Çene kemiğinin üzerini örten ve diş köklerini de içerisine alan pembe renkli sağlam dokular, diş eti olarak adlandırılır. Kan damarları açısından oldukça zengin olan diş eti dokuları, ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem sahiptir.
Ağız ve diş sorunları sebebiyle yaşanan problemlerde, diş eti hastalıkları oldukça önemli bir paya sahip bulunmaktadır. Diş etlerinde meydana gelen sorunlar farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmekte, bunun sonucunda iltihap ve şişme gibi sorunlar baş göstermektedir.
Dişin diş etiyle birleştiği noktalarda ortaya çıkan şişmeler, bazı hallerde şişmeye kızarıklığın da eşlik ettiği vakalar haline dönüşebilir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapılacak olan medikal tedavi ile kolaylıkla ortadan kaldırılan diş eti şişmesi, tedavi edilmediği takdirde ağız hareketleri, konuşma ve yemek yeme sırasında oldukça rahatsız eden ağrılara sebep olabilir.
Diş Eti Şişmesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyen diş eti şişmeleri, diş etinde meydana gelen iltihaplanmalara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, farklı sebeplere dayalı olarak da görülebilmektedir. Bazı hallerde oldukça hafif seyreden ve yaşamı zorlaştırmayan seviyelerde olabilen diş eti şişmeleri, bazı hallerde ise yaşam konforunu olumsuz etkileyecek seviyelerde seyretmektedir. Diş eti şişmeleri genellikle ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmemesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Ağız hijyenine özen gösteren ve ağız ve diş sağlığını önemseyen bireylerde görülmesi halinde bu durum, altta farklı sebeplerin yattığına dair bir işarettir.
Bir haftadan uzun sürmesi halinde tıbbi müdahale gerektiren diş eti şişmeleri, yumuşak gıdaların tüketilmesi ve ağız bakımına özen gösterilmesi halinde birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Diş eti şişmeleri basit bir rahatsızlık olarak görülmesine rağmen zamanında tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesi, periodontit ve diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Tüm bu sorunların yaşanmaması adına makul bir sürede geçmeyen diş eti şişmesi yaşayan bireyler mutlaka sağlık kurumlarına başvurmalı, uzman bir diş hekimi kontrolünde tedavi edilmelidir.
Diş Eti Şişmesi Belirtileri
Diş eti şişmesi her hastada aynı belirtileri gösteren ve oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur.
Diş etlerinde ortaya çıkan kızarıklıklar
Dişlerde hassasiyet oluşması ve ağrı
Diş etlerinin bir veya birkaç yerinde görülen şişmeler
Diş etlerinde meydana gelen kanamalar
Konuşma, yemek yeme ve ağız hareketlerinde zorlukların yaşanması
Şişme görülen bölgelerde beyaz renkte iltihap oluşumları yaygın olarak görülen diş eti şişmelerinin belirtileri arasında yer almaktadır.
Diş eti şişmesine dair belirtiler genellikle birkaç gün içerisinde ortaya çıktığı gibi yine kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolur. Nadiren de olsa uzun süre devam edebilen bu tür rahatsızlıklar antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Bu sebeple belli bir süre içerisinde düzelmeyen diş eti şişmelerinde mutlaka vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurulması gereklidir. Diş eti sorunları doğru zamanda müdahale edilmediğinde tatsız sorunlara yol açabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için Diş Eti Hastalıkları Sayfamızı İnceleyebilirsiniz