Diş sızlaması nedenleri çeşitli nedenler yüzünden oluşabilir. Dişin iç kısmında bulunan sinir hücrelerinin, dış etkilerden etkilenmesi veya zarar görmesi olarak söylenebilir. Dişi çevreleyen dokuların tahriş olması sonucu sızlamanın oluşur bu da sık görülen sebeplerden biri olmaktadır.
Diğer yaygın nedenleri ise diş enfeksiyonu, diş kırıkları, diş çürümesi ve diş kaybı gibi sonuçlardır. Ağrının nedeni hastanın durumuna göre detaylı olarak incelenmeli ve tedavinin planlaması buna göre yapılmalıdır.
Bazen belirli bir dişten, diş etlerinden veya çevre dokularından ağrının yaygınlaşması durumu meydana gelebilmektedir.
Diş sızlaması çene eklemiyle ilgili rahatsızlıklarda, kulak oluşan ağrının çene kemiğine vurması sonucu ya da sinüslerle ilgili sorunlarda da oluşabilmektedir. Diş ağrısından ve sızlamasından şikayetçi olmamak için ağız ve diş bakımı doğru ve düzgün bir şekilde yapılmalı düzenli bir şekilde diş hekimi kontrolüne gidilmesinde fayda vardır.
Diş Sızlamasının Belirtileri Nelerdir?
Diş sızlaması dişin pulpa adı verilen merkezinde bulunan enfeksiyondan dolayı meydana gelebilir. Enfeksiyonunda habercisi olabilmektedir. Bu nedenden dolayı diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Aşağıdaki belirtilerin birkaçı ya da tamamını görüyorsanız bir diş hekimi yardımına başvurulmalıdır.
- Çiğneme esnasında oluşan ağrı
- Gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli olan ağrı
- Sıcağa ya da soğuğa karşı aşırı hassasiyet oluşması
- Dişin çevresinde ya da diş etlerinde kanama ve akıntının meydana gelmesi
- Dişin etrafındaki bölgede ya da çenede şişmenin oluşması
- Travmaya ve yaralanmaya bağlı ağrı meydana gelmesi
- Dişte kırılmalar ve dökülmelerin oluşması
Daha önce de söz ettiğimiz gibi, ağız ve diş sağlığı dışındaki durumlarda diş sızlamasına neden olabilmektedir. Özellikle sinüzit ve kulak ağrısı, çeneye vurarak diş ağrısıyla karıştırılabilir.
Bu semptomların hangi rahatsızlıktan dolayı kaynaklandığının saptanılması için ayrıntılı bir inceleme ve muayene gerekmektedir. Diş çürüğü, diş kırığı ve dişeti hastalıkları bulunuyorsa, gerekli tedavi süreci başlatılıp uygulanmalıdır.
Ne Zaman Diş Hekimine Başvurulmalı?
Yukarıdaki semptomları bulunan hastaların büyük bir çoğunluğu geçmeyen diş sızlaması şikayetiyle diş hekimlerine başvurmakta, ağrıyı geçirebilmek için öncelikle evde uygulanabilecek bazı yöntemleri denemektedirler.
Ağrının ya da sızlamanın kaynağı ileri seviyede olan bir enfeksiyondan ya da ağır bir ağız sağlığı probleminden kaynaklanmasa bile, diş hekimine başvurmayı geciktirmemek öenmlidir. Aksi takdirde yeni sorunların oluşabilmesi için uygun şartlar sağlanmış olur.
Aşağıda yazılan durumlarda diş hekimine başvurulması tavsiye edilir:
- Şiddetli diş ağrısı bulunduğu durumlarında.
- Dişte kırık oluşması durumlarında.
- Diş çekimi sonrası meydana gelen şiddetli ağrı durumlarında.
- Diş eti şişmesi ve yüz şişmesi gibi belirtiler oluştuğunda. Bu gibi durumlarda hastanın ateşinin yükseldiği de gözlemlenmektedir. Basit bir diş çürüğünün bile sebep olamayacağı bu tarz şiddetli sızı, acil müdahale edilmesi gerektirebilir.
- Bazı durumlarda hafif yaralanmalar sonucunda dişler kırılabilir. Diş kırılması çok daha ciddi yaralanmalarla ilişkili değilse diş hekimine başvurulmalı ve en kısa sürede muayene olunmalıdır.
Diş Sızlaması Tedavisi
Diş ağrısının kaynağı ağız ve diş sağlığını ilgilendiren bir nedene bağlıysa;
- Diş dolgusu,
- Kuafaj,
- Kanal Tedavisi,
- Apikal rezeksiyon,
- Hassasiyet giderici,
- Gece plağı,
- Diş çekimi gibi tedaviler uygulanabili
Her diş sızlamasının sebebi diş yüzünden olmayabilir. Sebebi detaylı olarak tetkikler ile belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu konuda diş hekimlerine en büyük yardımcı olan panoramik ve periapikal diş röntgenleridir.
Diş kaynaklı bir çok durum bu sayede görülebilmektedir. Ayrıca sinüzit ve eklem ağrıları da diş ağrıları ile karıştırılabilir. Eğer ağrının sebebi doğru olarak saptanmaz ise çözüm sağlanamayacaktır.