İmplant uygulamaları eksik dişlere sahip olan bireylere uygulanabildiği gibi, dişlerinden tamamen yoksun hastalara da uygulanabilmektedir. İmplant uygulamalarının yapılabilir olması için, hastanın yeterli diş kemiği yapısına sahip olması yeterlidir. İmplant üzerine yapılması planlanan protezler, hastaların isteği doğrultusunda ve hekim tavsiyeleri ışığında farklı materyallerden oluşabilmektedir.
Hastaya implant destekli protez uygulaması yapma kararı alınmışsa, yapılan muayene ile hastanın eksik diş sayısı tespit edilir. Sonraki aşamada hastanın çene yapısı ve çene kemiği yüksekliği incelenerek yapılacak protezin ölçüsü alınır. Bu tür uygulamalar hastanın tek bir dişine uygulanabildiği gibi, dişlerini tamamen kaybetmiş hastalar için de geçerli uygulamalardır. İmplant üstü protezler, hareketli veya sabit olarak iki farklı yöntemle yapılmaktadır.
Sabit protezlerde, protezler diş kemiğine yerleştirilmiş bulunan implantların üzerine sabitleme yapılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Zirkonyum ve porselen kaplama gibi yöntemlerle yapılan implant üstü sabit protezler, hareketli protezlere nazaran daha rahat kullanım sağlar.
Hareketli diş protezlerine alışmak bir süre zor olmakla birlikte, alışkanlık elde edildiğinde oldukça konforlu bir kullanım süreci başlar. Bu süreç içerisinde hastanın kararlı ve sabırlı olması sonucunda uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanım mümkündür. Alışma sürecinin uzamaması adına, protezlerin sık sık çıkarılıp takılmaması gereklidir. Tam alışkanlık sağlandıktan sonra belli zamanlarda çıkararak diş etinin dinlendirilmesi hasta açısından yararlıdır.
İmplant destekli protezler, yapılacak diş sayısı, kullanılacak malzemenin çeşidi gibi tespitler sonrasında fiyatlandırılır. İlk muayeneden hemen sonra hasta ile paylaşılan bilgiler sonucunda, tercih edilen yöntem ve kullanılacak malzemeler belirlenir.
İlgili Link: İmplant Tedavisi
İmplant Destekli Protezlerin Sağladığı Avantajlar
İmplant destekli protezler kullanıcıya sağladığı en önemli avantaj, diş yoksunluğu sebebiyle oluşan estetik kayıpların onarılmasıdır. Bunun dışında,
- Çiğneme gücünün artması,
- Çene kemiklerinin erimesinin önlenmesi,
- Geleneksel protezlere oranla küçük boyutlarda olması sebebiyle ağız yapısına uyumluluk,
- Estetik görünüm gibi birçok avantaj sağlamaktadır.