Diş apsesi nedir, çeşitleri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır? merak edenler için bu yazımızda, diş apsesi ile ilgili detaylı bilgilere değineceğiz. Diş apsesini vücutta bakterilere karşı gösterilen tepkimeler olarak tanımlamak mümkündür. Ayrıca apse, ağız içerisinde ortaya çıkabildiği gibi vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir. Ortaya çıkan her apse ağrı ve kızarıklık gibi şikayetleri de beraberinde getirir.
Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?
Genel olarak bakıldığında ağrı ve kızarıklık gibi belirtiler ile ortaya çıkan diş apsesi, farklı belirtiler de gösterebilir. Diş apsesi belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- Dişlerde sürekli ortaya çıkan ağrılar
- Bir şey yerken ya da içerken dişlerde ciddi derecede hassasiyet meydana gelmesi
- Özellikle soğuk ve sıcak yiyeceklerde dişlerde meydana gelen hassasiyet
- Bir şeyler yerken dişlerde çeşitli ağrıların oluşması
- Apse nedeniyle yüz ya da boyun gibi bölgelerde şişme meydana gelmesi
- Aniden görülen ateşlenmeler
Diş Apsesi Çeşitleri Nelerdir?
Apse çeşitleri iki farklı şekilde karşımıza çıkar. Bunlardan birincisi diş köklerinde biriken apselerdir. İkincisi ise diş aralarında meydana gelen apseler olarak karşımıza çıkar. Diş köklerinde apse oluşumunun nedeni çoğu zaman için yeterli ağız bakımı yapılmaması olarak ifade edilir.
Diş aralarında oluşan apseler de öncelikle yetersiz ağız bakımı ve bunun yanında diş aralarında biriken plak ya da yiyecek kalıntıları nedeniyle meydana gelir.
Özellikle diş aralarında oluşan plakların ve kalıntıların temizlenmemesi beklenmedik anlarda diş apsesinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle günde en az 2 kez diş fırçalamanın yanı sıra sık sık diş ipi kullanımın da dikkat edilmesi önem arz eder. Çünkü diş ipi ile dişler arasında biriken plakları ve kalıntıları oldukça kolay bir şekilde temizlemek mümkündür.
Diş Apsesi Nasıl Teşhis Edilir?
Diş apsesi teşhisinde öncelikle diş hekimi tarafından röntgen çekilir. Bu röntgen öne çıkan belirtiler ile beraber diş apsesinin teşhis edilmesine yardımcı olur. Ayrıca çekilen röntgen, apsenin ne durumda olduğunu ya da hangi aşamada seyrettiği hakkında çeşitli bilgiler verir. Bu nedenle diş apsesi teşhisinde röntgen oldukça yararlı bir uygulamadır.
Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş apsesi tedavisinde ilk olarak öne çıkan uygulamalardan biri kanal tedavisidir. Kanal tedavisinin ise endodontist uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Bunun yanında uzmanlar tarafından her ne kadar profesyonel bir şekilde kanal tedavisi yapılsa da bu uygulama bazı durumlarda diş apsesinin kurutmak için yeterli olmaz. Bu tür durumlarda ise cerrahi uygulamalar ön plana çıkar. Kanal tedavisi ile sonuç alınmayan apseler için cerrahi uygulama zorunlu hale gelir.
Diğer yandan hem kanal tedavisi hem de cerrahi işlemler ile diş apsesi için bir çözüm üretilemiyorsa yapılması gereken ilk olarak apseli dişi çekmek ve bunun ardından da implant tedavisi uygulamaktır. İmpkant tedavisi ile dişlerde oluşan apseler için etkin sonuçlar elde edilir. Öncelikle meydana gelen diş apsesinin olduğu bölge hijyenik bir şekilde temizlenir.
Bunun ardından iltihap tam anlamıyla boşaltılır. Apsenin tekrar meydana gelmemesi için dişin kök yüzeyi detaylı bir şekilde temizlenir. Ayrıca bu işlemler sırasında hasta herhangi bir şekilde ağrı ya da sızı hissetmez.
Diş Apsesinin Tekrar Etmemesi İçin Yapılması Gerekenler
Eğer bir kez diş apsesi sorunu ile karşılaştıysanız ve bir daha böyle bir sorunla yüz yüze gelmek istemiyorsanız, apse tedavisi sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Şimdi, tekrar diş apsesi gibi bir sorunla karşılaşmamak için neler yapılması gerekir? daha yakından göz atalım.
- Diş apsesinin tekrar etmemesi için her şeyden önce ağız bakımının asla ihmal edilmemesi gerekir.
- Ayrıca dişleri fırçaladıktan sonra ya da gün içerisinde ağız gargarası yapmak önemlidir.
- Yemek sırasında diş apsesi olan bölgeye çok fazla yük bindirmemek ya da o bölgeyi kullanmamak her açıdan fayda sağlar.
- Diş aralarında meydana gelen plak ya da yiyecek kalıntılarını temizlemek için diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Tabi diş ipi doğru bir şekilde kullanılmalı ve diş etlerine hiçbir şekilde zarar vermeden uygulama yapılmalıdır.
- Bunların yanı sıra sık sık ağız ve diş sağlığı kontrolü yaptırmak ve tedavi sonrası muayeneleri aksatmamak gerekir.