Modern tıbbın hızla ilerleyişinin en temel sebebi, teknolojinin her alanda olduğu gibi tıp alanında da daha sık kullanılmasıdır. Diğer branşlarda olduğu gibi, ağız, diş ve çene sorunlarında da oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan teknolojik cihazlar, uzman diş hekimlerinin tecrübeleriyle birleşince farklı tedavi yöntemlerinin başarıyla uygulanması mümkün hale gelmektedir.
İlgili Link: İlgili Link: İmplant Nedir
Ağız ve diş sağlığını tehdit eden ve yüzün estetik görünümünü olumsuz etkileyen eksik dişler, geçmişte geleneksel olarak yapılan köprü ve protezlerle tedavi edilmekteydi. Günümüzde ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazların geliştirilmesiyle birlikte ve elde edilen tedavi sonuçları sebebiyle implant tedavi yöntemleri daha sık tercih edilir hale gelmiş bulunuyor.
İmplant Nedir?
Çene kemiğinin içerisine yerleştirilmek suretiyle eksik dişlerin tamamlanmasını sağlayan titanyum vidalar implant olarak adlandırılmaktadır. İmplant tedavisinin en önemli avantajı, tedavi edilen dişin yanında yer alan komşu dişlere zarar vermeden uygulanabilir olmasıdır. Diş kemiğinin içerisine yerleştirilen implantın üzerine protez yerleştirilerek yapılan diş tedavilerinde, implant diş kökü görevini üstlenir. Böylece hastanın doğal dişiyle beslendiği gibi beslenebilmesi, konuşabilmesi ve estetik bir şekilde gülebilmesi sağlanır.
İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için, kadın veya erkek bireyin 18 yaş üzeri döneminde olması gereklidir. İmplant uygulamaları öncesi çekilen diş ve çene röntgenleri, çene yapısının implanta uygun olup olmadığı konusunda fikir sahibi olunmasına olanak sağlar. 18 yaş üzeri hemen her bireye uygulanabilen implant tedavisi, şeker hastaları ve kemik erimesi sorunu yaşayan bireylerde farklılıklar gösterir. Şeker hastalarının şeker düzeyi normal seyrine girmeden implant tedavisi yapılmamalıdır. Kemik erimesi sorunu yaşayan bireyler de hastalıklarına uygun tedaviyi aldıktan sonra implant tedavisinden yararlanabilirler. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak durumunda olan hastalar da implant tedavisi öncesinde bu tür ilaçları almayı durdurmalıdır.
İmplant Tedavisinin Sağladığı Avantajlar
İmplant tedavisi birçok avantaja sahip olmakla birlikte, ağız hijyenine önem gösterilmediği takdirde ağız ve diş sağlığı konusunda elde edilen konforun kaybedilmesi mümkündür. Diğer diş tedavi yöntemlerine göre daha maliyetli olan implant tedavileri,
- Diş görünümünün doğala en yakın haline kavuşması
- Estetik kaygıların azalarak yaşam kalitesinin artması ve özgüven kazanımı
- Besinlerin daha rahat çiğnenebilmesi sonucu sindirim sistemi sorunlarının ortadan kalkması
- Her türlü besin maddesinin yenebilmesi ile sağlanan sağlıklı beslenme
İmplant tedavilerinin hastalara sağladığı en önemli avantajlar arasında yer almaktadır. İmplantların bir başka özelliği de, alerjik reaksiyonlara sebep olmayan ve vücut dokusu tarafından reddedilmeyen malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Genellikle titanyumdan üretilen implantlar, canlı organizmanın bir parçası haline gelmediğinden dolayı doku ile uyuşmazlık söz konusu olmaz. Bu sebeple uzun yıllar en küçük bir sorun oluşturmadan kullanılabilirler.
İmplant tedavileri, günümüzde en sık başvurulan diş estetiği yöntemidir. İmplant tedavileri, doğal diş yapısına uygunluğun en üst düzeyde elde edilmesini sağlayan tedavi yöntemidir. Doğru teşhis, tedaviyi uygulayacak hekimin uzmanlığı ve bilgi birikimi sayesinde uzun yıllar ağız ve diş sağlığını koruyacak sonuçlar elde edilebilir. Diş implantları ağız içerisinde yerleştirildikleri alanlar ve destek dokularına göre belirlenmektedir.
- İntramukozal implant
- Endoseöz( endostal) implant
- Subperiosal implant
- Transosseöz implant hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi yönteminin belirlenmesi sonrasında uygulanan tedavi çeşitleridir.
Endoseöz implantlar çene kemiğinin içine yerleştirilerek kemikle hem yapı hem işlevsel anlamda birlikte görev görürler. Bu tür implantlar vida veya silindir şeklinde tasarlanmıştır. Subperiostal implantlarda ise, hekim tarafından yapılan cerrahi müdahale ile kemiğin açığa çıkarılması ve kemik üzerinden ölçü alınmak suretiyle implant hazırlanması söz konusudur. İnce metal alaşımlardan üretilen bu tip implantlar kafes biçimindedir.