Diş plağı, dişlerin çevresinde yiyecek ve bakteri kaynaklı meydana gelen yapışkan ve renksiz yapıda bir bakteri olarak tanımlanır. Dişlerde oluşan çürüklerin başlıca etkenleri arasında diş plağı yer alır ve bu plaklar aynı zamanda diş eti hastalıklarına yol açar.
Bunun yanında diş plaklarının her gün düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde dişler üzerinde sertleşir ev tartar oluşumuna neden olur.
Diş Plağı Oluşumu Nasıl Anlaşılır?
Genel olarak ağız içerisinde bakteriler sürekli çoğalma gösterir ve bu nedenle hemen herkesin ağız içerisinde plak oluşumu meydana gelir. Bakteriler büyümek ve çoğalmak için besinlerde ve tükürükte bulunan pek çok bileşeni kullanır.
Yemek sonrasında ise plaklarda bulunan bakterilerden kaynaklı oluşan asitler dişlere geçer. Aslında bu asitler tarafından dişlere yapılan bir saldırıdır ve bu saldırıların tekrarlanması sonucunda diş minesinde kırılma meydana gelir ve çürük oluşur.
Eğer dişlerde oluşan plaklar temizlenmez ise dişleri çevreleyen diş etleri tahriş olur ve gingivitis meydana gelir. Ayrıca bu tür durumlar periodontal hastalıklara ve diş kaybına da neden olabilir.
Diş Plağı Birikimi Nasıl Önlenir?
Ağızda oluşan diş plaklarını önlemenin birtakım yolları vardır. Düzenli bir diş bakımı plakların yok edilmesinde öncelikli bir konumda yer alır. Bu nedenle plak oluşumunu önlemek için ilk olarak dikkat edilmesi gerek ağız ve diş sağlığı bakımına önem vermektir. Bunun yanında diş plağı bakımını önlemenin yolları ise aşağıdaki gibidir;
Dişlerin tüm yüzeyindeki plakları temizlemek için öncelikle dişlerin her gün en az iki kez fırçalanması gerekir.
Bunun yanında diş ipi kullanımı da aynı şekilde plak oluşumunu önler. Bu nedenle her gün diş ipi kullanılması ve diş fırçasının ulaşamayacağı diş araları ve dişeti çizgisini tam olarak temizlemeye yardımcı olur.
Başta şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durmak plak oluşumunu engellemek adına önemlidir. Bunun yanında yapışkan türde yiyeceklerin azaltılması da önemli bir konumda yer alır.
Diğer yandan periyodik diş muayenelerinin aksatılmaması ve dişlerin her zaman profesyonel bir temizlikten geçirilmesi şarttır.
Diş Plağı Temizliğinde Diş İpi Kullanımının Önemi
Dişlerde oluşan plakların temizlenmesinde sadece dişlerin fırçalanması yeterli olmaz. Çünkü diş fırçaları dişler arasında kalan bazı bölümlere ulaşamaz ve bu nedenle plakların temizlenmesi zorlaşır. Bu nedenle uzmanlar her gün diş ipi kullanımını özellikle tavsiye eder.
Diş ipi kullanımı ile dişler arasında kalan ve fırçanın erişemediği alanları temizlemek mümkün olur. Tabi aynı zamanda diş etlerinin altını temizleme konusunda da diş ipi önemli bir yere sahiptir.
Eğer sizler de diş plağı gibi istenmedik bir sorun ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanızın yanında diş ipi kullanımına da özen göstermelisiniz. Aksi taktirde fırçanın ulaşamayacağı yerlerde diş plağı oluşması ve sonrasında çeşitli diş rahatsızlıklarının meydana gelmesi mümkündür.