Ağız ve diş sağlığına gerekli özen ve önemi göstermeliyiz. Eğer ki dişlerimizi düzenli olarak fırçalamazsak ve gerekli vitaminleri almazsak diş eti hastalıklarının meydana gelme oranı çok yüksektir. Diş etinin sağlıklı olması için diş minelerinin korunması gerekiyor. Dişlerimiz yumuşak başlı bir fırça ile sabah, öğle ve akşam saatlerinde fırçalanmalıdır.
İlgili Link: Diş Fırçalama Teknikleri
Diş fırçası yumuşak olmazsa kanamalar meydana gelir. Diş etindeki kanamalar ise diş yuvasının zarar görmesine neden olur. Böyle bir durumun yaşanmaması için önlem almalıyız. Dişler düzenli bir şekilde fırçalanmadığı zaman diş eti kanamaları meydana gelir. Zamanla diş eti arasına birtakım mikroorganizmalar yerleşmeye başlar. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu mikroorganizmalar diş etini işgal etmeye başlar. Bu da diş eti hastalıklarının habercisi olur.
Diş Eti Hastalıklarının Gelişimi
Lezyonların diş etine yerleşmesi sonucunda mikroorganizmalar yayılmaya devam eder. Her geçen gün ağız içerisinde enfeksiyonlar oluşmaya başlar. Diş eti kanamaları, dilde şişlik, damakta beyazlaşma gibi enfeksiyonlar görülür. Bu durum kişiyi günlük yaşamında rahatsız eder. Örneğin yemek yerken, esnerken, gülerken kişi huzursuz olur.
Diş eti hastalığı olan bir kişi; ağzında herhangi bir çürük diş yokken bile dişetlerinin sağlıksız olması nedeniyle dişlerini kaybedebilir. Bu hastalık çocuklarda, ergen bireylerde ve yaşlılarda görülebilir. Hastalık kişide ağrı yaratmadığı için birinci aşamada fark edilmez. Hastalık fark edilince mutlaka bir uzmana gidilmelidir.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri
Hastalığın birinci evresinde belirtiler meydana gelir. Diş eti çevresinde birçok lif bulunur. Enfeksiyon sonucunda bu lifler zarar gördüğü için dişlerini fırçalayan bir insanın diş etleri kolaylıkla kanar. Hem sağlıksal açıdan hem de görsel açıdan olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Eğer hastalık fark edildiği halde bir uzmandan yardım alınmazsa enfeksiyon her geçen gün artış gösterir ve kişi dişlerini kaybedebilir.
Zamanla dişetlerindeki kırmızımsı yapı mor bir renk almaya başlayacaktır. Diş etlerinde çekilmeler oluşacak ve diş etleri büyüyecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için mutlaka düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Diş etinin enfeksiyon kaptığını düşünen bir kişi, bir hekime gidip önlem alırsa dişlerini kazanabilir. Doktor, dişlerin yapısını inceler ve uygun bir tedavi planı hazırlar. Diş etine ve diş minesine zarar vermiş lezyonlar tedavi aşamasında tek tek temizlenir. Tedavi tek seansta sonuçlanmaz. Diş etinde bulunan mikropların temizlenmesi için birçok seans aralığı oluşturulur. Bu seanslardan sağlıklı sonuç almak temel hedeftir.
Diş etleri temizlenirken, ağrı hissetmemek için anestezi işlemi uygulanır. Tedavi sonrası kişi kendisini daha iyi hissetmeye başlar. Sigara kullanan bir insan, sigara tüketim oranını azaltarak etken maddeden tamamen kurtulmalıdır. Çünkü sigara diş plağına ve diş etine zarar verir. Doktor tavsiyesine uymak süreç içerisinde iyileşme adına önem taşıyor.