerekir.
Kanal Tedavisi Ne İşe Yarar?
Kanal tedavisi, doğal dişlerinizi koruyabilen ve diş çekimi ihtiyacını önleyebilen bir diş işlemdir. Kök kanalı içindeki enfekte dokunun çıkarılmasını ve ardından boş alanın bir dolgu ile kapatılmasını içerir. Kanal tedavisinin, ağır hasar görmüş veya bakteriler tarafından enfekte olmuş dişleri kurtarmanın en başarılı yollarından biri olduğu kanıtlanmıştır. Bir diş iltihaplandığında veya enfekte olduğunda ve çevredeki diş etlerinde ağrı, hassasiyet ve şişmeye neden olmaya başladığında sıklıkla tavsiye edilir.