Bir diş hekimi ve ağız cerrahı aracılığı ile yapılan diş çekiminde lokal anestezi uygulanır. Duruma göre bu anestezi şekilleri; intravenöz ve genel anestezi olarak da kullanılabilir. Peki diş çekimi nedir? Nasıl yapılır? Çoğu kişinin korktuğu kadar zor bir süreç olmayan diş çekimi oldukça basittir.
Hızlı bir şekilde gerçekleştirilen hatta ayakta tedavi yöntemine giren diş çekimleri çok hızlı bir şekilde halledilir. Diş hekimleri, ağızda bulunan ve soket ismi verilen dişin kemiğinden dişi ayırır. Bu şekilde diş çekimi sağlanmaktadır.
Basit bir şekilde diş çekimi, lokal anestezi altındaki hastanın sorunlu dişinin çekilmesi ile gerçekleşir. Anestezinin altındaki hasta hiçbir şekilde çekilme acısını hissetmez.
Diş Çekimi Neden Yapılır?
Diş çekimi farklı birçok sebepten yapılabilir. Elbette ki olması gereken süt dişlerinin değiştikten sonra yerine gelen dişlerin sağlıklı bir şekilde kullanılmasıdır. Fakat diş bakımına bağlı olarak birçok neden ile diş çekimi yapılmaktadır.
Dişlerin çekilmesi en yaygın olarak, kullanılamayacak hale gelmelerinden dolayı gerçekleşir. Bunun en büyük sebebi de çürüktür. Çürük bir diş sağlıklı bir ağza izin vermez. Koku ve ağrı gibi birçok faktöre neden olur.
Çürük dışında hekimlerin uygun görmesi durumunda da bazı diş çekimleri olabilir. Çenenin içine tam anlamı ile sığmayan dişler operasyondan geçebilir. Fakat bu durum için ortodonti tedavisi gerekir. Ortodontide ön hazırlığın yapılması için diş çekimleri yapılabilir.
20’lik dişler en çok diş çekimi yapılan sebepler arasında yer alır. Aynı şekilde gömülü dişlerin de çekilerek diş etinden kurtarılması gerekmektedir.
Kanal tedavisi, dişin çekilmeden önce kurtarılması için son yöntemdir. Dişte oluşan bakteriler, diş pulpasına kadar ilerler. Bu sayede enfeksiyona neden olur. Enfeksiyona neden olan bakterilerin tedavisi için antibiyotik veya kanal tedavisi yöntemi uygulanır. Tüm bunların yeterli gelmediği kanısına varılmış ise enfeksiyonlu diş çekilir.
Diş eti hastalıkları da diş çekilmelerine neden olur. Bu durumda da hastalar en çok diş çekimi nedir? Nasıl yapılır? sorusunu sormaktadır. Diş eti hastalıkları nedeni ile dişler gevşeyerek yerinden oynayabilir. Diş ve ağız sağlığı için bu riskli bir durumdur. Bu yüzden bazı diş eti hastalıklarında da diş çekimi uygun görülebilir.
İlgili Link: Hareketli Diş Protezi Hakkında Sık Sorular
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş çekimi mutlaka eğitimini almış ve cerrahi alanda uzman kişiler aracılığı ile yapılmalıdır. Bazı hastalarda cerrah çok daha güçlü bir anestezi kullanabilmektedir. Bu anesteziye genel anestezi denir. Bu sayede hasta tüm operasyon boyunca uyuyacaktır. Bu işlem en çok gömülü 20’lik diş uygulamasında görülür.
Diş çekiminde lokal anestezi, sadece işlem görecek bölgeyi uyuşturmak ile olur. Bu sayede hasta uyanıktır. Fakat anestezi sayesinde olan biteni hissetmez. En yaygın anestezi yöntemi lokal anestezidir.
Diş çekimi 10-15 dakikalık bir işlemdir. Diş hekimi, kemik dokusunu kesecektir. Daha sonra forseps denilen özel bir alet ile dişi tutacaktır. Dişi ileri geri yaparak yerinden çıkaracaktır.
Çoğu zaman çürük bir diş çekilme aşamasına gelene kadar ki süreçte yerinde oynamaya başlar. Bu yüzden çekim işlemi oldukça kolay gerçekleşir. Bazı durumlarda ise diş birkaç parça halinde çıkabilmektedir. Diş çekimi nedir? Nasıl yapılır? Sorusuna en detaylı bilgi için doktorunuza danışabilirsiniz.