Diş enfeksiyonu nedir? Bir diş enfeksiyonu, diş yapınızın iç kısımlarına bakteri, plak veya diğer materyaller sıkıştığında meydana gelmektedir. Bu sorun, şişlik, ağrı ve bazen ateşe neden olan bir enfeksiyona yol açabilir.
Bundan dolayıdır ki diş enfeksiyonu gündeme geldiği zaman bu tarz sorunların vakit kaybetmeden tedavi edilmesi şarttır. Peki, can sıkıcı bir sorun olarak karşımıza çıkan diş enfeksiyonu nedir? Dahası tedavi edilmesi takdirde diş kaybıyla sonuçlanan diş enfeksiyonu nasıl tedavi edilmektedir? İşte bu sorulara dair ayrıntılı yanıtlar!
Diş Enfeksiyonu Nedir?
Diş enfeksiyonu, dişlerinize bakteri, plak veya diğer materyaller sıkıştığında ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Dişlerde meydana gelen enfeksiyon şişlik, ağrı ve bazen ateşe neden olan semptomlara yol açabilmektedir. Bakteriler ağza girdiğinde ve çoğalmaya başladığında diş enfeksiyonunun ortaya çıkması için gerekli zemin de oluşmaya başlar.. Bu genellikle dişlerde plak oluşumundan kaynaklanmaktadır. Söz konusu plaklar dişleri minedeki küçük çatlaklardan veya talaşlardan giren mikroplara karşı daha duyarlı hale getirmektedir.
Dişlerde biriken bakteriler çatlamış bir dolgu veya dişteki diğer hasarlardan da girebilirler. İçeri girdiklerinde, hasarlı bölgenin etrafındaki diş etlerini tahriş eden ve ağızda şişlik, ağrı, kızarıklık ve hassasiyete neden olan toksinler üretirler. Bu da gayet doğal olarak dişlerde ağrılı durumların oluşmasını tetiklemektedir. Diş enfeksiyonu, dişinizin özünde oluşan bir enfeksiyondur. Genellikle bakteriler diş minesindeki küçük çatlaklardan veya açıklıklardan girdiğinde oluşmaktadır.
Eğer diş enfeksiyonuna dair bir riskiniz varsa sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Aft yarası olarak da bilinen bir ağız yaranız varsa, yaranızın diş enfeksiyonundan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını söylemek zor olabilir. Tam da bu noktada diş enfeksiyonu belirtilerini dikkate almak durumundasınız. İşte diş enfeksiyonu belirtileri konusunda merak edilen ayrıntılar!
Diş Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Günümüz itibariyle bir diş enfeksiyonunun belirtileri, ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişebilir. Aşağıda sıraladığımız belirtiler en yaygın bir şekilde karşımıza çıkan semptomlardır;
Ateş ve titreme
Yüz çevresinde şişlik
Diş etlerinizin etrafında şişme
Enfekte bölgenin çevresinde kızarıklık
Sert bir şeyi çiğnerken veya ısırırken ağrı
Sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekleri yerken ağrı
Yiyecekleri çiğnerken veya sıcak sıvıları içerken ağrı
Enfekte alanın çevresinde kızarıklık veya renk değişikliği
Diş bölgesinden genellikle beyaz veya sarımsı renkte olan diş etlerinden irin akması
Görüldüğü üzere diş enfeksiyonu gündeme geldiği zaman karşımıza geniş kapsamlı belirtiler çıkmaktadır. Diş enfeksiyonu tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara yol açabilir. Diş enfeksiyonları hem ağız sağlığınızı hem de genel sağlığınızı etkileyebilir. Ayrıca bu tür enfeksiyonlar çok yaygındır ve çok ağrılı olabilir. Diş çürüğü olarak da bilinen diş enfeksiyonları ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bunlara ağzınızdaki diş minesine ve dentinine saldıran bakteriler neden olur. Bakteriler, mineyi yiyip bitiren ve sonunda dentinin yumuşamasına neden olan bir asidin oluşmasına neden olmaktadır.
Diş Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ağrıları genellikle dişlerinizin mine ve dentin tabakalarını yiyip bitiren çürüklerden kaynaklanır. Çürük zamanında tedavi edilmezse kanal tedavisi hatta diş çekimi gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Diş ağrısı geliştirirseniz, ağrıya neyin neden olduğunu belirleyebilmeleri ve uygun tedavi seçeneklerini önerebilmeleri için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir.
Mesela apseli bir azı dişiniz varsa, diş hekiminiz antibiyotikleri reçete etmeden önce bir şırınga kullanarak irini boşaltacaktır. Bu ilaçları birkaç gün kullandıktan sonra iyileşme olmazsa, diş hekiminiz bunun yerine başka bir antibiyotik almanızı önerebilir. Diş enfeksiyonu, dişi çevreleyen dokuların kök, sinir veya diş etini etkileyebilen iltihabi bir durumudur. Daha fazla komplikasyondan kaçınmak için mümkün olduğunca erken tedavi edilmesi gereken acı verici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş enfeksiyonunun tedavisi noktasında diş hekiminiz size en doğru tanıyı ve tedaviyi uygulayacaktır. Burada doğru teşhis beraberinde doğru tedaviyi de getirecektir. Genellikle diş hekimleri bu tarz sorunların tedavi edilmesinde antibiyotik kullanımını önermektedir. Bir de profesyonel çapta diş temizliği hatta duruma göre ameliyat da önerebilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında diş enfeksiyonu tedavisi sürecinin son derece titiz bir süreç olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Diş Enfeksiyonunun Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bir enfeksiyonu tedavi etmenin ilk adımı, hemen diş hekiminizi görmektir! Bu sayede diş hekiminiz ağzınızı muayene edecek ve aşağıdakilere dayalı olarak ne tür bir tedaviye ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir:
Tıbbi geçmişiniz
Diş sağlığı geçmişiniz
Belirtilerinizin şiddeti
Diş enfeksiyonu tedavisi, enfekte dişin derinlemesine temizlenmesini ve çıkarılmasını içermektedir. Enfeksiyon şiddetliyse veya ağzınızın diğer bölgelerine yayılmışsa diş çekimi önerilebilir. Çoğu durumda, diş enfeksiyonları evde düzenli fırçalama ve diş ipi ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, ağız enfeksiyonunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine görünmeniz önemlidir. Diş hekiminiz, ağızda enfeksiyon olup olmadığını ve ne tür bir tedaviye ihtiyaç olduğunu belirlemek için birkaç test yapacaktır.
Diş enfeksiyonlarının birçok farklı türü vardır. En yaygın olanı diş etlerinin iltihaplanıp şiştiği diş eti iltihabıdır. Diş çürüğü veya diş çürüğü, dişlerde plak biriktiğinde ve boşluklara neden olduğunda ortaya çıkan başka bir diş enfeksiyonu türüdür. Bir diş enfeksiyonunu tedavi etmek, sahip olduğunuz enfeksiyonun türüne ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlıdır. Bazı durumlarda diş enfeksiyonları evde iyi ağız hijyeni uygulamalarıyla tedavi edilebilir, ancak tedavi edilmezse ileride daha ciddi sorunlara yol açabilirler.