Diş çürükleri söz konusu olduğu zaman sıklıkla kullanılan diş dolgusu neden düşer? Çürük dişlere yapılan müdahalelerin başında dolgular gelir. Yapılan bu dolgular bazı durumlarda ise düşer. Bu düşmeler sıklıkla sert cisimlerin çiğnenmesi sırasında meydana gelir. Özelliklede kuru yemiş gibi sert cisimler yenilirken dikkatli olunmalıdır. Ya da dişe yapışan sakız yine cisimler yine dolguların düşmesine neden olabilir. Bundan dolayı diş dolgusunu kullanırken özenli davranmak her zaman önerilmektedir.
İlgili Link: Kanal Tedavisi ve Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir
Bazen de bu dış etkenler direk dolguyu düşürmez ama çatlamasına veya deforme olmasına neden olur. Bu durumlara zamanında müdahale edilmezse ilerleyen süreçlerde yine dolgu düşecektir. Dolguların sağlığını tehdit eden bir diğer durum da kişinin gece dişlerini sıkmasıdır. Bu alışkanlığı olan kişiler, geceleri dişlerine normalden çok daha fazla bir güç uygularlar. Dolayısıyla uygulanan bu orantısız güç dolguların düşmesine neden olur. Bu noktada diş dolgusunun düşmesi beraberinde birtakım sorunları da getirmektedir. Peki, diş dolgusu düşerse ne yapılmalıdır? İşte detaylar!
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapılmalı?
Bazı nedenlerden kaynaklı olarak dişe yapılan dolgular düşer. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığından en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü dolgu düştükten sonra dişte oluşan boşluk kişiye ağrı verir. Yemek yerken yiyecekler doğal olarak boş kalan bölgeye dolar. Bu durum öncelikle kişinin ağrılarının artmasına neden olur. Bölge iyi temizlememesi durumunda ise enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Ağrı çekmemek ve daha sonrasında daha büyük problemlerle uğraşmamak için vakit kaybetmeden dolgunun yenilenmesi gerekir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?
Yaptırılan dolguların ömür boyu sağlıklı bir şekilde kullanılabilmesi mümkün değildir. Ama kişiler belirli kriterlere dikkat ederlerse bu kullanım ömrünü uzatabilirler. Sert cisimler yerken dikkatli olmak ve ağız bakıma özen göstermek bunların başında gelir. Bu şekilde aşağı yukarı bir dolgunun ömrü 7 ila 30 yıl olarak arasında değişebilir. Bu süreyi en çok etkileyen kriter ise kullanılan dolgu malzemedir. Mesela altın dolgular, 20 ila 30 yıl süresi ile en uzun kullanım imkânına sahip olan dolgulardır. Kullanım ömrünü etkileyen kriterler ise şu şekildedir;
- Dolgunun çeşidi
- Kullanılan malzeme
- Kullanım esnasında gösterilen özen
- Dolgunun yapıldığı alanın büyüklüğü ve amacı
Görüldüğü üzere diş dolgusunun kullanım ömrü söz konusu olduğu zaman farklı detaylar karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli olarak hangi tür dolgunun uygulandığı konusu dolgunun kullanım süresini doğrudan etkilemektedir. Ayrıca dolgu için kullanılan malzemenin özelliği de dolgunun kullanım süresini doğrudan etkiler. Bununla birlikte dolgu işleminin üst düzeyde bir kalitede uygulanıp uygulanmadığı da bir diğer önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı dolgu yaptırmadan önce mutlaka özenli bir araştırmanın içerisinde yer almak her zaman önerilmektedir.
Dolgulu Diş Çürür Mü?
Dişte oluşan çürüklere uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de dolgulardır. Hastaların bu dolguları yaptırtan sonra kafalarında bazı soru işaretleri oluşabilir. Bunun başında da dolgulu dişlerin tekrar çürüme ihtimalinin olup olmadığı gelir. Bu nokta da yapılan hiçbir dolguya ömür boyu garanti verilmediği unutulmamalıdır. Dolayısıyla dolgulu diş tekrar çürüyebilir. Çünkü dolgularda dişin yüzeyinde oluşan çürüğe müdahale edilir. Zaman içerisinde aynı dişin farklı bir yerinde veya daha derininde çürükler oluşabilir. Bu sebeple hasta, dolgu yaptırdığı dişinin bakımına daha özen gösterilmelidir. Herhangi bir ağrı hissedildiğinde ise vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Ayrıca dişlerinde dolguları olan kişilerin belirli aralıklarla diş muayenesine gitmelerinde yine fayda olacaktır.
Dolgu Çürümeyi Durdurur Mu?
Çürüme başlayan dişe mutlaka müdahale edilmelidir. Zaman ilerledikçe çürük yayılacağı için yapılması gereken işlem daha detaylı olacaktır. Hatta süreç diş kayıplarıyla dahi sonuçlanabilir. Dişi çürüyen kişiye ilk olarak dolgu tedavisi yapılır. Çürük kısım tamamen temizlenir. Hastanın da istediği göz önüne alınarak dolgu çeşitlerinden birisi uygulanır. Dişteki çürük dolgu ile onarıldıktan sonra hasta sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir. Burada uygulanan işlemin son derece hassas bir süreci beraberinde getirdiğini unutmamak şarttır. Ancak bu sayede başarılı bir uygulamanın varlığından söz etmek mümkün olmaktadır.
Hasta eğer ağız bakımına gerekli özenine gösteriyor ise uzun yıllar onarılan dişi mevcut şekilde kullanabilir. Ama dişe dolgu yapılmış olması dişin bir daha asla çürümeyeceği anlamına gelmez. Dolgunun zaman içerisinde aşınması, çatlaması veya kırılması dişin yeniden çürümesine neden olabilir. Özelliklede dolguda boşluklar oluştuysa ve buraya giren yemek artıkları temizlenmiyorsa bu süreci hızlandırır. Yani dolgu kısa vadede dişin çürümesini engeller. Ama bu dişin sonsuza kadar çürümeyeceği anlamına gelmez. Bu sebeple hastaların dikkatli olmalarında fayda olacaktır.