Diş taşı temizliği nasıl yapılır? sorusuna cevap arayacağımız bu yazımızda, sizler de diş taşı temizliği hakkında detaylı bilgiler edilebilirsiniz. Genel olarak bakıldığında diş eti sorunları hem diş üzerinde hem de çevresinde biriken plaklar nedeniyle meydana gelir.
Oluşan plakların uzaklaştırılması için ilk olarak yapılması gereken dişleri günde en az 2 kez fırçalamaktır. Ancak her gün dişleri 2 defa fırçalamak çoğu zaman yeterli olmaz ve diş üzerinde ya da çevresinde diş taşı adı verilen plaklar oluşur.
Diş taşı temizliği öncesinde ilk olarak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de diş taşının varlığından haberdar olmaktır. Yani kişi dişlerinde plak oluşumunun farkına varmalı ve bir an önce plakları dişlerden uzaklaştırmak için girişimde bulunmalıdır. Böyle bir durumda ise ilk olarak karşımıza diş taşı nasıl anlaşılır? sorusu çıkar.
Diş Taşı Nasıl Anlaşılır?
Diş taşı konusunda öncelikle belirtmeniz gereken “diş taşı” ve “plak” sözcüklerinin birbirine karıştırılması olmaktadır. Çünkü bu terimler farklı anlamlar içerir. Plak, dişlerde oluşan boşluk ve çürümelere bağlı olarak ortaya çıkan bakterilerdir. Diş taşı ise tükürük, leke, kir, yiyecek gibi durumlarda oluşan birikimler olarak tanımlanır.
Diğer yandan dişlerin dış kısmında meydana gelen sarı ya da beyaz lekeler tartar olarak adlandırılır. Çok sert bir yapıda olmaları nedeniyle genel olarak diş hekimleri tarafından çıkarılır. Tartar tedavi edilmediğinde ise en başta ağız kokusu ve bunun yanında diş lekelenmelerine yol açar. Ancak tedavisi oldukça kolay bir işlemdir.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş taşı temizliğinde genel olarak diş ipi kullanılması tavsiye edilir. Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi kullanarak dişler arasında biriken plakları çıkarmak mümkün olur. Ancak diş ipi kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Şimdi, bunların neler olduklarına daha yakından bakalım.
Diş ipi kullanımında ilk olarak ip orta parmaklara sarılır ve diş ipinin ortalama 30cm olması gerekir.
Baş parmak ve işaret parmakları arasında gergin bir şekilde tutulan diş ipi hafif bir şekilde dişler arasına geçirilir.
Dişlerin arsına geçirilen diş ipi “C” harfine benzer bir şekilde tutulur.
Ayrıca diş ipi ileri ve geri olarak gergin bir şekilde çekilirken aşağı ve yukarı yönlü hareketler yapılması gerekir. Ancak bu hareketler sırasında diş ipini kırmamaya ve dişleri aşırı bir şekilde zorlamamaya dikkat edilmesi önemlidir.
Diş ipi ile dişler arasında yapılan bu ilme tüm dişler için tekrarlanmalıdır.
Diğer yandan diş taşının temizliği alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılması tavsiye edilir. Diş taşının temizlenmesi süresince ilk olarak dişlerde meydana gelen diş taşları kazınır. Genellikle ultrasonlu cihazlardan yardım alınarak temizleme işlemi tamamlanır.
Bu işlemlerin sonrasında dişler parlatılarak pürüzsüz bir hale getirilir. Parlatma işlemi sürerken bir diğer yandan da kalan plak oluşumları dişlerden uzaklaştırılır. Bu şekilde ise dişlerin daha sağlıklı ve parlak bir görüntüye kavuşması mümkün olur. Yapılan işlemler sonrasında dişler oldukça estetik bir görüntü elde eder. Ayrıca dişler plak oluşumlarına karşı da korunma altına olunmuş olur.
Diş Taşı Temizliği Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş taşı temizliği sonrasında her hasta belirli noktalara özen göstermeli ve dikkat etmelidir. Yapılan işlemin başarılı sonuçlar doğurması adına uzman hekim tarafından verilen tavsiyelere uymak öncelikli koşullar arasında yer alır. Şimdi, diş taşı temizliği sonrasında hasta nelere dikkat etmelidir? Daha yakından bakalım.
Hasta diş taşı temizliği sonrasında en az 2 saat boyunca herhangi bir şey yememeli ya da içmemelidir.
İşlem sonrası özellikle ilk 24 saat sıcak ya da soğuk içecek ya da yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Diş taşı temizliği sonrasında diş etleri üzerinde sızıntı gibi durumlar oluşması ve bunun yanında 2 – 3 gün kadar sıcak soğuk hassasiyeti meydana gelmesi mümkündür.
Dişlerde oluşan şişlikleri gidermek adına buz torbası ile diş etlerine uygulama yapılabilir.
Eğer işlem sonrası ağrı hissedilirse ağrı kesici kullanılabilir.
Diş taşı temizliği ardından daha hızlı ve etkin bir iyileşme süreci için ılık su içerisine biraz tuz ekleyerek gargara yapılabilir.
Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlarda biri diş temizliğine kalındığı yerden devam edilmesi olmaktadır. Yani dişlerin her gün düzenli bir şekilde fırçalanması ve yukarıda açıklamaya çalıştığımız şekilde diş ipi kullanımına devam edilmesi önemlidir.
Diğer yandan diş taşı temizliği sonrasında en az 6 ayda bir olacak şekilde diş hekimine kontrole gidilmesi gerekir. Bu kontrollerde diş eti gözlendiği sırada iltihaplanmalar devam ediyorsa temizlik işlemi tekrarlanabilir.
