Diş teli uygulaması dişler arasında boşluk ya da çarpıklık durumu varsa, diş etleriyle ilgili problemler varsa yapılmalıdır. Dişlerin yamuk olması demek diş telleri tedavisinin gerekliliği demektir. Dişlerdeki yamukluk aynı zamanda çenede şekil bozukluklarına yol açar. Diş teli uygulaması ortodonti tedavileri adı altındadır. Diş telleri kullanımları yaşanan soruna göre 18 ila 24 ay arasında değişkenlik gösterir.
Diş Telleri Takılmasının Nedenleri
Diş telleri takılması dişlerde ve çenede oluşan şekil bozuklukları, bir ortodontistin muayenesi sonrasında karar verilerek mümkünse vakit kaybedilmeden başlanılmalıdır.
Diş teli uygulamasından önce dişlerde çürük olup olmadığı tespiti yapılır, çürük varsa temizlenir. Çekilmesi gereken dişler çekilir. Bu işlemlerden sonra ağıza elips şeklinde bir malzeme takılır. Daha sonra braketler uygulanır gerekli yapıştırma işlemlerinden sonra oturtulması gerçekleştirilir. Son olarak da çıkma durumları yaşanmasın diye lastikler takılır. Uygulama sonrasında ağızda bir fazlalık varmışçasına bir his uyanır ancak bu bir alışma dönemidir. Zamanla bu hissiyat kabullenilir.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir
4 çeşit diş teli çeşidi vardır. Bu çeşitler ağızda ya da çenedeki yapısal bozukluklara göredir. Çeşitler; metal braketler, porselen şeffaf braketler, lingual braketler ve telsiz ortodontidir. En çok kullanılan ve tercih edilen çeşit metal braketlerdir.
Diş teli, dişlerin diziliminde bozukluk varsa düzeltilmesine istinaden uygulanan bir tedavi şeklidir. Diş telleri uygulaması da braketler ve braketler üzerine takılan teller demektir. Bu teller braketlere kuvvet uyguladıkça dişlerin dizilimi de ideal duruma ulaşmaktadır. Diş telleri uygulaması aynı zamanda diş çıkmaması, dişlerin ayrık olması ya da kırık olması hallerinde de tercih edilir. Tedavi esnasında dişlere hareketlilik verilmeye başlandığından acı yaşanabilmektedir. Bunun için de ağrı kesiciler önerilir. Yine tedavi boyunca sert yapıda yiyecekler yenilemez. Isırarak bir şey yemekte hem zorlanılır hem de tavsiye edilmez. Tel tedavisi esnasında ağız içinde aftlar oluşabilir. Bunun da sebebi tellerin ağıza teması ve batması sonucudur.
Diş Telleri Seçenekleri
Diş telleri estetik açıdan pek hoş göründüğü söylenemez. Meselalingual ortodontitip diş telleri dişlerin iç kısmında yer alır. Görünmeme avantajı taşıdığından çok tercih edilir. Ancak alışma açısından biraz daha zorlu geçer. Bu çeşit daha çok yetişkinlerin tercih ettiği bir braket çeşididir. Porselen braketler ise çok daha estetik dururlar. İnce olması nedeni ile tercih edilir ancak bakımı çok zordur. Ve en çok tercih edilen metal braketler aynı zamanda en dayanıklı olanlarıdır. Hastanın dişlerinin iç ya da dış kısımlarına yerleştirilir. İlk zamanlar hasta için zor dönemlerdir hatta günlük yaşamı dahi etkiler. Dişe oturduktan sonra 2 ya da 3 yıl takılı kalır, estetik açıdan hoş göründüğü söylenemez. Sonrasında dikkatli kullanım ve dişlerin tedavi olması süreci beklenir.