Diş taşı temizliği ardından hasta ağız temizliğine dikkat ettiği gibi bu süreci diş hekiminin takibinde geçirmelidir.
Diş taşları genel olarak çirkin bir görüntü oluşturması nedeniyle tedavi edilmesi gereken sorunlar arasında yer alır. Her ne kadar dişler her gün düzenli olarak fırçalansa da diş taşı oluşumunu engellemek için bu yeterli olmayabilir.
Hatta diş ipi kullanımı bile zaman zaman yetersiz kalabilir. Böyle bir durumda ise uzman bir diş hekimi kontrolünde diş taşı temizliğinin yapılması ve ağız sağlığının ihmal edilmemesi gerekir.
Bursa Diş Taşı Temizleme
Bursa diş taşı temizleme hizmetleri konusunda her zaman iddialı bir konumda yer almaktadır. Günlük ağız ve diş bakımına ihmal ettiğimiz zaman ya da yeterince hijyen koşullarını yerine getirmediğimizde diş arasında ve üzerinde birikmiş olan yiyecek artıkları bakteri üretimi yapıyor. Olurmuş olan bakteriler tükürük ile sertleşerek diş taşı oluşturuyor.
Temizliği ihmal edilmiş olan diş taşları ileriki dönemlerde dişlerin görünümünün kötüleşmesine neden oluyor. Ayrıca diş eti iltihabı ya da dişeti hastalıklarını beraberinde getiriyor. Bu sebeple oluşmuş olan diş taşları en kısa süre içerisinde diş hekimleri tarafından temizlenmelidir.
Bursa Diş Taşı Temizliği Hizmetleri
Günümüz koşullarında Bursa diş taşı temizleme işlemleri konusunda her zaman ön plana çıkmaktadır. Diş taşı oluşumu farklı nedenlere dayalı olarak ağız içerisinde oluşarak dişlerin kötü görülmesinin yanı sıra birçok hastalığa da neden olabiliyor;
Tükürük yapısı
Tükürüğün yoğun olduğu bölgeler
Yetersiz şekilde diş fırçalama
Diş fırçalamamak
Ağız sağlığına getirince özen göstermeme
Diş arasında yemek artıklarının bulunması
Kişisel faktörler
Diş ipi kullanılmaması
Şekerli yiyeceklerin ve karbonhidratlı yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesi
Sağlığa zararlı tütün ürünlerinin tüketilmesi
Diş hekimi tarafından hastanın ağız içi kontrolü yapılarak temizliği türlerinden gerekli olan yapılır. Tedavi esnasında anestezi kullanılması gerekmez. Birtakım periodontal aletler ve ultrasonik cihazlar kullanılabilir. Plaklar, diş taşları, diş arası ve dişeti çizgisi temizlenir. Sonrasında diş taşının oluşmasını engellemek amacıyla dişler kaplanarak polisaj yapılır.
Diş taşı temizleme sırasında hekim tarafından gerekli görülürse diş ipi yardımıyla diş araları temizlenir. Bazı dişlerin kök yüzeyleri de temizlenmesi gerekebilir. Bütün bu koşulların sonrasında kontrollü bir şekilde diş taşları ilgili bölgeden uzaklaştırılır. Tüm bu bilgiler ışığında Bursa diş taşı temizleme işlemleri konusunda iddialı bir konumda yer almaktadır.
Diş Taşı Temizleme Hakkında Sık Sorulan 5 Soru
Diş taşlarını temizlemek zararlı bir işlem midir?
Diş taşı temizlemek zararlı bir işlem değildir. Bu işlem için anabilim dalı vardır. Diş eti hastalıklarının en etkili faktörü diş taşlarıdır. Bu sebeple alanında uzman kişi bu diş taşlarından kurtulmanız için bir an önce tedavi işlemini başlatmalıdır.
Diş İpi Kullanmalı mıyım ?
Diş taşı temizlemek zararlı bir işlem değildir. Bu işlem için anabilim dalı vardır. Diş eti hastalıklarının en etkili faktörü diş taşlarıdır. Bu sebeple alanında uzman kişi bu diş taşlarından kurtulmanız için bir an önce tedavi işlemini başlatmalıdır.
Oral hijyen açısından diş temizliğine en çok yardımcı olan ürün diş ipidir. Bu sebeple diş temizliği yaparken diş ipi mutlaka kullanılması gerekir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlere diş ipi rahatlıkla ulaşabilir. Özellikle çarpışık dişlere sahip olan kişiler mutlaka diş ipi kullanmalıdır.
Diş Beyazlatmak Zararlı mıdır?
Diş beyazlatma işlemi kişinin biyolojik, fiziksel ve ruh sağlığı açısından kendisini iyi hissetmesi için estetik anlamda olup herhangi bir sağlığa zararı bulunmaz.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Dişleriniz, dişlerinizi fırçalarken kanıyorsa, kırmızı, şiş ve daha hassas ise diş eti hastalığı bulunuyor demektir.
Diş Eti Hastalıklarının Genel Vücut Sağlığına Etkileri Nelerdir ?
Diş eti hastalıkları bakteri oluşumuyla enfeksiyonlara sebep olur ve vücudun kalanına enfeksiyonun yayılması sonrasında hayatı tehlikeye varacak boyutlarda sıkıntılara yol açabilir.
Dent Balat Bursa Diş Kliniği
Mesai saatlerimiz hafta içi ve Cumartesi günleri saat 10.00 - 19.00 arasındadır. Mesajınıza en kısa sürede yanıt verilecektir.